Korneksporten gjenopptatt fra Ukraina – vekker håp i Zimbabwe
Optimismen øker blant folk i Harare. I dag gikk det første skipet med ukrainske eksportvarer fra havnen i Odesa.
Den pågående krigen i Ukraina har forhindret matvareeksport til flere fattige land, deriblant Zimbabwe, siden krigens utbrudd.
22. juli undertegnet Ukraina og Russland en avtale som tillater eksport av matvarer fra Ukraina over Svartehavet. Det kan bety at fattige land, som Zimbabwe, snart kan importere korn fra Ukraina igjen.
For zimbabwere i byene, som må telle hver krone for å ha nok til mat på bordet, bidrar avtalen også til å importere smil.
En av dem som nå ser lysere på ting er Evans Garanewako, som jobber i en butikk i Mbare, den eldste bydelen i Harare.
– Jeg har helt sluttet å selge brød og rundstykker. Jeg måtte faktisk slutte å selge alle slags hvetevarer, sier Garanewako.
– Med den nye avtalen mellom Russland og Ukraina kan jeg kanskje begynne igjen, for prisene vil garantert gå tilbake til slik de var for kundene mine før, legger han til.
Stor nød i Zimbabwe
Mange av Zimbabwes innbyggere i byene har kjempet mot sult som følge av de økte matvareprisene.
Firebarnsfar Brian Chioko (45) forteller at han ikke alltid har råd til å kjøpe brød, selv om han er statsansatt i Zimbabwe.
– Jeg har ikke råd til brød hver dag. Hvis jeg hadde brukt pengene på det, ville jeg ikke hatt penger igjen til å betale leie og kjøpe andre matvarer til familien min, forteller Chioko, som bor i en tettbebodd drabantby, Kuwadzana, i hovedstaden.
Gir håp
Den økonomiske krisen i Zimbabwe skyldes blant annet at landet har vært svært avhengig av import, spesielt av hvete, fra Russland og Ukraina. Men Russlands invasjon av Ukraina førte til en blokade i Svartehavet, og dermed til en kraftig nedgang i Ukrainas korneksport.
Det rammet land som Zimbabwe hard, og som følge av det oppfordret lederen for Verdens matvareprogram (WFP) i det sørlige Afrika, Menghestab Haile, Zimbabwe og nabolandene om å styrke sin egen matvareproduksjon i mai.
– Vår region har vann, jord og smarte innbyggere, så vi burde være i stand til å produsere mat her. La oss tenke mangfold og produsere mat til oss selv, sa Haile.
Men dette vil ta tid, og den nye avtalen vil derfor være viktig om den får opp kornimporten igjen. Nøkkelvitner til avtalen mellom landene, som FNs generalsekretær Antonio Guterres og den tyrkiske presidenten Tayyip Erdogan, sier avtalen kan bidra til å forhindre en global matvarekrise.
Det at det første skipet gikk fra Ukraina til Libanon mandag formiddag gir også grunn til optimisme.
– I dag har Ukraina og dets partnere tatt en nytt steg i å forhindre hungersnød i verden, sa den ukrainske infrastrukturministeren Oleksandr Kubrakov tidligere i dag, ifølge NTB.
Blandede reaksjoner i Zimbabwe
En av zimbabwerne som er lettet over nyheten, er 47 år gamle Gibson Mutumwawamambo, som også jobber for staten.
– Det er mitt håp at avtalen mellom Russland og Ukraina om å åpne eksport til land som vårt, skal føre til at matvareprisene går ned, og særlig prisen på brød, sier Mutumwawamambo.
Arbeidsledige, 27 år gamle Thembasi Gombe, som er utdannet motormekaniker fra den tekniske høgskolen i Harare, er derimot ikke like optimistisk.
– Det er allerede mange land som ikke har fått sin andel av kornimporten i løpet av krigen mellom Russland og Ukraina fordi Russland har blokkert eksporten. Så Zimbabwe kan ikke regne med å få gjenopprettet importen med det samme, sier Gombe.
Kraftig prisvekst
Siden krigen mellom Russland og Ukraina brøt ut har prisen på hvete økt fra tilsvarende 4 600 norske kroner til 6 550 kroner per tonn, ifølge Zimbabwes forening for eiere av kornmøller.
Prisen på matvarer som brød, rødt kjøtt og kylling har også steget kraftig de siste fem årene, etter at daværende president Robert Mugabe ble styrtet i et militærkupp.
I mai i år sa Zimbabwes forbrukerråd at en familie på fem trenger 120 000 zimbabwiske dollar (3 200 kroner) for å overleve, men summen kan ha økt ytterligere som følge av den stigende inflasjonen.
– Vi vet ikke nøyaktig hva en familie trenger for å overleve per måned, fordi prisene endrer seg så raskt. Vi håper å kunne fastsette en sum i løpet av denne uka, sier Christopher Kamba, talsperson for forbrukerrådet til Bistandsaktuelt.
Også bensinprisen, en bestemmende faktor når man skal prise basisvarer, har økt fra 13,68 kroner i januar da krigen brøt ut til 17,18 kroner per liter denne måneden.
Inflasjonen er nå nær 200 prosent i Zimbabwe.
Men med avtalen mellom russiske og ukrainske myndigheter om å tillate korneksport fra ukrainske havner gir nå håp om en bedre fremtid.