FN mener krisen i Sudan blir glemt – ber om 4,1 milliarder dollar i støtte
FN trenger 4,1 milliarder dollar for å bringe nødhjelp til millioner av krigsrammede sivile i Sudan. De hevder katastrofen blir glemt av verdens land.
Krigen har ført til enorme lidelser og 25 millioner mennesker – halvparten av Sudans innbyggere – har behov for hjelp og beskyttelse, ifølge FN.
– Ti måneder med konflikt har frarøvet befolkningen i Sudan nesten alt – sikkerheten, hjemmene og levebrødet deres, sier FNs nødhjelpskoordinator Martin Griffiths.
Pengene de ber om, skal også gå til hjelp til de halvannen millioner menneskene som har flyktet over Sudans grenser.
Åtte millioner på flukt
Til sammen er åtte millioner mennesker på flukt, ifølge FN.
– Europa må snart håndtere en strøm av sudanske flyktninger hvis en avtale om våpenhvile ikke blir underskrevet av landets stridende parter og hvis nødhjelpsarbeidet ikke blir trappet opp, sa FNs høykommissær for flyktninger Filippo Grandi på en pressekonferanse onsdag.
Tusenvis er drept i krigen som føres av to rivaliserende generaler i landet. 18 millioner mennesker sulter, ifølge FN-eksperter. Sykdommer som kolera, meslinger og malaria sprer seg raskt.
Advarer mot «lidelsens konkurranse»
Griffith advarer mot at verdens kriser blir satt opp mot hverandre. Han omtaler det som «lidelsenes konkurranse» og sier det er en uanstendig måte å tenke på.
– Sudan fortsetter å bli glemt av det internasjonale storsamfunnet, sier han.
Han sier at de stridende generalene har blitt invitert til Genève for å diskutere hvordan sivile kan nås med nødhjelp. FN jobber fortsatt med å få et slikt møte på plass.
Nådde ikke målet i fjor
Ifølge Leger Uten Grenser dør et barn hvert andre time i den store flyktningleiren Zamzam i vest i landet.
I fjor fikk FN samlet inn halvparten av summen de ba om i den årlige nødhjelpsappellen.
– I år må vi gjøre det bedre, og vi må øke oppfatningen av at det haster, sier Griffiths.
Krigen føres mellom hærsjefen Abdel Fattah al-Burhan og RSF-militsens leder Mohamed Hamdan Dagalo. Begge to var da en del av militærjuntaen som grep makten i landet i 2021. Krigen har krevd 13 000 liv. Meklingsforsøk har resultert i kortvarige våpenhviler, som begge parter anklages for å ha brutt.