31 år gamle Benjamin Dousa er utnevnt til minister for bistand og utenrikshandel i Sverige.

Politisk stjerneskudd utnevnt til bistandsminister i Sverige

Benjamin Dousa fra det konservative partiet Moderaterna ble i går utnevnt til bistandsminister i Sverige. Etter utnevnelsen gjorde 31-åringen det klart at de omstridte reformene i svensk bistand vil fortsette. 

Publisert Oppdatert

Sveriges statsminister Ulf Kristersson gjorde i går flere endringer i sin regjering. Blant annet ble Benjamin Dousa utnevnt til minister for bistand og utenrikshandel. Dousa erstatter dermed tidligere bistandsminister Johan Forssell (44) – som i går ble utnevnt til migrasjonsminister.

Både Dousa og Forssell representerer samme parti som statsministeren – Moderaterna.

– Jeg føler meg beæret over dette oppdraget, sa Benjamin Dousa på en pressekonferanse. 

Han ga også et ambisiøst løfte når det gjelder svensk bistandspolitikk:

– Ikke en eneste skattekrone skal havne i feil hender, men faktisk hjelpe mennesker i nød, sa den ferske ministeren.

Oppvokst i forstad

Benjamin Dousa er dermed en av de yngste statsrådene i den svenske regjeringen. Den svenske kommentatoren David Isaksson kaller valget av Dousa «spennende» og skriver samtidig at utnevnelsen både «forundrer og overrasker».

Dousa er oppvokst i Husby, en forstad til Stockholm og hans tidligere politiske karriere inkluderer blant annet lederjobben i Moderata ungdomsförbundet (MUF). 

Den nye bistandsministeren har ifølge flere svenske medier blitt ansett som et stigende stjerne i partiet, men han valgte i 2020 å trekke seg helt ut av partipolitikken. Siden har han blant annet vært leder av den borgerlige tankesmien Timbro, før han ved årsskiftet 2023–2024 tiltrådte som administrerende direktør for næringslivsorganisasjonen Företagarna.

Dousa har i perioden mens han var ute av partipolitikken vært en meget aktiv skribent og debattant.

Store forandringer 

31-åringen tar nå over ansvaret for en svensk bistandspolitikk som er preget av store forandringer. Den sittende svenske koalisjonsregjeringen har gjort flere omstridte endringer i  bistandspolitikken og har blant annet gått vekk fra målet om at bistandsbudsjettet skal utgjøre 1 prosent av bruttonasjonalinntekt (BNI). 

Regjeringen har også gjort det klart at svensk bistand skal kobles tettere sammen med handel og investeringer.

Kursendringene har fått kritikk både fra bistandsorganisasjonene og den politiske opposisjonen i Riksdagen. 

–  Transparensen må økes

På spørsmål fra svenske Dagens Nyheter i går om hvorfor han nå velger å tre inn i partipolitikken igjen sa Dousa dette:

– Å få være med og gjøre en forskjell, og få et klart oppdrag med å levere på det som regjeringen har bestemt, både en svensk handelsstrategi og en omlegging av bistanden. Det føles meningsfullt. 

På spørsmål om kritikken som er blitt rettet mot regjeringen på grunn av den raske omleggingen av bistanden svarte han dette:

– Det er tydelig at transparensen må økes, og at pengene må brukes på en effektiv måte, så omleggingen fortsetter i samme takt som hittil.

Powered by Labrador CMS