Selskapet Switch Communication har fått jobben med å verve det Redd Barna håper skal bli 12 000 nye faddere i år. Dét vil, på sikt, generere svært store inntekter for organisasjonen. Men verken vervefirmaet eller Redd Barna ønsker å dele hva organisasjonen betaler for hvert støttemedlem. Promotører fra Switch i aksjon utenfor Nationaltheatret stasjon i Oslo i Oktober i år. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Visual Days

– Avtalene er konfidensielle

Norske organisasjoner som Redd Barna, Plan og SOS-barnebyer vil ikke svare på hvor mye de betaler kommersielle selskaper for å verve faddere på gata. De henviser til konkurransehensyn. – Forretningsmessig avtale hindrer åpenhet, sier Ragnhild Øyen Toyomasu i Kirkens Nødhjelp.

Publisert

Vi mener det er de store tallene som er avgjørende

En fremgangsmåte som ikke er i tråd med avtalen vi har med Face2Face

Forretningsmessig avtale hindrer åpenhet

Flyktninghjelpen bruker et eksternt firma for å verve faddere. I motsetning til de andre organisasjonene letter Innsamlingssjef Rune Johansen litt på sløret om utgifter til fadderverving, men heller ikke han ønsker å dele kostnaden per vervede.

Innsamlingssjefen forteller at de begynte med gateverving i 2015 gjennom firmaet Value Marketing. I år har de skiftet samarbeidspartner til det danske selskapet Stormgroup.

– Vi fikk rundt 2000 faddere etter frafall fra denne kanalen i 2015. Hittil i år har vi fått rundt 2000 nye faddere etter frafall.

– Hva betaler dere firmaet per fast giver de verver?

– Betalingen avhenger av de vervede faddernes betalingsmønster. Tilbakebetalingstiden, eller «break even», ligger omtrent på samme nivå som øvrige kanaler, under et år. Erfaringer viser at faddere blir hos oss i minimum fem år, og alle vervekostnader må ses i dette perspektivet.

– Bistandsaktuelt har snakket med en rekke kilder om kostnadene forbundet med gateverving. Bildet som tegner seg er at det koster rundt 3000 kroner per vervede. Er det tall du kjenner igjen?

– Flyktninghjelpen har ikke lang erfaring med gateverving, vi begynte med dette i 2015. Vi betaler vesentlig mindre enn det, sier Johansen.

Han påpeker at Flyktninghjelpen bruker ulike kanaler for å knytte til seg faddere. I tillegg til gateverving bruker organisasjonen internett, tv-reklame, sosiale medier, sms og vanlig postgang for å verve nye støttespillere. Han forteller at Flyktninghjelpen i 2015 brukte 7,8 millioner kroner på å verve 7761 nye faddere

– Jeg kan ikke si hvor mye vi betaler per vervede, det handler om konkurransesituasjonen, men det jeg kan si er at vi betaler per vervede avhengig av den vervedes betalingsmønstre – hvor mye, hvor ofte, og hvor lenge den vervede vil støtte vårt arbeid.

Johansen påpeker at fadderinntekter, 47 millioner kroner i 2015, er av stor betydning for Flyktninghjelpen fordi dette er forutsigbare og fleksible midler som kan brukes der behovet til enhver tid er størst.

– Vi bruker blant annet fadderpenger til å etablere program i nye kriseområder og på områder det er vanskelig å få andre midler til, som utdanning til barn i krig og konflikt. Gateverving har vist seg å være en god kanal som gjør at vi når ut til nye mennesker som ønsker å støtte vårt arbeid.

– Burde ikke de som bidrar også få kunnskap om disse kostnadene for å kunne treffe et informert valg om å bidra eller ikke?

– Flyktninghjelpen er selvsagt åpne på hvilke kostnader vi bruker på innsamling. Dette fremgår av regnskapene på våre nettsider, og innrapporteres til innnsmlingskontrollen.

Strømmestiftelsen og Amnesty bruker selskapet Switch Communication for å verve faddere.

Amnesty har nettopp inngått en avtale med Switch og sier de derfor ikke kan si noe om kostnader. Strømmestiftelsen har brukt «eksterne gaterververe i begrenset grad», og fremholder at de har benyttet egne ansatte og frivillige for å verve nye givere, men vil ikke oppgi hva de betaler Switch for de 684 støttespillerne de har skaffet så langt i 2016.

– Dette er fortrolige kontrakter i et marked der det er en konkurransesituasjon, sier Strømmestiftelsens markeds- og kommunikasjonssjef Kristine Storesletten Sødal.

– Burde ikke de som støtter Strømmestiftelsen få kunnskap om disse kostnadene for å kunne treffe et informert valg om å bidra eller ikke?

– Jeg ser at det kan stilles spørsmål ved dette. Vi er imidlertid åpne på hvor mye penger vi bruker på formål og på innsamling. Detaljene om hvordan vi disponerer de summene som ligger inn under disse postene tenker vi at giverne ikke trenger detaljert informasjon om.

Amnesty Norge har gjennom en årrekke vervet støttemedlemmer selv, men har nettopp valgt å inngå en avtale med Switch Group om gateverving. Markedssjef Jørgen Lindbäck-Larsen forteller at det eksterne byrået så langt har vervet 10-20 nye støttemedlemmer:

– Vi har nettopp, pr. september 2016, inngått avtale med Switch som gradvis og innen utgangen av året kommer til å overta våre verveaktiviteter på gata. I tillegg driver vi verveaktiviteter via telefon og på nett. Når det gjelder telefon jobber vi internt, i tillegg har vi samarbeidet litt med byrået Loyalty, sier Lindbäck-Larsen.

– Hva betaler dere Switch per fast giver de verver?

– Når det gjelder gateverving har vi kommet fram til en avtale der ververne fra byrået får lønn per dagsverk i tillegg til en variabel lønn per betalende medlem de verver for oss. Avtalen er utformet med tanke på effektivitet. Vi ser at dette vil redusere kostnader til administrasjon og verving, og frigjøre mer midler til menneskerettighetsarbeid.

– Du svarer ikke på spørsmålet?

– Som sagt er kostnaden denne variabel og resultatavhengig. Vi vet derfor ikke per nå hva en avtale vil koste oss. Dersom promotørene verver mange nye medlemmer blir prisen per avtale lavere, dersom de verver få støttespillere blir den høyere.

– Vi legger opp til en avkastning på denne investeringen på omlag 500 prosent i løpet av fem år. Vi fortsetter å investere i dette dersom vi ser at det leverer iht forventet avkastning. Om det ikke gir ønskede resultater avvikler vi til fordel for andre fundraisingstiltak.

  • Les også: Face2Face og Switch svarer

To selskaper – Face2Face og Switch Communication – dominerer markedet for fadderverving på gata i Norge. Ingen av organisasjonene som bruker kommersielle selskaper vil svare på hvor mye de betaler for hvert støttemedlem som verves. Men understreker at de er opptatt av å drive innsamling effektivt, samtidig som giverne skal behandles på en god måte.

Faddere er en viktig inntektskilde og organisasjonene konkurrer hardt om faste givere. Og nettopp konkurransehensyn er årsaken til at organisasjonene ikke vil oppgi hvor mye de betaler. Redd Barnas markeds- og innsamlingssjef Ingrid Svendsen forklarer det slik:

– Opplever at vi er ærlige

– Jeg kan ikke si hvor mye det koster å verve en fadder på grunn av konfidensialitet, men vi er opptatt av at de vi verver på gata har en så positiv opplevelse som mulig. Vi ringer alle i etterkant, og sikrer at de som blir med oss virkelig skal vite hva de gjør og har fått god informasjon om vårt arbeid, slik at de er trygge på den beslutningen de har tatt.

– Hvor lenge blir en fadder hos dere?

– Det er også konfidensielt. Organisasjonene konkurrerer hardt om det vi kaller kvalitetsfaddere. Vi ønsker å huke tak i de som har et engasjement for sakene vi jobber med, og som vi tror vil være med oss lenge.

– Bør ikke Redd Barnas faddere få vite at det første året går pengene de betaler inn til et kommersielt selskap – og ikke til formålet?

– Jo, men vi henviser alltid til Innsamlingskontrollen der det står at rundt 70 prosent av pengeflyten går til formålet. Vi opplever at vi er ærlige, og føler at vi redegjør godt for hvordan vi bruker pengene. Vi mener det er de store tallene som er avgjørende.

– Er det dyrt å bruke kommersielle selskaper for å verve faddere?

– Det er et naturlig resonnement. Men det må sees i forhold til hva vi får igjen. Om det koster mye penger, er svaret ja. Men det er en lønnsom investering, og overlegent den beste kanalen å bruke for verving per i dag. Det er selvfølgelig billigere å få inn faddere gjennom vår nettside, men antallet er i en helt annen størrelsesorden: Godt over 95 prosent av våre faddere kommer fra gateverving.

Organisasjonen begynte samarbeidet med Switch i 2014. Siden har organisasjonen vervet i overkant av 30 000 faddere. Totalt har Redd Barna rundt 70 000 betalende faddere. Svendsen sier organisasjonen til enhver tid vurderer om dette er en riktig kanal å bruke:

– En del organisasjoner gjør dette «in-house» og bygger opp en egen verve-organisasjon. Vi vurderer også den type løsninger.

– Er du mot barneekteskap?

Bistandsaktuelt har akkurat forlatt møtet med markeds- og innsamlingssjef Ingrid Svendsen i Redd Barnas lokaler i Oslo, rundet hjørnet inn i Torggata og krysset Youngstorget, når vi blir stoppet av en gateverver.

– Hei, sier en ung, imøtekommende fyr til Bistandsaktuelt før han sier noe (veldig raskt) om barn, og verden og SOS-barnebyer. Så spør han om han kan sette et tøy-bånd med påskriften «SOS-barnebyer Trygghet Omsorg Kjærlighet» på armene våre. Den hyggelige mannen snakker raskt og overbevisende om landsbyer verden rundt der organisasjonen jobber og forteller også noe om barneekteskap og overgrep. Så spør han om Bistandsaktuelt er mot dét.

– Vet du hvor mange barneekteskap som inngås hver eneste dag på verdensbasis, spør Den hyggelige mannen.

– Nei, svarer Bistandsaktuelt

– 44 000.

Før Bistandsaktuelt har rukket å reflektere særlig over tallet har Den hyggelige mannen sveipet ipaden han holder i hånda over på et skjema der han gjerne vil få tastet inn vårt mobilnummer.

– Du, hva er det egentlig du ønsker. Du har ikke sagt det, og nå vil du ha mobilnummeret?

Den hyggelige mannen beklager og sier at vi må ha snakket forbi hverandre. Han vil klargjøre, rette opp inntrykket og spør om vi kunne tenke oss å støtte SOS Barnebyers arbeid med 300 kroner måneden. Hmm, sier Bistandsaktuelt. Med Redd Barnas markedsdirektør friskt i minne må vi stille spørsmålene.

– Hvor mye av disse pengene du ber om kommer frem til barna i en SOS´ barneby?

Den hyggelige mannen finner fram ipaden igjen. Sveiper seg til en side der Innsamlingskontrollens logo synes. Kjenner du til Innsamlingskontrollen? spør han.

– Bra. Ifølge deres oversikt går 81 prosent av SOS Barnebyers omsetning direkte til formålet.

– Men av de tre hundre kronene du ønsker at jeg skal gi hver måned, hvor mye kommer frem?

Den hyggelige mannen tenker seg litt om, resonnerer og svarer at 81 prosent av de 300 kronene også vil gå til barna i barnebyene. Bistandsaktuelt spør om Den hyggelige mannen jobber for SOS barnebyer, han svarer ja og Bistandsaktuelt spør igjen. Han bekrefter igjen.

– Så du er fast ansatt i SOS barnebyer da? spør Bistandsaktuelt.

– Frilans heter det vel.

– Så du jobber ikke for et kommersielt selskap, men for SOS barnebyer?

– Det stemmer.

– Beklagelig og skal ikke skje

SOS-barnebyer beklager overfor Bistandsaktuelt gateververens oppførsel, og sier ingen skal føle seg presset eller overtalt til å støtte organisasjonens arbeid.

– Ansatte hos Face2Face som rekrutterer for oss skal få god innføring i SOS-barnebyers arbeid før de starter rekrutteringen. Hvis fremstillingen av denne dialogen er riktig, er dette en fremgangsmåte som ikke er i tråd med avtalen vi har med Face2Face. Vi sjekker hvordan rekruttererne jobber ved bruk av stikkprøver, og tar alle tilbakemeldinger vi får – både positive og negative – direkte med Face2Face for å forbedre fremgangsmåten.

– Å møte mennesker som rekrutterer på vegne av SOS-barnebyer skal være en hyggelig opplevelse, og ingen skal føle seg presset eller overtalt. At rekruttereren i denne saken ikke har vært tydelig på at han jobber for Face2Face, og ikke SOS-barnebyer, er beklagelig og skal ikke skje.

Det sier Synne Rønning, Kommunikasjonssjef i SOS-barnebyer Norge. Hun påpeker at organisasjonen har det hun omtaler som en «høy innsamlingsprosent» og sier SOS-barnebyer kun benytter kanaler og metoder for fadder-rekruttering som de anser lønnsomme.

Men heller ikke SOS-barnebyer ønsker å svare på hva det koster å få et kommersielt byrå til å verve en fadder.

– Vi kan ikke si noe om hva vi betaler per fadder eller hvor mange faddere vi får inn fra Face2Face, rett og slett for det er konfidensiell og bransjesensitiv informasjon, sier Rønning.

Hun mener Face2Face har et etablert apparat som enkelt kan koordinere rekruttering, samt følge opp de som blir vervet i ettertid. Hun påpeker at selskapet til enhver tid skal operere i tråd med SOS-barnebyers verdier og retningslinjer.

– Barnas beste ligger alltid til grunn for avgjørelser som tas i organisasjonen. Lønnsomme kampanjer som gir oss faste givere, er helt nødvendig for å sikre langsiktige og forutsigbare inntekter til vårt arbeid.

– Forretningsmessig avtale hindrer åpenhet

Også Kirkens Nødhjelp (KN) bruker Face2Face for å verve støttespillere. Men heller ikke de vil si noe om hvor mye de betaler per verving.

– Dette er konfidensiell informasjon som vi dessverre ikke har anledning til å oppgi av konkurransehensyn. Det er også viktig å presisere at oppdraget til Face2Face er bredere enn å bare rekruttere faste givere, sier markedssjef Ragnhild Øyen Toyomasu i KN til Bistandsaktuelt.

På spørsmål om hvor mange faste givere Face2Face har skaffet det siste året og totalt, er svaret «mange tusen nye givere». Øyen Toyomasu påpeker at samarbeidet med verveselskapet også har bidratt til å «spre informasjon, gi synlighet og rekruttere støttespillere til beslutningspåvirkende kampanjer».

– Hvor mye betalte dere firmaet totalt for verving i 2015?

– Dette er konfidensiell informasjon som vi dessverre ikke har anledning til å oppgi av konkurransehensyn. I 2016 er forøvrig kostnaden for hele sommerkampanjen 13,3 millioner kroner eks mva (14,5 mill i 2015). Kampanjen omfatter leveransen til Face2Face samt andre kostnader ved kampanjen. Hver sommerkampanje gir Kirkens Nødhjelp inntekter på totalt 70-80 millioner kroner, sier Øyen Toyomasu.

Hun påpeker at Kirkens Nødhjelp er avhengig av å investere i innsamling for å løse det hun omtaler som «samfunnsoppdraget vårt; å redde liv og kreve rettferdighet».

– I tillegg opplever vi nå en politisk situasjon der bistandsmidlene er mer usikre enn tidligere. Vi trenger langsiktighet, og der er de faste giverne helt avgjørende.

Hun innrømmer likevel at «kampanjen er omfattende og kostbar».

– Men den er også svært lønnsom for Kirkens Nødhjelp. Det koster penger å skaffe penger, og vi har vurdert at denne kampanjen er den mest effektive måten å gjøre det på for oss de siste årene.

Hun forteller at organisasjonen har en løpende vurdering av lønnsomheten i «sommerkampanjen» som inkluderer avtalen med Face2Face, og sier at KN ser på nye måter å rekruttere faste givere på.

– Møtet med mennesker ansikt til ansikt er viktig for oss, og målet er å gi informasjon om bistandsarbeidet, rekruttere faste givere og samle støttespillere til våre beslutningspåvirkende kampanjer.

Burde ikke de som bidrar få kunnskap om disse kostnadene for å kunne treffe et informert valg om å bidra eller ikke?

– Kirkens Nødhjelp har ikke noe imot å gi publikum innsikt i hvordan vi forvalter våre midler. Vi ønsker å være åpne om vårt arbeid og vår drift. I dette tilfellet har vi inngått samarbeid med en kommersiell og profesjonell aktør, og signert en forretningsmessig avtale med Face2Face som forhindrer oss fra å være så åpne om dette som vi ellers ville ha vært. Vi tror våre støttespillere har forståelse for at det koster penger å samle inn penger, og resultatene av årets vervekampanje tyder på at publikum har tillit til at Kirkens Nødhjelp forvalter både inntekter og utgifter på en god måte.

– All markedsføring koster penger

I fjor fikk Plan 6000 nye faddere etter gateverving. Markedssjef Espen Kristiansen sier at organisasjonen er «svært godt fornøyd med samarbeidet», at ordningen evalueres kontinuerlig og at «tilbakemeldingene er nesten utelukkende positive». Han vil derimot ikke fortelle hva Plan betaler selskapet per vervede.

– Av konkurransemessige hensyn kan vi ikke oppgi dette. Men vi kan si at denne formen for verving er lønnsom for oss og gir oss stabile langsiktige inntekter som kommer barna vi jobber for til gode, svarer Kristiansen på spørsmålet om kostnadene knyttet til å verve en fadder.

Han ønsker ikke å kommentere den konkrete summen, på 3000 kroner per vervede fadder, men sier:

– All markedsføring koster penger. I Plan International bruker vi mange kanaler. Hvis noen velger å bli fadder på vår hjemmeside er det ingen kostnad direkte knyttet til det og det er fint. Men når noen velger å bli Plan-fadder er det gjerne fordi de har møtt oss i mange sammenhenger. De har sett en tv-reklame, en annonse på Facebook, gjort et søk i Google eller snakket med en promotør på gata. Man kan ikke isolere kostnadene eller effekten av en enkelt kanal. For å være effektive må vi se på helheten.

– Men burde ikke Plan-faddere få vite hva det koster å bli vervet?

– Det er viktig for alle bidragsytere at mest mulig av pengene går til formålet. Derfor er det viktig for oss å være effektive. Samtidig er det vårt inntrykk at givere forstår at markedsføring koster penger. Våre faddere er intelligente og oppegående. Vi tror de forstår at det ikke er noe prinsipiell forskjell på overskuddet til en tv-kanal, en avis, et promoteringsselskap eller Google. Vi er åpne om hvor mye ressurser vi bruker på administrasjon og markedsføring, men vi oppgir av prinsipp ikke hvilke avtaler vi har med våre samarbeidspartnere.

Plans markedssjef sier en rettferdig fremstilling av kostnadseffektiv pengeinnsamling er komplekst.

– Et ensidig fokus på kostnaden i en enkelt kanal vil ikke vil gi et korrekt bilde av om rekrutteringen er effektiv eller ikke. Det er de totale kostnadene som er sannheten. Det koster ingenting for Plan at noen velger å bli fadder på vår webside. Men når det skjer kan det være et resultat av påvirkning fra flere kanaler som i sum koster mer enn det å bli vervet på gata.

– Ok. Men er gateverving en dyr måte å hente inn faddere på?

– Alle leverandører av tjenester tar seg betalt av bistandsorganisasjoner. En mislykket reklamekampanje i en hvilken som helst kanal, er mye mer kostbart en rekruttering på gata. Fordelen med feltmarkedsføring er at både kostnadene og resultatene er forutsigbare. Derfor er dette en fornuftig og nødvendig del av vårt rekrutteringsarbeid.

– Verver på billigst mulig måte

Hilde Vanvik, Markeds- og kommunikasjonssjef i Care, fremholder overfor Bistandsaktuelt at organisasjonens støttespillere får vite hvor mye Care investerer for å få nye midler til å bekjempe fattigdom. Hun sier 92 prosent av inntektene går til formålet.

Likevel vil hun ikke si hva organisasjonen betaler Face2Face for å verve faddere.

– Vårt ansvar som ideell hjelpeorganisasjon er å sikre at vi bruker innsamlede midler mest mulig effektivt for å gjøre det vi sier vi skal gjøre. Dette er et ansvar vi tar på stort alvor, ikke minst når vi forhandler pris på eksterne tjenester.

– Men er det dyrt å få faste givere til Care sitt arbeid?

– For å kunne bruke våre begrensede midler mest mulig effektivt for å bekjempe fattigdom og fremme kvinners rettigheter, verver vi faste givere på billigst mulig måte. Uten støtten fra våre faste givere, ville ikke vi være i stand til å gi fattige kvinner muligheter til å skape en bedre fremtid. Dette er vårt viktigste budskap til våre støttespillere. Vi legger vekt på åpenhet om alle aspekter ved vårt arbeid for å bekjempe fattigdom, men vi mener at resultatene av dette arbeidet er det mest relevante for våre støttespillere.

– Vi verver faste givere på billigst mulig måte. Hvis vi kjente til mer kostnadseffektive måter å verve faste givere, ville vi valgt disse.

– Flere organisasjoner vi har snakket med som gjør vervejobben selv sier det er «bedre og billigere å gjøre jobben selv». Hvorfor har Care valgt å bruke en ekstern aktør?

– Hver enkelt organisasjon må vurdere hvilken løsning som gir dem best forutsetninger for å nå målene på en mest mulig effektiv måte. Dette avhenger blant annet av størrelsen på organisasjonens kontor i Norge. Care er en global bistandsorganisasjon med et lite kontor i Norge. På bakgrunn av dette, er vår vurdering at samarbeid med et eksternt byrå i Norge gir oss best forutsetninger for oss å bidra i den globale kampen mot fattigdom.

Powered by Labrador CMS