Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil gi tydelig beskjed til Kina om at krigføringen i Ukraina må stanses. Her under sin vandring i det gamle keiserpalasset, Den forbudte byen.

Støre i Den forbudte by: – Vi kommer ingen vei uten å få Kina med

Statsministeren mener Kina sitter på nøkkelen i flere sikkerhetsspørsmål, blant annet Ukraina-krigen. Han vil be president Xi om å bidra til å stanse krigen.

Publisert Sist oppdatert

– Når det gjelder de store sikkerhetsspørsmålene som er både her i regionen, men også i vår del av verden, så kommer vi ingen vei uten å få Kina med, sier statsministeren til NTB i Den forbudte by i Beijing mandag morgen.

Han har nå startet et tre dagers besøk i Kina, og skal senere på dagen i samtaler med Kinas president Xi Jinping. Der vil han gi tydelig beskjed om at Ukraina-krigen må ta slutt.

– Ukraina-krigen må tas på fullt alvor av de som kan påvirke. Og i rekka av de landene, så er Kina på topp. Kina er Russlands nærmeste partner. Det er grunn til å tro at de også indirekte bidrar til den krigsøkonomien Russland har, sier Støre.

Støre startet dagen i Beijing med et møte med LO og NHO og deres søsterorganisasjoner. Deretter gikk turen til en omvisning i Den forbudte by, det gamle keiserpalasset i den kinesiske hovedstaden.

Tror på samarbeid

Statsministeren tok seg tid til å reflektere over Kinas rivende utvikling inne i de historiske bygningene.

– Vi blir jo minnet på at Kina har vært en stor og ledende makt før. Når de nå kommer tilbake igjen som en av de ledende økonomiene i verden, så kommer de fra et sted. Det understreker at det gjelder å lese historien for å forstå Kina i dag, sier han.

Støre mener samarbeid er veien å gå i møte med stormakten.

– Vår interesse må jo være å få til internasjonalt samarbeid på de viktigste områdene som gjelder i verden, finne løsninger på klima, sette rammer rundt bruken av kunstig intelligens.

Med på turen er også en næringslivsdelegasjon med viktige norske bedrifter. Kina er Norges tredje største handelspartner etter EU og USA, og det er rundt 160 norske selskaper som har virksomhet i Kina.

– Handel med Kina har stor betydning for norske arbeidsplasser, vår verdiskaping og velferd, sier statsministeren.

Mener Norge er viktig for Kina

Mens Kina er en viktig handelspartner for Norge, er Norge på sin side ganske uviktig som handelspartner for Kina, påpekte professor Heidi Østbø Haugen i Kina-studier ved Universitetet i Oslo overfor NTB i forkant av besøket.

– Norge kan true med sanksjoner, slik Hongkongkomiteen foreslår at vi gjør det ved å si opp handelsavtalen med Hongkong. Kostnadene ved å gjøre det vil bli høye for Norge og håndterbare for Kina, sier Haugen.

– Derfor synes de fleste norske politikere at dette er en lite attraktiv vei å gå.

På spørsmål fra NTB om Norge er viktig for Kina, svarer Støre at «det velger jeg å tro».

– På noen områder har Norge store bidrag å gi som er viktig for Kina. Sjømatnæringen vår har stor eksport til kinesiske forbrukere. Innenfor det maritime området, på skipsfart, er vi en ledende nasjon som har hatt mange kontakter mot Kina. Vi ser også at når det gjelder utvikling og klima, er Kina opptatt av å få til mer samarbeid med Norge, sier han.

Neppe ny formalisert menneskerettighetsdialog

Statsministeren har også varslet at han vil ta opp et annet betent tema, i tillegg til Ukraina-krigen, nemlig menneskerettigheter.

– Det er jo viktig å bruke den tiden vi har med Xi for å formidle det Norge står for, det vårt samarbeid består i, men også de budskapene vi trenger å komme med, som han kanskje ikke er enig i, sier han.

I flere år, fra 1997, hadde Norge en formalisert menneskerettighetsdialog med Kina, hvor landene møttes årlig for å diskutere temaet på politisk nivå.

Den tok en brå slutt da dissidenten Liu Xiaobo fikk fredsprisen i 2010, og Kina kuttet nesten alle bånd med Norge.

Støre er tvilende til at den formaliserte dialogen kommer tilbake.

Det er ikke like naturlig, men det betyr ikke at menneskerettigheter er mindre viktig. Tvert imot, vi skal ta det opp på de nivåene og de områdene hvor det passer. Men den dialogen vokste fram som et slags felles prosjekt og var veldig knyttet til den tiden det var i på 90-tallet, sier Støre.

Powered by Labrador CMS