Human Rights Watch:
Voldtekt, gruppevoldtekt og tvangsekteskap brukes som våpen i Sudan
De stridene partene i Sudan utfører seksuell vold mot kvinner og jenter i stort omfang, ifølge en rapport fra Human Rights Watch (HRW).
Organisasjonen har siden krigsutbruddet samlet inn beretninger om seksuell vold, samt tvangs- og barneekteskap fra 42 helsearbeidere. De har behandlet hundrevis av voldtektsofre, men trolig får bare en brøkdel av ofrene helsehjelp.
Mellom februar og april i år fikk 262 ofre for seksuell vold fra hovedstaden Khartoum helsehjelp fra 18 av helsearbeiderne. Det styrker inntrykket av at spesielt kvinner og barn lider under krigshandlingene. Leger Uten Grenser rapporterte tidligere i juli at én tredel av de sårede i krigen er kvinner og barn under ti år.
Seksuell vold mot jenter i niårsalderen
Krigen mellom regjeringshæren og RSF-militsen brøt ut i april 2023. Ifølge HRW er det særlig RSF-militsen som bruker seksuell vold som våpen i krigen.
– RSF har voldtatt, gruppevoldtatt og tvunget talløse kvinner og jenter i Sudans hovedstad inn i ekteskap, sier Laetitia Bader, som er HRWs visedirektør for Afrika.
Jenter så unge som ni år har fått behandling for overgrep. Det er ikke bare de små jentene som lider av krigsherjingene i landet, også kvinner helt opp til 60 år har blitt utsatt for seksuell vold. HRWs 88 sider lange rapport beskriver forhold så grove at de kan nærme seg seksuelt slaveri.
– Den væpnede gruppen har terrorisert kvinner og jenter, og begge stridende parter har hindret dem fra å få nødhjelp, heter det i rapporten.
Ufrivillig gravide får ikke hjelp
Det er også beretninger om seksuelle overgrep utført av regjeringssoldatene, ifølge rapporten som har fått navnet «Khartoum er ikke trygt for kvinner».
Rapporten omhandler ikke bare landets hovedstad Khartoum, også i landets nest største by Omdurman, som ligger rett over Nilen, har det blitt rapportert om flere tilfeller av seksuell vold.
HRW skriver det har vært en økning i antall saker i byen etter at landets hær tok over kontrollen på starten av året.
Grove fysiske skader
Flere av kvinnene, som har vært i behandling hos hjelpearbeiderne intervjuet i rapporten, forteller om skader som har svekket dem fysisk.
Den seksuelle volden inkluderer også overgrep begått av flere krigere samtidig. Selv blant kvinnene som har klart å oppsøke hjelp, har det vært flere dødsfall.
De krigende parters strenge grep rundt tilgangen til nødhjelp gjør at det er utallige kvinner som ikke får hjelp. Kvinner som blir gravide etter overgrepene, lider ofte en trist skjebne. Grunnet lite medisinsk hjelp er det dårlig med tilgang til aborttjenester, i tillegg står de i fare for mer vold og andre represalier. Enkelte av ofrene blir forlatt av familien, skriver HRW.
Krigsforbrytelser
Regjeringshærens beleiring rundt RSF-kontrollerte områder har nektet både humanitær og medisinsk hjelp til områdene i over et år. Dermed er det lokale frivillige som har spilt en ledende rolle i hjelpearbeidet for kvinner som er ofre for seksuell vold.
Arbeidet blir ikke enklere av at de frivillige hjelpearbeiderne med jevne mellomrom har blitt utsatt for angrep fra begge sider i krigen. HRW skriver at RSF-militsen til og med skal ha utsatt frivillige hjelpearbeidere for seksuell vold.
Menneskerettighetsorganisasjonen mener RSFs systematiske bruk av seksuell vold er forbrytelser mot menneskeheten. De er også tydelige på at begge siders angrep på hjelpepersonell må sees på som krigsforbrytelser. De ber Den afrikanske union og FN om å etablere en styrke for å forsvare de sivile i landet.
Nødhjelpen går tregt
Til tross for det krevende nødhjelpsarbeidet har flere land lovet å bidra med pengestøtte til det krigsherjede landet. Under en giverlandskonferanse i Paris i april lovet en rekke land til sammen 23 milliarder kroner i humanitærhjelp til Sudan.
I midten av juli var bare én tredel av dette løftet oppfylt, da lovet USA å bidra med ytterligere 2,2 milliarder kroner.
Ifølge en FN-rapport fra juni 2024 er over 7 millioner mennesker internt fordrevne i konflikten, mens 2 millioner mennesker har flyktet over grensen.
755 000 mennesker står i akutt fare for å dø av sult, og 8,5 millioner står i overhengende fare for å bli rammet av hungersnød, ifølge samme rapport fra FN.
Les mer:
-
Innsnevret humanitær tilgang i Sudan
-
Trenger Sudan en julelåt?
-
Sudan med krass kritikk av Jan Egeland
-
Egeland i Sudan: – 24 millioner liv står på spill
-
Krigen i Sudan legger et stort flyktningpress på Egypt
-
Røde Halvmåne-sjef: – Uforståelig at ingen snakker eller skriver om Sudan
-
Grasrota i Sudan kan vinne Nobels fredspris