Anniken Huitfeldt (Ap) mottar en blomsterbukett fra partikollega Åsmund Aukrust etter at hun ble utnevnt til Norges USA-ambassadør fredag.

Huitfeldt om ambassadør-jobben: – Jeg er veldig motivert

Anniken Huitfeldt vil ikke kommentere kritikken av at hun er blitt utnevnt til Norges USA-ambassadør fredag. Men hun gleder seg veldig til jobben.

Publisert Sist oppdatert

Posten i Washington D.C. regnes internt i UD som den gjeveste ambassadørposten man kan oppnå, og det har ikke vært ukontroversielt at en tidligere politiker uten erfaring fra diplomatiet utnevnes til posten.

– Fra tid til annen utnevnes politikere til slike stillinger, det har også blitt gjort tidligere. Det er veldig mange i Utenriksdepartementet som kan lære meg andre ting, og nå setter jeg meg på skolebenken, sier Huitfeldt til NTB.

Den tidligere utenriksministeren (Ap) skal nemlig i opplæring i UD før hun tiltrer som ambassadør over sommeren.

– Jeg er veldig motivert og skal bruke hele min arbeidsinnsats for å styrke forholdet mellom Norge og USA, sa Huitfeldt da hun møtte pressen fredag ettermiddag, noen timer etter at utnevnelsen ble vedtatt i statsråd.

Huitfeldt har trukket seg fra alle politiske verv, og vil ikke kommentere kritikk fra blant annet Frp om at hun ikke er den best kvalifiserte til jobben.

– Jeg har ingen kommentarer. Det er regjeringen som utnevner, sier hun.

– USA er jo en brytningstid, og jeg skal bruke den erfaringen som jeg har som politiker på å videreutvikle det veldig gode samarbeidet vi har mellom Norge og USA, sier hun.

Fakta om Anniken Huitfeldt:

  • Født i Bærum 29. november 1969.
  • Norges utenriksminister oktober 2021–oktober 2023.
  • Barne- og likestillingsminister fra februar 2008 til oktober 2009, kulturminister fra 2009 til 2012 og arbeidsminister fra 2012 til 2013.
  • Har sittet på Stortinget som Arbeiderpartiet-representant for Akershus siden 2005.
  • I februar 2023 kunngjorde Huitfeldt at hun ikke tok gjenvalg til Arbeiderpartiets sentralstyre, der hun hadde sittet siden 2002. Dermed trådte hun ut av partiets sentrale ledelse på landsmøtet i mai.
  • Leder for AUF fra 1996 til 2000.
  • Har hovedfag i historie og grunnfag i statsvitenskap og geografi fra Universitetet i Oslo og London School of Economics, samt yrkesbakgrunn som forsker ved Fafo 2000–2005.
  • Kilde: Stortinget, NTB

Karrierediplomater

– I denne rollen har vi vektlagt politisk erfaring. Huitfeldt kjenner norsk utenrikspolitikk bedre enn de aller fleste fra både Storting og regjering. Hun kjenner også forsvarssektoren svært godt etter å ha ledet utenriks- og forsvarskomiteen gjennom åtte år. Hennes politiske erfaring er en stor fordel i jobben som ambassadør til DC, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) i en pressemelding.

På et pressetreff etterpå utdypet Eide litt om hvorfor en politiker fikk posten, istedenfor en yrkesdiplomat.

– Dette er noe man av og til har gjort. Det har vært folk fra en rekke partier som har gått fra å være toppolitikere til ambassadører, fordi man tar med seg erfaringer som er relevante for diplomatiet.

Han nevnte blant annet Jan Petersen, som var ambassadør i Wien 2009–2014 og Bjørn Tore Godal i Berlin 2003–2007, som eksempler på lignende utnevnelser. 

Norge har også tidligere hatt eksstatsråder som ambassadører i Washington D.C. I 1996 ble tidligere bistandsminister Tom Vraalsen (Sp) utnevnt til ambassadør i Washington, mens tidligere utenriksminister Knut Vollebæk (KrF) var hans etterfølger og satt fra 2001 til 2007.

Forskjellen var at begge hadde utstrakt erfaring fra diplomatiet.

Vraalsen hadde blant annet vært Norges FN-ambassadør i sju år og kom fra jobben som London-ambassadør da han ble utnevnt til posten i Washington. Vollebæk hadde både hatt en ambassadørpost i Costa Rica og vært fredsmekler på Balkan. Også andre politikere, blant andre Thorvald Stoltenberg (Ap), begynte sitt yrkesliv i utenrikstjenesten og vekslet senere mellom politikken og diplomatiet.

Kan åpne dører

Et spørsmål som har meldt seg, er hvorvidt Huitfeldt kan håndtere det svært viktige forholdet til USA dersom Donald Trump igjen skulle bli president. Overfor NTB vektlegger utenriksministeren forgjengerens personlige egenskaper.

– Jeg opplever at Anniken Huitfeldt er en veldig utadvendt person som er god med mennesker, vant til å knytte kontakter og evner å lytte til hva de sier. Og jeg tror hun vil være i veldig god stand til å gå fra en politikerrolle til en embetsrolle. Det er noen egenskaper man har med seg fra det politiske virket som kommer til anvendelse i diplomatiet.

Utenriksministeren mener hennes politiske erfaring også vil gjøre at hun kan åpne dører som karrierediplomater ikke kan, og peker blant annet på samtaler han har hatt med Australias Kevin Rudd. Rudd var statsminister i Australia 2007–2010 og 2013, og utenriksminister i perioden 2010–2012. Nå er han Australias ambassadør til Washington.

Ferdig på Stortinget fra tirsdag

Etter Grunnloven kan man ikke være stortingsrepresentant samtidig som man er ansatt i Utenriksdepartementet.

Huitfeldts meddelelse om at hun har fått en stilling i departementet, vil bli lest opp i salen i det første stortingsmøtet til uka, som er på tirsdag. Hennes vararepresentant vil da ta over hennes plass i Stortinget.

– Jeg ønsker Anniken Huitfeldt lykke til med viktige oppgaver for Norge i en svært krevende tid, sier stortingspresident Masud Gharahkhani til NRK.

Også Høyre-leder Erna Solberg ønsker Huitfeldt lykke til.

Ap-veteran

Huitfeldt måtte gå av som utenriksminister i oktober i fjor, etter at ektemannen hadde handlet aksjer i flere børsnoterte selskaper mens hun var utenriksminister. Da hadde hun sittet i posten i drøyt to år.

5. mars vedtok Stortinget at hun skulle få kritikk for saken. Et mindretall i kontroll- og konstitusjonskomiteen ønsket å gi «sterk kritikk».

Hun var sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet fra 2002 til 2023 og har hatt en rekke verv i partiet og politikken. Som stortingsrepresentant, har Huitfeldt sittet på Akershus-benken siden 2005. Under Stoltenberg-regjeringen var hun barne- og likestillingsminister i 2008-2009, kulturminister i 2009–2012 og arbeidsminister i 2012–2013.

Powered by Labrador CMS