SISTE NYTT: Kilder: Pfizer/Biontech skal levere vaksiner til Covax-samarbeidet

Brasil får 2 millioner vaksiner * Sør-Afrika må betale langt mer enn EU for vaksiner * Beijing stenges delvis ned etter nye koronatilfeller * Israel legger 2.500 nye bosetterboliger ut på anbud * FN: 350 millioner går sultne i Asia på grunn av koronapandemien * Guatemala sender tilbake tusener av honduranske migranter * FN ber om krisehjelp til Madagaskar

Pfizer/Biontech skal levere vaksiner til Covax-samarbeidet

Pfizer og Biontech er enige om å levere vaksiner til det globale vaksinesamarbeidet Covax, som ledes av Verdens helseorganisasjon (WHO), ifølge Reuters' kilder.

Avtalen skal kunngjøres fredag, melder Reuters. Verken Pfizer eller Biontech har kommentert saken.

Det er ikke klart hvor mange doser det er snakk om eller hva prisen blir, men kildene sier det trolig er snakk om en forholdsvis liten leveranse. Det lave volumet begrunnes med at vaksinen primært er tiltenkt helsearbeidere i samarbeidslandene.

Covax skal bidra til at vaksiner også blir tilgjengelig i mindre velstående land. Distribusjonen av vaksiner skal etter planen starte i februar. (NTB)

-------------------------
07:30 - 22. januar

Brasil får 2 millioner vaksiner

Brasil mottar senere fredag 2 millioner doser med koronavaksinen fra AstraZeneca og Oxford-universitetet.

- De 2 millioner dosene ankommer Brasil sent på ettermiddagen fredag, heter det i en uttalelse fra helsedepartementet.

Vaksinene sendes til landet fra India, der de produseres.

Egentlig skulle Brasil ha mottatt forsendelsen i forrige uke. President Jair Bolsonaro har lagt skylden på det han kaller politisk press på Indias statsminister Narendra Modis regjering om å prioritere vaksiner i India først.

Regjeringen i Brasilia lener seg på vaksiner fra svensk-britiske AstraZeneca i samarbeid med Oxford-universitetet, og vaksiner fra Fiocruz-stiftelsen i Brasil. I forrige uke mottok landet 6 millioner doser med vaksinen CoronaVac, som er utviklet av kinesiske Sinovac i samarbeid med det brasilianske Butantan-instituttet.

Brasil, som har 212 millioner innbyggere, har registrert over 214.000 koronarelaterte dødsfall siden pandemiens utbrudd. (NTB)

---------------------------

07:00 - 22. januar

Sør-Afrika må betale langt mer enn EU for vaksiner

Sør-Afrika må betale 2,5 ganger mer for vaksinen fra AstraZeneca og Oxford-universitetet enn det de fleste landene i Europa gjør, ifølge landets myndigheter.

Sør-Afrika har bestilt minst 1,5 millioner doser med vaksinen, som produseres i India, med levering i januar og februar.

Hver dose vil koste 44 kroner, nesten 2,5 ganger mer enn det flesteparten av landene i Europa må betale for vaksinen, ifølge helsedepartementet i Sør-Afrika. Departementet gir ingen forklaring på prisforskjellen.

EUs medlemsland betaler 18 kroner for en dose med vaksinen fra AstraZeneca og Oxford-universitetet, ifølge informasjon som en belgisk statsråd lekket på Twitter i forrige måned.

Avtaler inngått mellom velstående land og vaksineprodusenter har skapt bekymring over at prisene kan drives opp og føre til mangel på vaksiner for fattigere land. (NTB)

-----------------------------------
08:30 - 21. januar

Verdensbanken sponser koronavaksinering i Libanon

Verdensbanken donerer drøyt 285 millioner kroner for å vaksinere over to millioner mennesker i koronarammede Libanon.

Det er første gang at Verdensbanken bidrar med midler til koronavaksinering. Vaksinene ankommer landet tidlig i februar.

Libanon har registrert over 5.500 smittetilfeller daglig så langt i år. Landet, som har rundt 6,8 millioner innbyggere, startet en elleve dagers nedstenging av samfunnet torsdag.

I forrige uke ga Verdensbanken landet et kriselån på over to milliarder kroner. Libanon var allerede i økonomisk krise før koronapandemien.

--------------------------
08:00 - 20. januar

Beijing stenges delvis ned etter nye koronatilfeller

Kinesiske myndigheter innførte onsdag en nedstenging av fem nabolag i Beijing etter at det ble registrert en håndfull nye koronatilfeller i byen.

Alle 1,6 millioner innbyggere i Daxing-distriktet må holde seg hjemme og har fått forbud mot å forlate byen uten spesialtillatelse og negativ koronatest.

Onsdag ble det registrert sju nye smittetilfeller i Beijing. Ytterligere 46 ble registrert i Jilin-provinsen, 16 i Heilongjiang på grensen til Russland og 19 i Hebei, ifølge myndighetene.

Koronaviruset ble først oppdaget i storbyen Wuhan mot slutten av 2019. Landet har registrert 88.557 smittetilfeller og 4.635 koronarelaterte dødsfall, men de reelle tallene antas å være høyere.

----------------------------
07:15 - 20. januar

Israel legger 2.500 nye bosetterboliger ut på anbud

Israel har lagt ut bygging av 2.500 bosetterhjem på okkupert jord på anbud, ifølge en menneskerettsorganisasjon i landet.

Peace Now varsler onsdag at myndighetene legger ut byggingen på anbud samtidig som Joe Biden gjør seg klar til å tas i ed som USAs nye president.

2.112 av hjemmene er på den okkuperte Vestbredden, mens resten er i Øst-Jerusalem, som ble annektert av Israel i 1980. (NTB)

---------------------
07:00 - 20. januar

FN: 350 millioner går sultne i Asia på grunn av koronapandemien

FNs mat- og landbruksorganisasjon varsler at over 350 millioner i Asia og Stillehavsregionen går sultne som følge av koronavirusets økonomiske herjinger.

Pandemien har ødelagt jobbmarkedet i hele bransjer og ført til dyrere matvarepriser, kommer det fram i en rapport fire FN-organisasjoner offentliggjorde onsdag.

Ifølge FN har pandemien gjort det vanskeligere for 1,9 milliarder mennesker å ha et sunt kosthold. De siste anslagene viser at nesten 688 millioner mennesker i verden er feilernært, nesten halvparten av dem er i Asia.

Rapporten men slår fast at ytterligere 140 millioner har falt inn i ekstrem fattigdom på grunn av koronaviruset.

Ved utgangen av 2020 var rundt 265 millioner rammet av akutt matusikkerhet, ifølge rapporten.

En nøkkelfaktor er matvareprisene, som er et problem i så vel rike land som Japan som fattige Øst-Timor og Papua New Guinea.

I India er også brutte forsyningslinjer og transportproblemer et stort problem, særlig under koronanedstengninger. Dagarbeidere og migranter er de mest sårbare.

Rundt om i Asia har høye priser på frukt, grønnsaker og meieriprodukter gjort det «nesten umulig» for lavinntektsfamilier å ha et godt og sunt kosthold, advarer rapporten.

Det er også store forskjeller fra land til land. Mens det koster 5 dollar om dagen å ha et sunt kosthold i Thailand, Laos, Bhutan og Indonesia, koster det under 3 dollar dagen i Australia og New Zealand. (NTB)

---------------------------
01:00 - 20. januar

Guatemala sender tilbake tusener av honduranske migranter

Guatemalske myndigheter har sendt tilbake tusener av honduranske migranter som hadde blitt stanset av politi og soldater på vei til USA.

Gruppen med migranter, som det har blitt anslått var på rundt 4.000, ble brutt opp av sikkerhetsstyrker i den guatemalske landsbyen Vada Hondo.

Mange av dem har blitt returnert til grensebyen El Florido mellom Honduras og Guatemala. Mexico, som migrantene fra Mellom-Amerika må passere for å komme seg til USA, stengte grensen for migrantene og har sendt busser for å hjelpe dem hjem.

Gruppen ble stanset på lørdag i Vada Hondo i sørøstlige Guatemala, der de ventet på å komme seg videre. De sov utendørs og blokkerte en hovedvei, noe som skapte trafikkaos.

På mandag slo politiet til etter en dialog med migrantene som ikke ga resultater. Det ble brukt tåregass for å bryte opp folkemengden og klargjøre veien, og flere migranter og politifolk ble skadd i sammenstøtene.

Migrantene, som reiser nordover i håp om bedre vilkår for dem i USA under påtroppende president Joe Biden, reiser fra fattigdom, vold og arbeidsløshet i Mellom-Amerika. (NTB)

-----------------------------------
01:00 - 20. januar

FN ber om krisehjelp til Madagaskar

FN ber om 650 millioner kroner i krisehjelp til Madagaskar, der over 1 million mennesker står overfor livstruende mangel av mat, vann og helsetilbud.

Det sørlige Madagaskar har opplevd katastrofal tørke, noe som har fått avlingene til å svikte. På toppen av dette kommer koronapandemien.

- Dette har drevet mennesker helt til randen, sier en talsmann for FNs nødhjelpskontor (OCHA).

Hver tredje innbygger i sør risikerer nå alvorlig matmangel, blant dem 135.000 barn, ifølge OCHA. (NTB)

Powered by Labrador CMS