FN-styrkene i Mali er allerede i ferd med å bli trukket ut av landet. Mange spør hvem som nå skal beskytte sivile og vokte hjelpeleveranser.

Norge bekymret for sikkerheten til sivilbefolkningen i Mali

– Det er for tidlig å si hvilke konsekvenser uttrekket av FN-styrkene vil få for norsk tilstedeværelse i Mali og for andre organisasjoner og partnere, sier Erling Rimestad, statssekretær i Utenriksdepartementet.

Publisert Sist oppdatert

Norske myndigheter mener det er beklagelig at FN-operasjonen Mission Multidimensionnelle Intégrée des Nations Unies pour la Stabilisation au Mali, bedre kjent som Minusma, nå må forlate Sahel-landet Mali.

I slutten av juni vedtok FNs sikkerhetsråd en rask avvikling av Minusma-operasjonenen i Mali etter at militærjuntaen i landet sa at FN-styrkene ikke lenger var ønsket.

Statssekretær Erling Rimestad.

– Norge oppfordrer Malis overgangsmyndigheter til å sørge for at gjennomføringen av uttrekket vil foregå på en ryddig og planlagt måte. Vi oppfordrer også myndighetene stadig til å følge opp sine forpliktelser i Alger-avtalen, sier Rimestad, med henvisningen til en fredsavtale undertegnet i Algeries hovedstad i 2015.

Få observatører tror at det nå vi skje.

Rimestad påpeker at maliske myndigheter over lang tid har vist økende skepsis mot Minusma og vestlige tilstedeværelse. Militærjuntaen har fått støtte fra Russland og leiesoldater tilknyttet Wagner-gruppen.

– At Mali ønsker at Minusma trekker seg ut kom derfor ikke som en overraskelse, sier statssekretæren.

Ingen konklusjoner

Tre norske organisasjoner som arbeider i Mali, (CARE Norge, Strømmestiftelsen og Kirkens Nødhjelp), sier til Panorama at det er viktig at den norske hjelpeinnsatsen i landet fortsetter og at norsk diplomatisk tilstedeværelse er viktig framover.

– Vi følger nøye med på situasjonen i Mali, og hvilke konsekvenser avviklingen av Minusma får for landet. Vi er bekymret for at uttrekket vil ha negative konsekvenser for sikkerheten til sivilbefolkningen, sier Rimestad.

Norge har en strategi for Sahel, og UD sier det vil arbeide for å følge opp målene i strategien på best mulig måte, også etter Minusmas uttrekk.

– Det er for tidlig å si hvilke konsekvenser uttrekket vil få for norsk tilstedeværelse i Mali eller for andre organisasjoner og partnere, sier Rimestad.

Hva skjer med den norske leiren?

FN-operasjonen startet i 2013. Minusmas oppgave har vært å støtte den politiske prosessen rundt fredsavtalen, bidra med stabilitet og sikkerhet, beskytte sivile, sørge for levering av humanitær bistand og retur av flyktninger og internt fordrevne.

Norge har bidratt med Hercules transportfly til Minusma i en rotasjonsordning med Sverige, Danmark, Portugal og Belgia. I den anledning bygget Norge Camp Bifrost, en militærleir i Malis hovedstad Bamako der transportflyene har base. 

Den tidligere norske leiren Camp Bifrost ble overført til Minusma i november 2022. 

– Det er Minusma som nå avgjør hva som skjer med leiren, sier UD.

 

Powered by Labrador CMS