Kenyanske myndigheter håpet å skatte seg ut av landets gjeld, men ble denne sommeren møtt med enorme folkelige protester. Mange av de som tok til gatene for å protestere mot myndighetenes skatteforslag var unge, ofte uten en anstendig jobb.

FN-organisasjon bekymret:

Laveste ungdomsledighet på 15 år – men fortsatt står mer enn 50 millioner afrikanere uten en jobb eller et utdanningstilbud

Arbeidsledigheten blant unge globalt er den laveste på 15 år, ifølge en fersk rapport fra Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO). FN-organisasjonen advarer likevel om at antallet unge som står uten arbeid eller et utdanningstilbud er bekymringsfult. Ettervirkninger av korona, inflasjon og høy statsgjeld er blant forklaringene.

Publisert Sist oppdatert

Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) uttrykker i Global Employment Trends for Youth bekymring over hvor mange i aldersgruppen 15 til 24 år som står uten arbeid. 

13 prosent av verdens unge var uten en jobb eller et utdanningstilbud i fjor. Men tross en registrert nedgang fra 13,8 prosent i 2019 (året før pandemien; journ.anm), ble det registrert hele 65 millioner arbeidsledige i denne aldersgruppen globalt i 2023. 

I de arabiske landene, deler av Asia og i Stillehavsregionen var ledigheten høyere i 2023 enn i 2019, heter det i ILO-rapporten, som påpeker at den økonomiske opphentingen etter koronapandemien ikke har kommet like langt i alle deler av verden.

Globalt var én av fem i alderen 15 til 24 år det FN-organisasjonen omtaler som NEET (not in employment, education, or training). To av tre av disse var kvinner.

«Unge mennesker i enkelte regioner, mange av dem kvinner, har ikke fått ta del i økonomiske opphentingen etter korona», heter det i en pressemelding fra ILO.

Afrika: Inflasjon og høy gjeld

Med over 60 prosent av arbeidsplassene i Afrika, er landbrukssektoren fortsatt den viktigste kilden til sysselsetting for unge på kontinentet.

«Mangelen på produktive og anstendige jobber er fortsatt den største arbeidsmarkedsutfordringen for unge i Afrika sør for Sahara», heter det fra ILO.

FN-organisasjonen påpeker at nær 22 prosent av ungdommen i Afrika sør for Sahara befinner seg i den såkalte NEET-kategorien, som at betyr at de står uten arbeid, eller har tilgang til utdanning eller opplæringsprogrammer. Bare regionen Vest-Afrika (med en NEET-rate på 19,2 prosent i 2023) har registrert en framgang etter koronapandemien. 

ILO påpeker også at kvaliteten på jobber tilgjengelig for unge i Afrika sør for Sahara er en betydelig bekymring: Nesten tre av fire (vel 71 prosent; journ.anm) afrikanere i alderen 25 til 29 år står p.t i en jobb som anses som «utrygg», ifølge ILO som forklarer at Afrika-tallene reflekterer den økonomiske ustabiliteten som preger kontinentet.

«Mange land stod overfor høye nivåer av inflasjon (...) og et stigende offentlig gjeldsnivå. Dette vekstunderskuddet har en tendens til å påvirke jobbskaping», heter det fra ILO som påpeker at tallene viser at Afrika ikke vil nå bærekraftsmålet om jobbskaping innen 2030.

Mer enn halvparten jobber i uformell sektor

I følge Det internasjonale pengefondet (IMF) er enkelte land i Afrika sør for Sahara i ferd med å gjenvinne økonomisk styrke etter koronapandemien, men ILO påpeker at den noe bedrede arbeidsmarkedssituasjonen i hovedsak har gavnet menn, og at unge kvinner møter betydelige barrierer når de prøver å komme inn på jobbmarkedet:

«Tre av fem unge NEETs i Afrika sør for Sahara var i 2023 kvinner», heter det fra Den internasjonale arbeidsorganisasjonen. 

– Fredelige samfunn er avhengige av tre kjerneingredienser: stabilitet, inkludering og sosial rettferdighet. Anstendig arbeid for unge er kjernen i alle tre, sier ILO-sjef Gilbert F. Houngbo i forbindelse ny rapport om global arbeidsledighet.

– Rapporten minner oss om at unge menneskers muligheter er svært ulike. Uten like muligheter til utdanning og anstendige jobber går millioner av unge mennesker glipp av sjansene for en bedre fremtid, sier ILOs generaldirektør Gilbert F. Houngbo i en uttalelse.

Ifølge rapporten står halvparten av klodens unge arbeidstakere i uformelt arbeid: 

«Bare i høy- og øvre middelinntektsøkonomier er flertallet av unge arbeidstakere i en vanlig, sikker jobb», heter det fra rapportforfatterne som påpeker at tre av fire unge arbeidstakere i lavinntektsland er selvstendig næringsdrivende eller har midlertidig jobb.

Rapportforfatterne etterlyser derfor større oppmerksomhet om at anstendig arbeid er en vei for å motvirke unges bekymringer og for styrke deres håp om en lysere fremtid.

ILO advarer om at de fortsatt høye NEET-ratene og utilstrekkelig vekst av anstendige jobber forårsaker økende usikkerhet i «det mest utdannede ungdomskullet noensinne». 

– Ingen av oss kan se fram til en stabil fremtid når millioner av unge ikke har anstendig arbeid og derfor ikke kan å bygge et bedre liv for seg og sine. Fredelige samfunn er avhengige av tre kjerneingredienser: stabilitet, inkludering og sosial rettferdighet. Anstendig arbeid for ungdommen er kjernen i alle tre, sier Houngbo.

Powered by Labrador CMS