Bistandsarbeideren Eva Gretzmacher ble kidnappet i den nigerianske byen Agadez lørdag kveld.

73-årig bistandsarbeider kidnappet i Niger 

En eldre østerriksk bistandsarbeider, som har jobbet i Niger i over to tiår, er kidnappet. Østerrikes utenriksdepartement bekrefter hendelsen.

Publisert Sist oppdatert

Bistandsarbeideren Eva Gretzmacher er kidnappet i Agadez, rundt 900 kilometer nord for Nigers hovedstad Niamey, melder nyhetsbyrået AP.

Kidnapperne, bevæpnet med skytevåpen, skal ha tatt seg inn i Gretzmachers hjem lørdag kveld. De skal deretter ha tvunget henne med seg inn i et kjøretøy, ifølge det nigerianske nyhetsmediet Aïr-Info Agadez. 

Ingen har påtatt seg ansvaret for kidnappingen, og militærjuntaen som styrer Niger, har heller ikke kommentert hendelsen. Men Østerrikes utenriksdepartement bekreftet at hendelsen har funnet sted søndag. 

Gretzmacher skal ifølge Aïr-Info Agadez ha bodd i det vestafrikanske landet i over to tiår. Der skal hun blant annet ha gitt opplæring i sying til unge jenter og musikk for gutter, organisert fritidsaktiviteter i samarbeid med lokale skoler, gitt kurs i data og språk samt arrangert konserter, utendørs filmvisninger og kulturelle kvelder.

Kidnappingen omtales i en rekke internasjonale medier.

Første kidnapping av europeer siden kuppet 

Niger har i mange år vært rammet av jihadistiske opprør, angrep og bortføringer.

I august 2024 ble for eksempel ti bistandsarbeidere kidnappet.

Dette er likevel første gang en europeisk statsborger blir kidnappet siden militæret kuppet til seg makten i landet for halvannet år siden, ifølge AP.

Militærkuppet skjedde 26. juli 2023 med en kunngjøring på riksdekkende, nigeriansk tv om at daværende president Mohamed Bazoum var avsatt og tatt som gissel.

Siden har landet blitt styrt av en militærjunta ledet av general Abdourahamane Tchiani. 

Kuppmakere fester grepet om makten 

Til tross for at militærstyret i Niger har blitt møtt med internasjonal fordømmelse og sanksjoner, inkludert fra Det økonomiske fellesskapet for vestafrikanske stater (ECOWAS), har juntaen klart å feste grepet om makten.

ECOWAS som tidligere truet med militær intervensjon og innførte sanksjoner mot Niger, løftet også sanksjonene i 2024 av «humanitære grunner». 

Nå er ECOWAS selv i krise. Niger sammen med nabolandene Mali og Burkina Faso, som også styres av kuppmakere, har nemlig valgt å forlate hele samarbeidsorganisasjonen. ECOWAS har imidlertid gitt landene perioden fra utmeldingen, som skjer 29. januar, til 29. juli 2025 til å tenke seg om, ifølge BBC.

Franske styrker er de siste årene også kastet ut av Niger, Mali og Burkina Faso, der de tidligere har støttet regjeringsstyrkene i kampen mot militante islamistgrupper. Samtidig har flere av de vestafrikanske landene trappet opp samarbeidet med Russland.

Powered by Labrador CMS