Oslo tingrett behandlet i vår en av de mest omfattende bedrageri-sakene i norsk bistands historie. Nå har det falt dom i saken.

Rhipto-saken:

Dømt til fem års fengsel for grovt bedrageri av bistandsmillioner

Den tidligere sjefen for det norske analysefirmaet Rhipto er i Oslo tingrett dømt til fem års ubetinget fengsel for grovt bedrageri og hvitvasking. Mannens advokat, Fredrik Berg, opplyser til Panorama at dommen vil bli anket.

Publisert Sist oppdatert

Økokrim og aktor Henrik Horn har fått fullt gjennomslag for sin framstilling av saken. Straffen mot den hovedtiltalte er identisk med det Økokrim ba om.

Mellom 2014 og 2020 leverte Rhipto blant annet analyser og rapporter om organisert kriminalitet til Utenriksdepartementet (UD) og Klima- og miljødepartementet (KLD). 

Til sammen mottok analyseforetaket over 56 millioner kroner i offentlige tilskudd. Alt ble betalt over det norske bistandsbudsjettet, og omfanget gjør saken til en av de mest omfattende bedragerisakene i norsk bistands historie.

Dommen fra Oslo tingrett beskriver Rhipto-sjefens bedrageri fra 2016 til 2021 som «systematisk» og «samfunnsskadelig».

Statsadvokat Henrik Horn er fornøyd med å ha fått fullt medhold av Oslo tingrett, etter at det er avsagt dom i en av de mest omfattende bedrageri-sakene i norsk bistands historie.

«Retten er etter en samlet vurdering overbevist om at tiltalte på vegne av Rhipto jevnlig i tiltalens periode, opplyste til UD og KLD at faktiske utgifter i anledning prosjektene var vesentlig høyere enn realiteten, og at de utbetalte tilskuddene var brukt opp i henhold til tilskuddsavtalene, til tross for at en stor del av tilskuddene var i behold og at tilskuddsmidler i stor utstrekning ble brukt til innkjøp og forbruk i strid med tilskuddsavtalene», heter det i dommen

 – Det er positivt å se at retten vurderer sakens mange spørsmål tilnærmet på samme måte som vi gjør, skriver aktor Henrik Horn i en sms til Panorama.

– Sjokkert og preget

Under rettssaken i mai i år var temperaturen i Oslo tingrett til tider høy. Aktoratet og de tiltalte og deres advokater hadde to helt forskjellige oppfatninger av skyldspørsmålet, 

De to, som nå er dømt, nektet all straffskyld da saken var til behandling.

Fredrik Berg, advokat, Fend advokater.

– Min klient er sjokkert og preget av dommens resultat. Men han er også overrasket over dens begrunnelse som ikke vurderer hans forklaring om at det var avtalemessig grunnlag for foreningen å tjene midlene. Han vil anke over alle sider av dommen, skriver den hovedtiltaltes advokat Fredrik Berg i en sms til Panorama.

Den medtiltalte, som også jobbet i Rhipto, er funnet skyldig i medvirkning til bedrageri og dømt til fengsel i ett år og ti måneder. For ham har tingretten satt erstatningsbeløpet til tre millioner kroner, fordi han hadde «en vesentlig mindre sentral rolle». Men dommen påpeker at også han «opptrådte forsettlig og med uberettiget vinnings forsett». 

Det har ikke lyktes Panorama å få en kommentar fra den medtiltaltes advokat. Det var Filter Nyheter som først omtalte dommen, som falt fredag denne uka.

De to tidligere Rhipto-sjefene nøt i mange år stor tillit i departementene, men i 2021 fattet KLDs internkontroll mistanke om at ting ikke var som det skulle. KLD avdekket da det de mente var en rekke alvorlige funn i rapporteringen.

Rhipto-saken:

  • I 2021 oppdager Klima- og miljødepartementet (KLD) alvorlige funn ved rapporteringen til foreningen Rhipto Rapid Response – Norwegian Center For Global Analyses, og starter granskning grunnet frykt for misbruk av offentlige tilskudd.
  • Den Lillehammer-registrerte foreningen har siden 2014 mottatt 56,9 millioner kroner i statlige tilskudd for analyser og rapporter til UD og KLD.
  • Grunnet funnene i granskningen, krever UD og KLD at det meste av tilskuddene tilbakebetales og anmelder saken til politiet.
  • Foreningens leder blir pågrepet 12. januar 2022. 
  • I mars 2024 blir Rhipto-sjefen og et tidligere styremedlem tiltalt for grovt bedrageri av 47 millioner kroner. 
  • De tiltalte benekter anklagene og hevder de har handlet i god tro. 

«Samfunnsskadelig»

I dommen går det fram at retten har ansett det som skjerpende at bedrageriet gjaldt bistandspenger, penger som skulle har vært brukt til å hjelpe utviklingsland. 

Formålet med tilskuddsprosjektet til UD var som nevnt å fremme fred, bærekraft, sikkerhet og utvikling. Prosjektet skulle styrke FNs mulighet til å forebygge konflikt og styrke Sikkerhetsrådets verktøy knyttet til fred og sikkerhet. Formålet med prosjekt Leap og tilskuddene fra KLD var å forhindre avskoging i utviklingsland.

Retten mener også at bedrageriet har vært skadelig på samfunnsnivå. 

«Tiltaltes handlinger var etter rettens syn egnet til å undergrave tilliten til norsk bistandspolitikk, og anses derfor for å være av samfunnsskadelig karakter», står det i dommen. 

«Reiser av privat karakter»

Departementene anmeldte foretakets ledelse til politiet, og i 2022 ble den tidligere direktøren pågrepet av Økokrim i det han var på vei inn i et møte i KLD.

Rettssaken var preget av steile fronter, der påtalemyndigheten argumenterte for at de to Rhipto-sjefene over flere år systematisk feilinformerte UD og KLD om bruken av de offentlige midlene, samt at de tiltalte ga inntrykk av at prisen knyttet til arbeidet de gjorde var mange millioner kroner høyere enn de reelle kostnadene. 

Statsadvokat Horn argumenterte for at de tiltalte, bevisst, og i strid med avtalen med departementene, bygde seg opp et stort overskudd av den offentlige støtten de fikk. 

De offentlige tilskuddene skal blant annet ha blitt brukt til å bygge opp egenkapital i foretaket og å finansiere et høyt personlige forbruk, som ifølge Økokrim omfattet eksklusive ferieturer, våpen og en hytte på fjellet til 3,8 millioner kroner.

– Penger som kunne gått til trengende, har tiltalte blant annet brukt på kjærlighetsturer til eksotiske sydhavsøyer, sa statsadvokat Horn i retten. 

Reiser til Maldivene og kjøp av en fjellhytte ved idylliske Synnfjell var del av tiltalen mot direktøren i analyseforetaket Rhipto, som har mottatt millioner av norske bistandskroner de siste årene. Denne uka ble mannen dømt til fem års fengsel.

I dommen listes en rekke reiser den tidligere Rhipto-sjefen har gjennomført, betalt med tilskuddsmidler. Reisene gikk blant annet til Russland, Maldivene, Island og Hellas.

«Retten finner det bevist at samtlige reiser var av privat karakter. Retten viser til at mesteparten av reisene var turer (...) hadde med kjæresten (...), og retten er ikke i tvil om at formålet med disse reisene var av privat karakter. Dette fremgår blant annet av fremlagt kommunikasjon mellom (...) og (...). Rettens klare inntrykk av denne kommunikasjonen er at (...) reiser med (...) ikke kan relateres til Rhiptos prosjekter for departementene. Som et eksempel viser retten til WhatsApp-meldinger mellom de to i forkant av den første turen til Maldivene», heter det i dommen.

 

Powered by Labrador CMS