Transkvinnen Aaron (27) er en av mange lhbtq-personer som har levd isolert i Ugandas hovedstad siden det nye lovforslaget ble vedtatt.

Uganda:

– Folket skremmer oss mer enn loven

Mens president Yoweri Museveni (78) og ugandiske parlamentarikere fortsetter å vurdere lovforslaget som kan gi dødsstraff for homofili, holder livredde skeive seg innendørs. På sosiale medier hagler dødstruslene og noen har allerede valgt å flykte hjemlandet. – Målet mitt er å finne en vei ut av Afrika. Her vil vi aldri få frihet, sier Wilson (25) til Panorama.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er ikke redde for loven. Det som skremmer oss er folket, som uansett vil ta loven i egne hender, sier Aaron (27).

Gardinene gir det mørke rommet en rød fargetone. En vifte jobber for å kjøle ned den klamme luften. To halvtomme flasker med Waragi (lokal gin) står på gulvet, og Aaron (27) tar et par generøse slurker mens hun setter parykken på plass. Hun stryker rosa øyeskygge over øyelokkene, som er tunge etter få timers søvn den siste tiden.

Vi er i et «safe house» i hovedstaden Kampala. Det er et tilfeldig hjem på hemmelig adresse for de som trenger beskyttelse. Aaron, som identifiserer seg som transkvinne er en av elleve personer fra Ugandas lhbtq- bevegelse som søkte tilflukt her etter å ha opplevd vold og ulike former for diskriminering.

– Jeg har alltid kjempet mot diskriminering. Men de siste ukene har vært verre enn noengang. Jeg har holdt meg innendørs i én måned fordi jeg frykter for livet, sier Aaron.

Lovforslaget gir økt vold

21. mars godkjente landets parlament en ny lovgivning som vil forverre situasjonen for landets seksuelle minoriteter. Nesten enstemmig ble det gjennomslag for en skjerping av den allerede omstridte lovgivningen mot lhbtq-personer i landet.

– Gratulerer! Uansett hva vi gjør så gjør vi det for vårt land, Uganda, sa parlamentets talsperson, Anita Among.

I går var president Museveni på et møte med regjeringspartiets parlamentsmedlemmer, som vedtok å returnere det ekstreme lovforslaget til nasjonalforsamlingen «med forslag til forbedringer».

Museveni gratulerte parlamentsmedlemmene for å ha avvist press fra imperialister for å påtvinge det som ikke er ment for Afrika, ifølge en rekke nasjonale medier.

Motstanden mot lhbtq-personer er dypt forankret i det sterkt konservative og religiøse øst-afrikanske landet. I 2014 ble en kontroversiell anti-homolov innført, men den ble senere ugyldiggjort av en domstol på prosessuelt grunnlag. Vedtakelsen av det nye lovforslaget, som vil innebære dødsstraff for enkelte handlinger, har utløst en bølge av arrestasjoner, utkastelser og voldsangrep mot lhbtq-folk, ifølge medlemmer av bevegelsen som Panorama vært i kontakt med.

– Voldsangrepene har økt kraftig de siste månedene og vi tør ikke å forlate hjemmene våre, sier Hajjati Abdul Jamal (28) i et intervju med Panorama i Kampala.

Hun drar med fingeren over mobilen og viser fæle bilder av personer som har blitt utsatt for vold på grunn av legningen. En av personene er langt inn på sykehus med en kraftig hodeskade, forteller hun. Et annet bilde viser en naken kvinne liggende i et kloakkavløp.

– Alle disse hendelsene har skjedd etter at det nye lovforslaget ble introdusert. Nå frykter vi at alt vil bli verre. Hele landet forventet at presidenten skulle signere i går. Nå er folk rasende og det betyr økt risiko for oss. Folk er sinte og er i stand til å gjøre hva som helst. Vi må bare holde oss innendørs, sier Hajjati.

Hajjati identifiserer seg som transkvinne, driver en lhbtq-organisasjon i Kampala og har åpnet en rekke «safe house» i hovedstaden via private donasjoner fra venner.

– Folk vil ta loven i egne hender, sier hun.

Hun tar med Panorama inn i et lite soverom som hun deler med flere andre som har opplevd utkastelse og vold. Parykker, vesker og kjoler henger på veggene.

– Jeg har tenkt på å ta mitt eget liv, men det er så mange personer som er avhengig av min hjelp. De kaller meg for mor her, sier hun.

På sosiale medier har en rekke anti-homofili-personer den siste tiden uttalt seg om det samme. «Selv om presidenten ikke signerer vil samfunnet ta saken i egne hender», sier en person som går under navnet Hamzah på Twitter.

«Uansett om lovforslaget blir signert eller ikke, er homoseksualitet ikke en del av afrikansk kultur…Vi kan ikke normalisere homoseksualitet i Uganda uansett om lovforslaget er signert eller ikke, sånn er det bare», sier en annen lokal Kampala-beboer i en Twitter-melding.

Parlamentet kan vedta loven uten signatur

– Det er en rekke problemer med lovforslaget. For det første strider det mot internasjonale konvensjoner og internasjonal lov på en rekke måter. Lovforslaget sier sier blant annet at seksuelle minoriteter ikke har rett på rettshjelp, og at advokater som bistår dem også vil bli straffet, sier advokat Dr. Chistopher Lubogo i et intervju på den ugandiske TV-kanalen NBS.

Han bekrefter at forslaget kan bli vedtatt selv om presidenten velger å ikke signere.

– Parlamentet har mandat til å vedta loven uten presidentens underskrift. Det har skjedd tidligere i ugandisk historie, og kan skje igjen, sier Lubogo.

Det nye lovforslaget har fått hard kritikk fra FN og en rekke av verdens land. Både Amnesty International og Human Rights Watch oppfordrer president Museveni å ikke signere. En gruppe ledende globale forskere og akademikere signerte denne uken et åpent brev som oppfordrer Ugandas president Yoweri Museveni til å legge ned veto mot lovforslaget, opplyser en rekke medier deriblant CNN.

Flykter landet

På hemmelig plass i Kenya gjemmer ugandiske ungdommer seg i et «safe house» som drives av den nederlandske organisasjonen Trans Resque.

Lederen av organisasjonen, Anne Ogborn sier i et telefonintervju med Panorama at hun har hjulpet mellom 80–100 ugandere over grensen til nabolandet.

– For tiden flykter folk for sine liv og vi gjør alt vi kan for å gi dem beskyttelse. Bare de siste ukene har vi mottatt rundt 20 personer her i vårt hjem, sier Ogborn.

Wilson (25) er en av dem som har måttet forlate hjemlandet. Han har som mange andre lgbtq-personer blitt kastet ut fra familiehjemmet på grunn av sin legning.

For noen år siden droppet han ut av skolen og har siden prøvd å overleve på strøjobber. I Kampala delte han leilighet med syv andre homoseksuelle menn, men de siste ukene begynte truslene å komme.

– Folk i nabolaget og huseieren begynte å stille spørsmål og en rekke ubehagelige opplevelser gjorde at jeg måtte flykte, sier Wilson på dårlig internettlinje.

Wilson (25) er en av mange ugandere som har flyktet landet etter å ha opplevd diskriminering fra samfunnet. Han bor nå på hemmelig plass i Kenya og håper på å en dag komme seg ut av Afrika til frihet et annet sted. (Bildet er tatt for noen uker siden, rett før Wilson forlot Uganda).

I Kenya deler han nå rom med flere andre. De aller fleste i det lille huset er fra Uganda.

– Jeg føler meg tryggere her, men vi lever helt isolert og kan ikke gå ut. Målet mitt er å finne en vei ut av Afrika. Her vil vi aldri få frihet, sier Wilson.

Nytt lovforslag i Kenya

Anerkjennelsen av loven i Uganda har spredd seg over kontinentet og en rekke land har nå innført lignende tiltak, deriblant Kenya.

Tidlig i april ble det, som Panorama tidligere har omtalt, holdt en to dager lang konferanse, med fokus på familieverdier i Entebbe. Parlamentsmedlemmer og representanter fra 22 afrikanske land, inkludert Kenya, Zambia og Sierra Leone var tilstede på arrangementet som var promotert av det ugandiske parlamentet, African Bar Association og den nigeriansk-baserte Foundation for African Cultural Heritage.

En rekke delegater fra den amerikanske evangeliske organisasjonen Family Watch International, deltok også digitalt. Organisasjonen er kjent for sine sterke anti-lhbtq-holdninger.

Samme helg som arrangementet ble holdt, twitret ugandiske myndigheter om at lignende lover var på vei i flere land, deriblant Kenya, Ghana and Malawi. Det Kenyanske parlamentsmedlemmet George Peter Kaluma var tilstede på konferansen og den 7. april opplyste han via Twitter at et nytt lovforslag var på trappene i Kenya.

Likekjønnede relasjoner vil gi minst ti års fengsel, i enkelte tilfeller dødsstraff. Loven vil blant annet forby seksualundervisning i skolene. All form for hjelp til organisasjoner med forbindelser til lgbtq vil få fengselsstraff.

– Jeg er stolt transkvinne

Tilbake hos Aaron og de andre i Kampala: Transkvinnen har også tanker om å prøve å forlate landet, men det er en dyr og lang prosess. Den rosa, korte kjolen sitter stramt på den smale kroppen. Aaron drar fingrene gjennom det lange håret, retter på ryggen og tar en slurk gin fra en plastflaske.

Som mange andre transkvinner ble sexarbeid eneste utvei da hun ble trakassert og kastet ut fra salongen der hun jobbet som make-up artist. For drøyt en måned siden ble hun overfalt etter jobb.

– Jeg hadde vært på en klubb for å møte en kunde og ble stoppet av tre menn på veien hjem. De sa at det var på tide at jeg lærte meg hva skikkelige mannfolk er. De begynte å mishandle meg, sier Aaron.

Forslått kom hun seg hjem - uten penger og mobil. Hendelsen har gitt traumer og nå oppholder hun seg innendørs sammen med flere andre lgbtq-personer i lignende situasjon. Men hun har ikke gitt opp håpet.

– Jeg er transkvinne og stolt av den jeg er. Uansett hva som skjer så vil jeg aldri slutte å være den jeg er. Jeg har fortsatt håp om at vi en dag skal få leve fritt, sier hun.

I et safe house i Kampala bor ellleve personer utsatt for utkastelse og vold. De har vært isolert i ukesvis på grunn av frykt for å gå ut.
Powered by Labrador CMS