FN-eksperter: Militærveteranen som styrer Rwandas krigsmenn i DR Kongo
FN-eksperter mener general James Kabarebe (64) er strategen bak Rwandas bruk av egne soldater og opprørsgrupper til å kontrollere store deler av det østlige DR Kongo. I 30 år har han brukt makt for å bekjempe Rwandas fiender i DR Kongo og for å erobre gull- og koltan-gruver.
I den ferskeste rapporten til FNs ekspertgruppe for DR Kongo kommer det fram at general James Kabarebe er den som har «utformet og koordinert» Nord-Kivu-operasjonen til den rwandiske hæren og M23-opprørerne.
M23 har utspring blant etnisk tutsier i DR Kongo og Rwanda. Kabarebes navn ble også trukket fram for ti år siden, forrige gang M23 herjet som verst og marsjerte inn i Nord-Kivus provinshovedstad Goma.
Denne gangen bygger ekspertgruppen på informasjon de har fått fra to etterretningsoffiserer fra Rwanda Defence Force (RDF), en RDF-offiser, tre forskere og utenlandske etterretningstjenester.
Selv om Rwandas president Paul Kagame stadig benekter at M23 støttes av Rwanda og at rwandiske tropper er aktive inne i det østlige DR Kongo, viser FN-eksperter til beslaglagte dagbøker, bilder og videoer som beviser det motsatte. De har detaljerte opplysninger om våpentyper, leveranser, og stedene langs grensen, der RDF-troppene har krysset.
Tutsi-soldater
Navnet M23 viser til en avtale undertegnet 23. mars 2009 da en tidligere tutsi-ledet opprørsgruppe, CNDP, ble oppløst og soldatene ble en del av den kongolesiske regjeringshæren.
Tre år senere gjorde de samme soldatene opprør og rømte, støttet av Rwanda, og ble kjent som M23. Etter at FN satte inn skarpe kampstyrker ble M23 nedkjempet i 2013. En tidligere leder for M23, Bosco Ntaganda, sitter fengslet i Europa, siktet av Den internasjonale straffedomstolen for grove menneskerettighetsbrudd.
Siden 2022, da den tutsiledet M23-gruppen igjen grep til våpen i Nord-Kivu, har M23 stadig utvidet områdene de kontrollerer. Til tross for en del strategiske tilbaketrekninger etter press fra regionale og internasjonale makter, truer M23 fortsatt provinshovedstaden Goma og kontrollerer en rekke grenseoverganger, strategiske steder og høyder. De skattlegger lokale innbyggere og etablerer administrasjoner i områdene de kontrollerer.
M23 påstår at deres rolle er å beskytte tutsier i DR Kongo mot overgrep og folkemord. De sier de ønsker å utslette gruppen FDLR som består av anti-Rwanda-personer med hutu-avstamning og andre grupper som er mot tutsiene.
FN-ekspertene mener gruppen også har som mål å sikre Rwandas politiske påvirkning i regionen og kontroll over flere gruver i provinsen.
Grove overgrep
FN-ekspertene påpeker at M23 ikke har oppnådd disse målene, men kritiserer samtidig den kongolesiske regjeringshæren for å ha alliert seg med grupper som FDLR for å nedkjempe M23.
M23 anklages av FN for grove overgrep og bruk av voldtekt mot sivile i landsbyer som de erobrer fra den kongolesiske regjeringshæren eller andre etnisk baserte opprørsgrupper. De mener at M23 har utført en rekke hevnmassakre mot sivile. De skal også ha alliert seg med en opprørsgruppe i Sør-Kivu-provinsen som aktivt bruker barnesoldater.
FN mener at M23s virksomhet har ført til ytterligere én million internt fordrevne i Nord-Kivu-provinsen. M23 hindrer FN-styrkene og nødhjelp fra å komme fram en rekke steder i landet.
Generalen som styrer
General James, som han kalles, er Rwandas kongoveteran. Han har i perioder vært den mest fryktede mannen i DR Kongos hovedstad, Kinshasa. Han vet mer om landsbyene og terrenget i det østlige DR Kongo enn de fleste kongolesiske politikere som sitter i Kinshasa flere tusen kilometer unna. Han er president Paul Kagames nærmeste medarbeider, og har nå tittel som forsvars- og sikkerhetsrådgiver til presidenten.
Diplomater, som har møtt James Kabarebe beskriver han som en dyktig, fryktløs, omgjengelig og nådeløs, soldat med fotball som fritidsinteresse.
Den kongolesiske fredsprisvinneren Denis Mukwege mener generalen trolig har begått store menneskerettighetsbrudd og bør stilles til ansvar av en internasjonal domstol.
Disse anklagene stammer fra slutten av 1990-tallet da rwandiske tropper invaderte Kongo (da Zaire). De styrtet den sittende presidenten Mobuto Sese Seko og forsøkte å knuse restene av hutu-regimet som var ansvarlig for folkemordet i Rwanda, og som hadde søkt ly i Kongo. Samtidig drepte de hundrevis av sivile flyktninger, og bidro til å starte en borgerkrig i det østlige Kongo som vedvarer.
I et rwandisk ordspråk heter det at «skal du forsvare huset ditt, må du stå utenfor». General James og presidenten han tjener ønsker stadig å ha soldater i Kongo for å kunne forsvare Rwandas hus.
Kongo på sin side håper at leiesoldater, droner fra Kina, FN-styrker og støtte fra andre naboland vil hindre ytterligere framgang for M23.