Nord-Koreas leder Kim Jong-un har skapt overskrifter i afrikanske medier etter at også han besluttet å stenge ambassaden i Kampala.

Nord-Korea gjør som Norge: stenger ambassade i Uganda

Ugandiske medier gjør et poeng av at Nord-Korea nå følger i Norges fotspor og stenger sin ambassade i landet. Kim Jong-uns begrunnelse for å avvikle er den samme som Jonas Gahr Støres: behov for å omdisponere ressurser.

Publisert

Republikken Nord-Korea ble det andre landet på under en uke som kunngjorde at utestasjonen deres forlot Uganda, skriver nettavisen Nile Post og flere andre lokale ugandiske medier.

Nettmediene forteller at ambassadestengningen ble meddelt president Museveni av Nord-Koreas ambassadør til Uganda mandag denne uka.

Ambassadeavviklingen var et strategisk tiltak for å redusere antall ambassader i Afrika, inkludert Uganda, med sikte på å øke effektiviteten til landets eksterne institusjoner, ifølge ambassadøren.

«Færre, men mer robuste»

Kommunist-statens begrunnelse er til forveksling lik den Støre-regjeringen ga nylig da det ble kjent at Norges ambassade i Uganda skulle nedlegges

Endringene er «et ledd i en større prosess (...) for å sikre norske interesser i en ny tid, og hvor norsk tilstedeværelse i utlandet tilpasses for å best mulig ivareta norske utenriks- og utviklingspolitiske prioriteringer. Norge vil få færre, men mer robuste utenriksstasjoner», skrev Utenriksdepartementet.

Nedleggelsen av Norges ambassade i Kampala har vakt stor oppsikt i ugandiske nettmedier og tv. Norge var regnet som en raus og trofast bistandspartner og støttespiller for landets sivilsamfunnsorganisasjoner. 

Flere tv-stasjoner har hatt intervjuer med Norges både ferske og avtroppende ambassadør Anne Kristin Hermansen om saken. 

Vårt fysiske fravær kan ikke blokkere våre hjerter, sinn og sjeler. Vårt gode vennskap vil fortsette og vil bli ytterligere styrket og utviklet.

Hans Eksellense Jong Tong Hak, Nord-Koreas ambassadør til Uganda

Lever videre i  «hjerter, sinn og sjeler»  

Ambassadør Jong Tong Hak forsikret på sin side president Museveni om at det bilaterale forholdet mellom Uganda og Nord-Korea vil fortsette, tross endringene, rapporterer ugandiske medier. 

Forbindelsene vil bli videreført gjennom den nordkoreanske ambassaden i Ekvatorial-Guinea, som ligger rundt 3750 kilometer pluss en liten sjøreise unna Ugandas hovedstad Kampala. 

«Vårt fysiske fravær kan ikke blokkere våre hjerter, sinn og sjeler. Vårt gode vennskap vil fortsette og vil bli ytterligere styrket og utviklet», sa ambassadøren. 

Mens Kim Jong-un velger å overføre ansvaret for Uganda til Ekvatorial-Guineas hovedstad Malabo, er det ennå ikke offisielt besluttet og meddelt hvilken utestasjon i nærområdet norsk UD velger. Norge vil trolig plassere ansvaret på en destinasjon som er noe geografisk nærmere Uganda.

Nord-Koreas avvikling av sin ambassade i Uganda kommer bare dager etter at Russlands utenriksminister Sergej Lavrov besøkte Pyongyang med sikte på å styrke bilaterale forbindelser. På bildet, sendt ut av russisk UD, poserer Lavrov sammen med kommunistdiktaturets leder Kim Jong-un.

Roser FN-tale i 2017

Ifølge Nile Post tok president Museveni farvel med Hans Eksellense Nord-Koreas ambassadør Jong og hyllet ham for den vel utførte jobben under hans tjeneste i Uganda. 

Ambassadøren hyllet på sin side president Museveni for «konsekvent å støtte den koreanske regjeringen i å håndheve dens fredelige innsats for å realisere en harmonisk forening av den koreanske halvøya».

«Regjeringen min husker fortsatt levende din berømte tale på FNs generalforsamling i 2017, som du holdt foran verden da du uttrykte din takknemlighet til vår regjering, Nord-Korea, en slik tale gjorde oss glade, og vi er takknemlige», uttalte ambassadøren.

Samarbeid om våpen og trening

Mens Norge avviklet sin ambassade i Uganda etter 29 år, har Nord-Korea hatt diplomatisk nærvær helt siden 1972. Ambassaden ble etablert ett år etter at den beryktede presidenten Idi Amin kom til makten. Foto: AP / NTB

Nord-Korea og Uganda har hatt offisielle diplomatiske relasjoner siden august 1972, ett år etter at diktatoren Idi Amin overtok makten. 

I årene som fulgte, bidro Nord-Korea med trening av soldater og salg av store mengder våpen til det østafrikanske landet. Samarbeidet mellom landene ble trappet ned på 2010-tallet etter at Uganda styrket sine forbindelser med Sør-Korea. Nedtrappingen hadde også sammenheng med internasjonale sanksjoner mot det kommunistiske diktaturet. 

den danske dokumentarfilm-serien The Mole fra 2020, som handlet om Nord-Koreas hemmelige atomvåpenplaner, ble det hevdet at en underjordisk våpenfabrikk var etablert på en privateid ugandisk øy. 

Hensikten var, ifølge journalistene bak filmen, at de to landene skulle jobbe sammen for å omgå FN-sanksjoner og selge våpen til Syria og andre steder.

Powered by Labrador CMS