– Lula vil endre livet mitt
Når Brasils nyvalgte Lula da Silva snart våkner fra valgfesten, står han overfor massive utfordringer. Avtroppende president Jair Bolsonaro etterlater seg et ineffektivt og kostbart anti-fattigdomsprogram som det blir veldig vanskelig å få til å fungere for Brasils nye president. Men blant Brasils fattige er forventningene store.
I Santa Teresa-området, høyt over Rio de Janeiros postkortvennlige strandpromenader, fører en bratt betongtrapp til inngangen til Pereira da Silva-favelaen. Den første personen vi ser, når vi når toppen av trappen og favelaen åpenbarer seg under oss, er en ung mann i begynnelsen av 20-årene.
Han er utstyrt med maskingevær og walkie-talkie. Fra sin plass i nærheten av favelaens inngang holder han styr på hvem som kommer inn og ut av favelaen.
Ved den unge mannens side er tre venner på samme alder som alle umiddelbart erklærer sin politiske tilhørighet når de hører at vi – to utenlandske journalister – er i Brasil for å rapportere om landets presidentvalg:
– Jeg stemte på Lula fordi han forstår folket. Ja, han er selv en del av folket, som de fleste av oss, sier Luiz Nascimento do Vale, før han leder oss bort fra den ivrige samtalen og ned til en liten kiosk lenger inne i favelaen, hvor vi blir tilbudt Brasils uten tvil mest populære brus, Guaraná.
Les: Lulas valgseier i Brasil: – Gir håp for regnskogen
– Vil endre livet mitt
Over den søte brusen forteller Luiz om sine forventninger om at Lula da Silva, Brasils fremtidige president, vil skape bedre forhold for landets fattigste i fremtiden:
– Det vil ha en gigantisk innvirkning på livet mitt at Lula nå har vunnet valget. Bolsonaro fokuserer kun på arbeidsgiverne. Han tenker ikke på oss fra favelaene i det hele tatt. Vi, som er flertallet. For ham er ikke favelaer annet enn steder for kriminalitet, selv om 99 prosent av oss som bor i favelaene ikke har noe med narkotika å gjøre. Vi er også en del av Brasil, en del av systemet, sier han
Luiz Nascimento do Vale forteller at den siste tiden har vært tøff. Til daglig jobber han med å frakte byggematerialer opp til Pereira da Silva-favelaen, men etter korona-pandemien og den påfølgende globale økonomiske krisen er ikke lønnen fra arbeidet alltid nok til å forsørge seg selv, kona og deres lille sønn.
For å bevise påstanden sin inviterer Luiz oss inn i sitt tre-roms hjem.
Fra stuevinduet er utsikten over Rio de Janeiros naturskjønne landskap intet mindre enn fantastisk, men for Luiz Nascimento do Vale kan det ikke endre på det faktum at kjøleskapet er tomt og gassen som familien bruker til gasskomfyren er brukt opp for lenge siden. De 120 realene (230 kroner red. anm.) det koster å kjøpe ny gassflaske, finnes ikke i budsjettet.
Selv om favela-beboeren har store forventninger til at de trange tidene er over når Lula kommer til makten fra januar, er han ikke naiv. Lula er ingen helgen, sier han, og legger til at Brasils problemer er større enn bare én person:
– Det er systemet som er feil. Det er systemet som er korrupt. Skal du være en politisk kandidat må du gjennom en port, og hvis du ikke danser til musikken, kommer du ikke gjennom porten, men ender opp som Marielle, sier han og viser til Marielle Franco, en venstreorientert politiker og kvinnerettighetsaktivist som for fire år siden ble skutt og drept og i dag er et symbol på Brasils store ulikhetsproblemer.
I husets største rom, som er en kombinert stue og soverom, vandrer Luiz Nascimento do Vales sønn rundt og sparker en plastball, uvitende om presidentvalget eller Brasils fremtid. Faren følger ballens bevegelse med øynene mens han snakker om håpene han har for sønnens fremtid:
– Jeg vil at sønnen min skal få øynene opp for andre muligheter. Skal han jobbe med noe annet enn det jeg gjør, trenger vi mer fokus på utdanning, kunst og kultur. Kriminalitet og narkotika er sosiale problemer som vi bare kan løse gjennom utdanning og utvikling.
Les: 6 mrd. kroner ligger og venter. Kan bli viktig støtte til Lulas snuoperasjon i Amazonas
Bolsonaros kostbare fattigdomsprogram
Vi sier farvel til Luiz Nascimento do Vale og følger de bratte trappene ut av det kompakte hjertet av favelaen. I veikanten i Santa Teresa, med nesten samme utsikt som fra favelavinduet, står Ezequiel de Oliveria Tome, en mann som nærmer seg pensjonsalderen. Med speilreflekskameraet i hånden prøver han å fange byens strålende skjønnhet.
I fremtiden ønsker Ezequiel de Oliveria Tome et Brasil med færre offentlige kutt, bedre utdanning og en sterkere økonomi, og det er derfor han stemte på Jair Bolsonaro her om dagen, sier han:
– Jeg kan kalle Bolsonaro et dårlig menneske, men jeg kan ikke kritisere hans økonomiske politikk, sier han uten å utdype.
Det har ellers vært mye kritikk av Bolsonaros økonomiske politikk, til tross for koronapandemien og den globale matkrisen.
Spesielt når det gjelder fattigdomsbekjempelse, har presidentens politikk vært en kostbar og rotete affære.
Mens Lulas anti-fattigdomsprosjekt, Bolsa Familia, hjalp rundt 30 millioner brasilianere ut av fattigdom under hans presidentskap fra 2003-2010, har Bolsonaros erstatter i 2021, Auxílio Brasil, vært en gedigen skuffelse.
For å forstå hvorfor, må vi imidlertid først dvele ved Bolsa Familia.
Et tillitsbasert initiativ
Det Lula-initierte programmet var i all sin enkelhet et betinget kontantoverføringsprogram. Fattige brasilianske familier ble belønnet med en sum penger hvis de oppfylte to enkle betingelser: at barna gikk på skolen og at barna deltok i Brasils barnevaksinasjonsprogram.
Bolsa Familia hadde klare regler for størrelsen på ytelsene en støttemottaker hadde krav på i forhold til antall personer, inkludert barn, som støttemottakeren hadde bosatt i husstanden sin.
Programmets totale utgifter tilsvarte 0,5 prosent av Brasils BNP, men viktigst av alt var det et stabilt program med klare rammer som mottakerne hadde tillit til, ettersom de selv måtte rapportere mye av dataene som programmet hviler på.
Alt dette endret seg da Jair Bolsonaro den 30. desember 2021 offisielt avsluttet Bolsa Familia og introduserte sitt nye program, Auxílio Brasil.
Ideene bak Jair Bolsonaros initiativ var i utgangspunktet utmerket. Bolsonaro økte størrelsen på ytelsene og utvidet grensene for inntektsberettigelse, slik at flere fattige brasilianere fikk en økonomisk støtte. Dessverre endret imidlertid presidenten også de klare rammene som hadde preget Bolsa Familias suksess.
I motsetning til tidligere, så Auxílio Brasil nå ikke på antall innbyggere per husholdning, men fokuserte ganske enkelt på husstanden isolert. Dette har ført til at familier med for eksempel seks barn får samme ytelse som familier med to barn.
En fersk studie fra det brasilianske finansmediet Valor Econômico viser at de nye reglene har skapt insentiver for svindel og manipulasjon. For eksempel kan to ektefeller som bor i samme husstand erklære at de bor hver for seg for å få to separate ytelser.
I tillegg har Auxílio Brasil blitt kritisert for å være byråkratisk og vanskelig å forstå for de mange brasilianerne som hadde blitt vant til Bolsa Familias ukompliserte struktur i 18 år.
Dette, sammen med Bolsonaros økte investering i programmet under valgkampen hans, har fått Auxílio Brasils totale utgifter til å nærme seg 1,5 prosent av Brasils BNP, noe som gjør det nesten tre ganger så dyrt som Bolsa Familia.
Lula overtar dermed et kostbart fattigdomsbekjempelsesprogram og – mer alvorlig – den synkende tilliten til millioner av fattige brasilianere til institusjonene som er opprettet for å hjelpe dem.
Så hva gjør Brasils neste president?
Vil restarte Bolsa Familia
I dag, tre dager etter Lulas seierstale til det brasilianske folket, er én ting klar: Lula ønsker å gjenopprette Bolsa Familia og gjennomføre en rekke lovendringer til fordel for Brasils fattigste.
Den påtroppende presidenten vil heve minstelønnen, som ikke har blitt justert de siste fem årene, slik at den kontinuerlig følger inflasjonsraten, og han vil sørge for at brasilianere slipper å betale inntektsskatt på de første 5 000 realene som er tjent (10 000 kroner red.anm.) per måned.
Lulas løfter til Brasils fattigste er mange og omfattende, og det store spørsmålet nå er om den fremtidige presidenten også kan leve opp til det han har lovet. Hvis man tar en titt på Brasils økonomi, kan man lett bli i tvil.
Brasil sliter med et kolossalt underskudd. De eksakte tallene er fortsatt usikre, men analytikere spår at landets underskudd kunne ha nådd rundt 100 milliarder reales (200 milliarder kroner. red.anm) dersom Bolsonaro hadde vunnet valget og gjennomført valgløftene sine.
Det svimlende beløpet er blant annet et resultat av at Jair Bolsonaro tidligere i år brukte sitt flertall i kongressen til å kraftig øke Brasils gjeld. Noe som er ulovlig i et valgår, da det kan sees på som en måte for en presidentkandidat å kjøpe stemmer på. Men Bolsonaros flertall i kongressen tillot ham å overstyre finanspolitiske regler under påstanden om at krigen i Ukraina har destabilisert Brasils økonomi i en slik grad at ekstraordinære lovendringer var nødvendige.
– Trenger brede allianser
Brasils skjøre økonomi vil utvilsomt være en utfordring for Lula, som har annonsert at han vil opprettholde de samme høye kontantoverføringene til fattige familier som Bolsonaros Auxílio Brasil opererer med.
Skal Lulas sosiale innsats lykkes, ifølge Flavia Biroli, brasiliansk statsviter og forfatter av flere bøker om landets demokrati, må han først og fremst klare å navigere i et politisk miljø preget av polarisering og splittelse:
-Lula er en erfaren politiker, og skal de sosiale programmene hans realiseres trenger han brede allianser. Det var disse alliansene som til slutt fikk ham til å gå seirende ut av valget, selv om Bolsonaros ulovlige metoder skapte en ubalansert konkurranse.
Den brasilianske statsviteren mener imidlertid at Lula bør være optimist, selv om mye hviler på høyrefløyens vilje til å samarbeide.
– Det er selvsagt ingen enkel fremtid som venter Lula, men jeg vil si at det er grunnlag for forhandlinger og dialog. For de fleste høyrepolitikere er dialog på sikt et mer fordelaktig valg enn å blokkere styresett med fiendtlighet og motvilje, så kanskje Lula kan få gjennomslag for sine ideer?
LES OGSÅ: