Tanzanias president Samia Suluhu Hassan, har opphevet et seks år gammelt vedtak som forbyr demonstrasjoner og ansamlinger på offentlige steder. Foto: Yuri Gripas / CNP / Polaris / NTB

Tanzania:

Gryende optimisme etter presidentens reformvedtak

Opposisjonsmedlemmer i Tanzania uttrykker forsiktig optimisme etter at president Samia Suluhu Hassan nå har opphevet et seks år langt forbud mot politiske samlinger. Forbudet ble innført av forgjengeren, president John Magufuli.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er en god avgjørelse som er sunt for demokratiet vårt, sier Ibrahim Lipumba, leder av opposisjonspartiet Civic United Front Party (CUF).

Presset på president Samia Suluhu Hassan, som kom til makten etter Magufulis død for knappe to år siden, har vært stort når det gjelder å gjennomføre sårt tiltrengte politiske reformer.

Da president Magafuli kom til makten i 2015, vedtok han en rekke undertrykkende lover og retningslinjer som ifølge menneskerettighetsaktivister grovt krenket borgernes ytringsfrihet, organisasjonsfrihet og retten til fredelige demonstrasjoner.

Den 24. juni 2016 innførte Magufuli et forbud mot at opposisjonelle kunne samles offentlig, tilsynelatende for å straffe politiske motstandere han mente oppfordret til sivil ulydighet.

– Forbudet var lovstridig og burde aldri vært innført fordi det krenket retten til å ytre seg og til å samles offentlig, sier Lipumba

– Ingen hevet over loven

Forbudet, som ifølge opposisjonsledere ble håndhevet selektivt for å dempe kritiske røster, har svekket demokratiet og menneskerettigheter, mener de.

– Ingen er hevet over loven. Grunnloven må respekteres – uansett hvor svak den er, sier Lipumba til Bistandsaktuelt.

Ibrahim Lipumba, leder av opposisjonspartiet Civic United Front Party (CUF), er glad for at det nå blir tillatt å demonstrere og å samles offentlig.

Ifølge ham er opposisjonspolitikere blitt utsatt for politivold, vilkårlige arrestasjoner og rettsforfølgelse basert på politisk motiverte anklager som terrorisme, organisert kriminalitet, økonomisk sabotasje og for å ha arrangert ulovlige samlinger.

Lipumba får støtte av Godbless Lema, tidligere lovgiver for Tanzanias viktigste opposisjonsparti – Chadema – og for tiden i eksil i Canada med familien.

Han mener Magufuli gjorde alt som sto i hans makt for å knuse opposisjonen.

– Jeg har ikke noe ønske om å leve i eksil. Men livet mitt var i fare, og jeg ble tvunget til å søke asyl. Jeg vil ta med familien og reise hjem så snart situasjonen tillater det, sier han i en WhatsApp-samtale fra Canada.

Opposisjonen mistenker at det var Magufuli-regimet som sto bak attentatforsøket på Tundu Lissu – nestlederen i opposisjonspartiet Chadema. Lissu ble skutt og såret i hovedstaden Dodoma i september 2017.

– Det er bare å følge med på retorikken til de regjerende elitene, så har du svaret på hvem som sto bak, sier Lema.

En talsperson for Magafuli-regjeringen har benektet påstander om at de sto bak attentatforsøket.

Les også: Håp og forventninger til ny grunnlov

– Hyggelig overraskelse

Da president Hassan overtok som landets leder i 2021, lovet hun å opprettholde arven etter Magufuli. Beslutningen om reform når det gjelder grunnleggende demokratiske rettigheter, kommer derfor overraskende, men tolkes som at hun inntar en mer forsonende tilnærming.

– I henhold til våre lover har politiske partier rett til å holde offentlige møter. Forbudet mot offentlige møter er nå opphevet, sa hun til ledere for opposisjonen i State House i Dar es Salaam i forbindelse med annonseringen av vedtaket forrige uke.

Presidenten oppfordret lederne til å praktisere det hun kalte «sivilisert politikk», men opposisjonen skal altså stå fritt til å kritisere regjeringen når de finner grunn til det.

– Du står fritt til å kritisere regjeringen når du ser at det skjer noe kritikkverdig. Slik kan vi skape forbedring, sa hun.

Les også: – Personlighet må ikke forveksles med ønske om demokrati

Blandet mottakelse

Reaksjonene etter presidentens avgjørelse er blandet.

– Jeg er stolt av henne. Politikk er ikke fiendskap. Som brødre og søstre kan vi alltids bli enige om å være uenige, uten å kjempe mot hverandre, sier Juma Kisandu, en motorsykkelfører Bistandsaktuelt snakket med i Dar es Salaam.

Ifølge ham vil det han ser på som en håndsrekning fra presidenten, bidra til å løse opp i klager mot regjeringen fra opposisjonens støttespillere.

– Jeg tror dette problemet er i ferd med å bli løst, sier Kisandu.

Anna Henga, administrerende direktør for menneskerettighetsorganisasjonen Legal and Human Rights Centre, understreker at offentlige møter er en viktig arena for opposisjonen.

– Det er gjennom disse møtene politikere kan påvirke sosial endring og avsløre urettferdighet, sier hun til Bistandsaktuelt på telefon.

Ifølge henne blir retten til å samles ofte krenket fordi makthaverne frykter endring.

Charles Masanyika, en lokal entreprenør i Dar es Salaam, sier presidentens oppheving av forbudet mot å samles offentlig nå gir innbyggerne mulighet til å drive frem endring fra grasrota.

– Dette er en sjanse vi kan bruke til å kreve en uavhengig valgkommisjon slik at fremtidige valg kan være frie og rettferdige, sier han.

Zitto Kabwe, lederen av partiet Alliance for Change and Transparency (ACT-Wazalendo), mener presidentens beslutning har åpnet et nytt kapittel i demokratiutviklingen.

Zitto Kabwe, lederen av partiet Alliance for Change and Transparency (ACT-Wazalendo), mener reformvedtaket er et viktig ledd i demokratiutviklingen.

– Jeg er veldig spent, vi kommer nå til å kunne snakke direkte med de som støtter oss, sier Kabwe.

Ifølge ham er et genuint engasjement for demokratiet, retten til å ytre seg og til å holde offentlige, fredelige samlinger helt nødvendig.

– Presidentens ettermæle kommer til å bli definert av hvordan hun navigerer gjennom denne politiske prosessen for å skape forsoning i landet, mener Kabwe.

Varsler flere reformer

President Hassan, som også jobber for å samle sitt eget parti, Chama Cha Mapinduzi (CCM), før valget i 2025, har lyttet til oppfordringer om å innføre bredere politiske reformer. Hun har blant annet varslet flere juridiske reformer som skal bidra til å sikre rettighetene til alle parter.

Freeman Mbowe, lederen av opposisjonspartiet Chadema, har nylig tilbragt åtte måneder i fengsel, siktet for terrorisme, økonomisk sabotasje og organisert kriminalitet. I mars i fjor ble han frikjent, og nå er han forsiktig optimist.

– Vi har mottatt presidentens uttalelser med forsiktighet. Vi har hørt slike løfter mange ganger, men endringene er aldri blitt implementert, har han uttalt til pressen i Dar es Salaam.

Opposisjonsleder Freeman Mbowe møter pressen i Dar es Salaam.

Mbowe har sagt han er villig til å samarbeide med president Hassan for å «bygge nasjonen basert på prinsipper om tillit, gjensidig respekt og rettferdighet».

Et av hovedkravene opposisjonen har stilt, er en ny grunnlov. Ifølge Mbowe tok ikke den gjeldende grunnloven som ble vedtatt i 1977, da landet fortsatt var en ettpartistat, hensyn til folkets ønsker.

Opposisjonslederen mener det er påkrevd også med konstitusjonelle endringer for å utvikle demokratiet. Politikere må ansvarliggjøres, straff-frihet for politiske ledere, inkludert president, visepresident og statsminister, må fjernes, mener han.

– Prosessen med å revidere grunnloven må starte umiddelbart, mener Mbowe.

Les også: Tanzanias nye president arresterer populær opposisjonsleder

Powered by Labrador CMS