Over én million uigurer og andre muslimer er i kinesiske interneringsleirer, ifølge rettighetsorganisasjoner som Human Rights Watch. Bildet viser barn som går forbi en nedlagt interneringsleir nær Kashgar i Xinjiang-provinsen.

Meninger:

Vil Støre våge å ta opp religiøs forfølgelse i Kina?

I et kinesisk fengsel sitter pastor Wang Yi. Norge må tørre å tale hans og andre forfulgte religiøse personer sin sak i møte med diktaturet.

Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten er skribentens egne.

Statsminister Jonas Gahr Støre reiser til Kina nå, 9. september, og planlegger tre dager i Beijing og Shanghai. På saklisten står samarbeid og politisk kontakt for å ivareta norske interesser – og viktige globale spørsmål som klima og det grønne skiftet.

Men vil Støre i møte med Kinas toppledere snakke om fengslede pastorer og alle landets stengte kirker, buddhistiske klostre og moskeer?

I møte med diktaturet 

Vi får tro at menneskerettigheter også er viktig i Støres møte med president Xi Jinping og statsminister Li Qiang.

Jeg tar det for gitt at overgrepene i Xinjiang-provinsen, og Kinas hardhendte forsøk på å utslette de hovedsakelig muslimske uigurenes religiøse og kulturelle identitet, tas opp.

Ikke bare driver Kina en brutal forfølgelse av uigurene og andre minoriteter i Xinjiang-provinsen, omtalt av FN som forbrytelse mot menneskeheten og av Canada og andre land som folkemord. Men Kina bruker også en rekke metoder for å spre desinformasjon og dermed også manipulere verdensopinionen.

Er Norges delegasjon, ledet av statsministeren, klare til å påpeke dette overfor toppene i Kina?

Kinas forfølgelse av kristne, tibetanske buddhister og muslimer synes å ha gått helt under radaren for norske myndigheter. Statsministeren kan gjøre noe med denne tragiske blindsonen i møte med dikaturet når han er i Beijing.

Hvor respektfull er dialogen? 

Da utenriksminister Espen Barth Eide besøkte Kina i februar, snakket han om «en respektfull dialog» om menneskerettigheter. Det er uklart hva det betyr i møte med et diktatur som det kinesiske.

En dramatisk og lite påaktet side ved Xi Jinpings politikk er den hardhendte undertrykkelsen av all religion. I åtte år har Xi Jinping systematisk iverksatt en politikk for å gjøre alle religioner «kinesiske».

Dette handler ikke om å gjøre troen relevant for kinesere. Det handler utelukkende om Xi Jinpings krav om politisk kontroll over religion. Trossamfunn skal avkreves støtte til Kinas kommunistparti.

Bare kirker som lar seg registrere og innordne under kommunistpartiet, er lovlige. Den registrerte, protestantiske «Tre selv-kirken» vet hva Partiets kontroll betyr. Tusenvis av kors er revet ned og erstattet med kinesiske flagg. Det er påbud om at prestene skal formidle Xi Jinpings tanker, og flere prester er fengslet.

Uregistrerte protestantiske kirker må velge mellom å bli med i den registrerte og kontrollerte Tre selv-kirken, eller å bli stengt ned. Derfor er mange slike kirker i dag stengt, og flere pastorer er dømt til lange fengselsstraffer.

Det finnes ingen spor av at Barth Eide snakket med utenriksminister Wang Yi om den fengslede Wang Yi. Vil Støre ta pastorens skjebne opp med Xi?

Ministerens fengslede navnebror

Siden desember 2018 har Chengdu-pastor Wang Yi sittet fengslet, og andre juledag året etter fikk han en dom på ni år.

Den kinesiske utenriksministerens modige navnebror ble dømt for angivelig å ha oppfordret til å undergrave staten. Det er en meget alvorlig anklage som ofte rettes mot menneskerettsaktivister og andre som fengsles for kritikk av det kinesiske regimet.

Det finnes ingen spor av at Barth Eide snakket med utenriksminister Wang Yi om den fengslede Wang Yi. Vil Støre ta pastorens skjebne opp med Xi?

Det pastor Wang Yi gjorde, var å ta opp menneskerettigheter i Kina på bred front og protestere mot forfølgelsen av uregistrerte kirker. Stengingen av uregistrerte kirker skjøt fart i månedene før Wang Yi selv ble arrestert og hans kirke, Early Rain i Chengdu, ble stengt like før jul i 2018.

Den modige pastoren slo fast at han respekterte myndighetene, men at han i trofast ulydighet ville stå opp mot deres ugjerninger, som han skrev i et brev. 

«Kina har gått til krig mot troen, men de klarer ikke vinne over menneskets sjel», erklærte Wang Yi mens han forberedte seg på det han ventet ville komme.

«Svindel»-anklager 

En utbredt anklage er at pastorer i uregistrerte kirker har gjort seg skyldige i «svindel». Den utbredte bruken av denne alvorlige anklagen skyldes noe helt annet enn det vi definerer som svindel: Det pastorene har gjort og som de straffeforfølges for, er å samle inn frivillige gaver til sin undergrunns-kirke, som myndighetene har forbudt.

Katolske undergrunns-prester tiltales, dømmes og forsvinner. I april ble en katolsk biskop i den registrerte kirken innsatt uten avtale med Vatikanet, på tross av avtalen om at biskoper skal godkjennes der.

Myndighetene har intensivert undertrykkelsen også av tibetansk buddhisme. På samme måte som med uigurene i Xinjiang og kristne kirker, har myndighetene forsterket overvåkningen av tibetanske buddhister. Også de opplever økende restriksjoner på praktiseringen av troen. Flere tibetansk-buddhistiske ledere er fengslet. Alt handler om kinesisk kontroll over Tibet og derfor også folkets identitet.

Det kommer også stadige rapporter om den vedvarende og forsterkede forfølgelsen av bevegelsen Falun Gong.

Tragisk blindsone

Kinas forfølgelse av kristne, tibetanske buddhister og muslimer synes å ha gått helt under radaren for norske myndigheter.

Statsminister Jonas Gahr Støre kan gjøre noe med denne tragiske blindsonen i møte med diktaturet når han er i Beijing.

Powered by Labrador CMS