En velger avgir sin stemme i et valglokale i Huruma i Nairobi, Kenya, i morgentimene i dag. Sittende visepresident William Ruto, presidentkandidat for koalisjonen Kenya Kwanza, blir utfordret av den populære Raila Odinga som leder koalisjonen Azimio la Umoja.

Valget i Kenya:

«D-dag: Øst-Afrika holder pusten»

Millioner av kenyanere går i dag til valgurnene for å velge ny president i en jevn kamp mellom to maktskikkelser. En av dem har vært i eksil i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Opposisjonsveteranen Raila Odinga, som denne gangen har støtte fra avtroppende president Uhuru Kenyatta, leder på meningsmålingene. Han var i eksil i Norge noen måneder i 1991, ifølge NRK.

Odinga har vært en av Kenyas ledende politikere i en årrekke, og det gode forholdet mellom ham og Kenyatta beskrives som en bemerkelsesverdig politisk kuvending.

Kenyatta støtter i år nemlig Odinga i stedet for sin egen visepresident William Ruto, den andre favoritten.

Fakta om valget i Kenya:

  • Kenya velger tirsdag sin femte president siden uavhengigheten fra Storbritannia for seks tiår siden, samt nytt parlament og lokale myndigheter.
  • President Uhuru Kenyatta har sittet i to perioder og kan ikke stille igjen.
  • Det er fire kandidater, noe som er det laveste antallet siden flerpartisystemet startet på 90-tallet.
  • Raila Odinga leder på meningsmålingene. Han har stilt som kandidat fire ganger før og har tidligere vært statsminister. William Ruto er den andre favoritten. Han har vært visepresident siden 2013.
  • De to andre kandidatene er George Wajackoyah og David Mwaure.
  • 22,1 millioner mennesker er registrert som velgere. Det er under halvparten av landets befolkning på rundt 50 millioner mennesker.
  • Valglokalene er åpne fra klokken 05 til klokka 16.
  • Vinneren må få over 50 prosents oppslutning, samt minst en firedel av stemmene i 24 av de 47 fylkene.

77-årige Odinga, som er fra folkegruppen luo, er en velkjent profil i kenyansk politikk gjennom flere årtier. Fem ganger tidligere har han stilt opp som presidentkandidat, men har hver gang måttet gi tapt for sterkere motstandere.

Kenyas historie med blodige sammenstøt i forbindelse med valg lurer i kulissene. Landet har den siste tiden slitt med stigende priser, tørke og dyp misnøye med den politiske eliten.

Endret valgsystem

Likevel er det gjort flere endringer for å sørge for at maktoverdragelsen skjer på fredelig vis når Kenyatta skal gå av etter å ha sittet med makten siden 2013.

Hvis ingen av kandidatene får mer enn 50 prosent av stemmene, må det holdes et nytt valg. I tillegg er det tatt grep for å styrke domstolenes uavhengighet, slik at de kan avgjøre hvis det blir uenigheter om valgresultatet.

– La oss kollektivt stå fram og vise verden at Kenya er et levende demokrati, sier leder Wafula Chebukati i valgkommisjonen.

Både Odinga og Ruto har bedt om fredelige valg, men frykten er at det skal ende med gatekamper dersom taperens tilhengere ikke vil godta utfallet. Mer enn 150 000 sikkerhetsstyrker er kalt ut for å ta vare på sikkerheten.

Blodig valg i 2007

Minnene fra 2007, da Odinga tapte valget og det nesten endte med borgerkrig, gjør at også Kenyas internasjonale partnere følger valget tett.

«Kenya avholder valg og Øst-Afrika holder pusten», skriver avisa The East African og omtaler valget der 22 millioner registrerte velgere kan avgi stemme som en D-dag.

Da Odinga tapte mot Kenyatta i 2017, slo politiet hardt ned på demonstrasjoner og flere titalls personer ble drept. Ettersom verken Odinga eller Ruto tilhører dem dominerende Kikuyu-stammen, som tre av de fire siste presidentene har gjort, blir valget sett på som et nytt kapitel i Kenyas historie.

Ruto og hans støttespillere har i valgkampen forsøkt å tegne et bilde av at valget står mellom de tradisjonsrike politiske dynastiene, Kenyatta og Odinga-familiene, og nye stemmer.

Presidentkandidat William Ruto hilser tilhengere etter å ha avgitt sin stemme i Sugoi, 50 km nordvest for Eldoret i dag.

Historisk kandidat

Økonomiske spørsmål blir trolig utslagsgivende, sier analytikere.

– Det nye valgsystemet gjør at utfallet trolig avhenger av hvem som klarer å hente støtte fra utenfor sine respektive baser, sier Afrika-analytiker Meron Elias.

Advokatene David Mwaure og George Wajackoyah stiller også.

De to levnes lite håp, men Wajackoyah har satt farge på valgkampen med sin bakgrunn som spion og ønske om å legalisere marihuana.

Hvis Odinga vinner, vil hans makker Martha Karua bli den første kvinnelige visepresidenten i Kenyas historie.

Powered by Labrador CMS