Covax-initiativet har hatt som mål å skaffe utviklingsland tilgang til billige vaksiner gjennom store felles innkjøp. Foto: Diomande Blonde / NTB

Norskstøttet vaksineinitiativ brukte bare halvparten av milliard-støtten

Covax, den globale innkjøpsmekanismen for å gi covid-vaksiner til lavinntektsland, har milliarder av dollar i ubrukte givermidler, skriver nettavisen Development Today. Samtidig erklærte WHO nylig at covid-19 ikke lenger er en global helsetrussel.

Publisert Sist oppdatert

Covax ble ledet av den norskstøttede vaksinealliansen Gavi, som samlet inn 4,8 milliarder dollar (tilsvarende om lag 53 mrd. kroner) til vaksiner i den siste av pandemiens appeller overfor bistandsgiverne.

I dag er mer enn halvparten av disse pengene ubrukt, skriver det nettbaserte fagbladet.

Ifølge Development Today pågår det nå en diskusjon blant giverne om hva de ubrukte midlene skal benyttes til.

I beredskap til neste pandemi?

Et alternativ som vurderes er å sette restmidlene til side som forberedelse til neste pandemi, men enhver vesentlig endring i bruken av disse midlene må trolig avgjøres av hver giver.

– Dette vil kreve en individuell nasjonal vurdering. Hvis [Covax-pengene] skal brukes til noe annet, må vi ta opp den diskusjonen i hovedkvarteret, sier Karin Westerberg, seniorrådgiver for helse ved det svenske Utrikesministeriet.

Norge har støttet Covax med over 1 mrd. kroner, framgår det av Gavis oversikt over giverlandenes bidrag.

Ikke lenger en global helsetrussel

Koronapandemien utgjør ikke lenger en global helsetrussel, uttalte Verdens helseorganisasjon tidligere denne måneden. Pandemien har siden januar 2020 ifølge offisielle tall kostet minst 6,9 millioner mennesker livet, opplyser NTB.

WHO-sjef Tedros Ghebreyesus sier imidlertid at viruset kan ha tatt 20 millioner liv, tre ganger så høyt som det offisielle tallet.

Men WHO gjør det klart at covid-19 ikke blir borte, selv om viruset ikke lenger utgjør en akutt trussel. Korona-viruset vil fortsette å utvikle seg, og det vil komme nye varianter.

Det betyr at mange blir smittet igjen flere ganger i livet, men den utbredte immuniteten etter vaksinering og infeksjon gjør at viruset ikke lenger er en så stor trussel, ifølge Folkehelseinstituttet.

3 prosent av dødsfallene i Afrika

Første gang WHO klassifiserte viruset som en global helsetrussel var 30. januar 2020. Tre år senere er det registrert 764 millioner smittede verden rundt, mens over 5 milliarder mennesker har fått minst én dose av vaksinene som raskt ble utviklet.

I begynnelsen var Tedros' største frykt at viruset skulle bli en katastrofe for land med svake helsesystemer. Men det viste seg at de landene man mente var best forberedt, hadde de høyeste dødsratene. Bare 3 prosent av dødsfallene var i Afrika.

Les mer: WHO: Millioner av leveår gikk tapt til korona

Powered by Labrador CMS