Det svenske bistandsdirektoratet Sida varsler at bistandsbladet OmVärldens nettsider stenges 30. september.

Svenske Sida stengte bistandsblad, nå tas også nettsiden ned

Drøyt åtte måneder etter at bistandsgranskeren, tidsskriftet OmVärlden, ble lagt ned, melder det svenske bistandsdirektoratet Sida at også bladets hjemmeside med artikkelarkiv skal stenges.

Publisert

Stengningen av Omvärldens nettsider skjer samtidig som den svenske regjeringen ønsker mer transparens i bistanden, skriver den svenske nettavisen Blankspot.se.

– Vil man ha transparens, er det beste å ha et uavhengig tidsskrift med en uavhengig redaktør som har i oppdrag å granske, sier administrerende direktør i bransjeforeningen Sveriges Tidsskrifter, Kersin Neld, til nettavisen.

Det har ikke lykkes Panorama Nyheter å få en kommentar fra Sveriges bistandsminister til uttalelsen fra bransjeforeningen.

Trange budsjetter

Omvärlden var et tidsskrift tilsvarende Panorama Nyheter, tidligere Bistandsaktuelt, som var finansiert av statlige midler, men som drev egen uavhengig og kritisk journalistikk om bistand. 

Bladet hadde eksistert i 50 år – før det ble besluttet nedlagt tidligere i år, på grunn av innstramminger i svensk bistand under den sittende borgerlige regjeringen med Moderaternas Ulf Kristersson som statsminister. 

Samtidig med trangere bistandsbudsjetter endret regjeringen også direktoratet Sidas kommunikasjonsstrategi. Dette var også begrunnelsen for å nedlegge tidsskriftet.

Utgiver Sida opplyser til Blankspot at kostnader for vedlikehold av hjemmesiden – med flere tusen artikler – gjør det for dyrt å holde den åpen, men at innholdet blir sikret for ettertiden i statens arkiv.

– En urovekkende trend

Omvärldens hjemmeside ble startet i 2014. Både i 2016 og 2018 vant bladet den svenske Publishingpriset for beste nettavis. Papirutgaven hadde på sin side vunnet priser for godt design.

– Det er en urovekkende trend at det blir mindre kritisk bistandsjournalistikk, sa Erik Larsson, daværende sjefredaktør av OmVärlden til Panorama Nyheter i fjor høst.

Etter nedleggelsen av den svenske publikasjonen er det nå kun Panorama Nyheter (startet 1998) som fortsatt eksisterer av de statsfinansierte skandinaviske spesialtidsskriftene om bistand. 

Den danske nettavisen og magasinet «360», utgitt av det danske utenriksdepartementet, ble nedlagt i 2021. Bladet var – fra og med 2011 – en etterfølger av bladet «Udvikling» som ble startet i 1974.

Powered by Labrador CMS