Paul Mitemberezi forlater huset for å spille basketball i Goma i Den demokratiske republikken Kongo.

Meninger:

Årets store seier for funksjonshemmede i Afrika

African Disability Protocol (ADP) er en historisk seier for funksjonshemmedes rettigheter på det afrikanske kontinentet.

Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten er skribentenes egne.

Denne uken markerer vi FNs internasjonale dag for personer med nedsatt funksjonsevne. 

Å sette søkelys på ett av årets framskritt for funksjonshemmedes rettigheter er derfor på sin plass.

African Disability Protocol 

Selv om nær alle verdens land har ratifisert FNs konvensjon om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD), blir rettighetene til verdens største minoritet – 16 prosent av verdens befolkninghvorav 80 prosent lever i det globale Sør – ofte glemt.

African Disability Protocol, tilleggsprotokollen til det afrikanske menneskerettighets-charteret gjennom Den afrikanske union (AU), bygger på CRPD, men tar også opp spesifikke utfordringer som rammer funksjonshemmede på kontinentet. 

Et eksempel på dette er oppgjøret mot skadelige skikker og hatkriminalitet som personer med albinisme utsettes for.

I våres ratifiserte Republikken Kongo (Kongo-Brazzaville) protokollen, som det 15. landet i Afrika. Ved det 15. landets underskrift trer ADP i kraft og blir gjeldende for alle stater som har ratifisert. Landene må dermed begynne å rapportere på hvordan konvensjonen implementeres.

De siste årene har sivilsamfunnsorganisasjoner i store deler av Afrika jobbet mot nasjonale myndigheter for å påvirke dem til å ratifisere ADP. 

Norges Blindeforbund har siden 2020 finansiert ADP-arbeidet til Den afrikanske blindeunionen, African Union of the Blind (AFUB). Prosjektet har bidratt til ratifisering i fire land: Angola, Kenya, Malawi og Republikken Kongo, sikret signering i Lesotho, og i flere andre land er det nå støtte hos politisk ledelse for protokollen.

Menneskerettighetsarbeid er i motvind nær verden over, men denne fremgangen viser at utrettelig arbeid og pågangsmot nytter.

Framgang for funksjonshemmede 

Rettigheter på papiret medfører dessverre ikke alltid rettigheter i praksis. Likevel har sivilsamfunnsorganisasjoner brukt ADP som en brekkstang for at staten skal følge opp sine forpliktelser.

I São Tomé og Príncipe, som ennå ikke har ratifisert ADP, erklærte helseministeren i april i år at blinde og svaksynte nå har rett til gratis konsultasjoner og prøvetaking ved offentlige helseinstitusjoner. 

Foreløpig må pasienter ha med et brev fra det nasjonale blindeforbundet ACASTEP for å dra nytte av dette, men et mer effektivt system er under utvikling. 

Arbeidet for ADP er en del av et stort engasjement blant afrikansk sivilsamfunn for funksjonshemmedes rettigheter: På det regionale formøtet til Global Disability Summit 2025, som holdes for første gang siden 2022 da Norge var medvert, samlet representanter fra funksjonshemmedes egne organisasjoner fra 40 land seg i Nairobi og kom med en klar anbefaling om å ratifisere ADP. 

Samtidig melder våre partnerorganisasjoner at det er økende interesse fra myndigheter for funksjonshemmedes rettigheter.

Menneskerettighetsarbeid er i motvind nær verden over, men ADP-fremgangen viser at utrettelig arbeid og pågangsmot nytter.

Powered by Labrador CMS