Valget i Kenya:
– Hvis min presidentkandidat lykkes, vil barna mine få gratis skolegang
Over hele Kenya har folk strømmet til valglokalene i dag i håp om en bedre fremtid. Mye står på spill i et land preget av inflasjon, korrupsjon og arbeidsledighet.
Fra uformelle, urbane bosettinger i Nairobi til Riftdalen har kenyanere stemt i dagens valg.
I det fattige Kibera i hovedstaden, stilte tusenvis opp for å avgi sin stemme.
– Ved tidligere valg har vi alltid fått fine løfter uten at vi har sett noen endringer. Men jeg håper at det denne gangen blir bedre, sa den 56 år gamle håndverkeren George Otieno Henry i valgkøen.
Også nordvest i landet, i byen Kisumu, der presidentkandidat Raila Odinga har et sterkt fotfeste, var stemningen munter og håpefull. Med fløyter og tuting viste velgerne sin støtte til Odinga.
Clara Otieno Opiyo, en 35 år gammel grønnsaksselger, forteller at hun dro hjemmefra før daggry for å stemme. Hun reiste med sin fem år gamle gutt på ryggen.
– Jeg avgir stemmen min med håp og tro. Hvis min presidentkandidat lykkes, vil barna mine få gratis skolegang, jeg vil finne arbeid og livet mitt vil endre seg, sa hun.
Mange andre viste den samme iveren for å påvirke valget av Kenyas neste leder, så vel som guvernører, parlamentsmedlemmer og andre representanter.
Daniel Ouko, en 30 år gammel sosiolog som jobber på en restaurant i Qatar, fløy fra Doha til hjembyen Kisumu for å stemme.
– Det er verdt pengene. Jeg kunne ikke gå glipp av å delta i dette valget, understreket han.
Jevnt løp?
Meningsmålingene i forkant av valget har vist at det vil bli et jevnt løp.
Men opposisjonsveteranen Raila Odinga, som denne gangen har støtte fra avtroppende president Uhuru Kenyatta, lå best an like før valget startet.
Odinga har vært en av Kenyas ledende politikere i en årrekke, og det gode forholdet mellom ham og Kenyatta beskrives som en bemerkelsesverdig politisk kuvending.
Kenyatta valgte å støtte Odinga i stedet for sin visepresident William Ruto, som er den andre favoritten.
Mye frykt i forkant
Kenyas historie med blodige sammenstøt i forbindelse med valg og maktoverdragelser lurer i kulissene. Landet har den siste tiden slitt med stigende priser, tørke og dyp misnøye med den politiske eliten.
Men til tross for at valgkampen ble preget av mye skittkasting og påstander om juks, har det stort sett hersket ro og orden – også i byene i Kisumu og Eldoret, som opplevde stygg, politisk motivert vold etter valget i 2007.
– Dette valget er forskjellig fra tidligere valg – det er mer rolig og fredelig. Dette er veldig bra, sier Joyce Kosgei, en 52 år gammel fembarnsmor som bor i landsbyen Kosachei, der Ruto selv avla sin stemme.
Hussein Kassim, en 35 år gammel forretningsmann, grøsser over minnet om de voldsomme sammenstøtene i Eldoret i 2007–2008.
– Det er på høy tid at Kenya innser at stemmegivning er akkurat som enhver annen øvelse. I hver konkurranse er det én vinner og én taper. Hvis din kandidat taper, må du erkjenne det, understreket han.
Endret valgsystem
Det er da også gjort flere endringer for å sørge for at maktoverdragelsen skjer på fredelig vis når Kenyatta skal gå av etter å ha sittet med makten siden 2013.
For å vinne direkte trenger en kandidat mer enn halvparten av alle stemmene og minst 25 prosent av stemmene i mer enn halvparten av Kenyas 47 fylker.
Ingen direkte vinner betyr et omvalg innen 30 dager.
I tillegg er det tatt grep for å styrke domstolenes uavhengighet, slik at de kan avgjøre dersom det blir uenighet om valgresultatet.
Både Odinga og Ruto har bedt om et fredelige valg, men i forkant har det altså vært utbredt frykt for at det kan ende med gatekamper dersom taperens tilhengere ikke vil godta utfallet.
Mer enn 150 000 sikkerhetsstyrker er kalt ut for å ta vare på sikkerheten.
Blodig valg i 2007
Minnene fra 2007, da Odinga tapte valget og det nesten endte med borgerkrig, gjør at også Kenyas internasjonale partnere følger valget tett.
– Kenya avholder valg, og Øst-Afrika holder pusten, skrev avisa The East African tidligere i dag.
Økonomiske spørsmål i landet med 50 millioner mennesker var trolig utslagsgivende for stemmegivningen, mener analytikere.
Landet er preget av høy gjeld, et høyt prisnivå, mye korrupsjon og svært høy arbeidsledighet.
– Det nye valgsystemet gjør at utfallet trolig avhenger av hvem som klarer å hente støtte utenfor sine respektive baser, sier Afrika-analytiker Meron Elias.
Hvis Odinga vinner, vil hans makker Martha Karua bli den første kvinnelige visepresidenten i Kenyas historie.
Når avstemningen er avsluttet, er presidentstemmesedlene de første som telles.
Valgkommisjonen har en uke på seg til å offentliggjøre resultatet, men trolig kommer resultatet alt før helgen.