Tanzanias president er død, folk ble holdt uvitende om helsetilstanden i over to uker
Tanzanias president John Magufuli, som blant annet hevdet at bønn, urtete og dampbad hindret koronasmitte, er død. Den offisielle dødsårsaken er hjertesvikt. Dødsfallet kommer etter at landet i over to uker har vært preget av en rykteflom om presidentens tilstand.
Det var i en tv-tale sent i går kveld at visepresident Samia Suluhu Hassan informerte om at presidenten var død. Ifølge visepresidenten døde Magufuli av en hjertekomplikasjon.
«Det er med stor beklagelse at jeg informerer dere om at vi i dag, 17. mars 2021, klokka 18.00, har mistet vår modige leder, Tanzanias president John Pombe Magufuli», sa Hassan.
Mange tanzanianere reagerte med sorg på meldingen. Tross mange underlige utspill de siste årene har presidenten opprettholdt sin popularitet i viktige deler av velgermassen. Blant annet har presidentens retorikk om kamp mot korrupsjon, byråkrati og dovenskap vært populær hos mange.
Gjenvalgt i omstridt valg
Ifølge visepresident Samia Suluhu Hassan døde den 61 år gamle presidenten på et sykehus i hovedstaden Dar es Salaam onsdag ettermiddag. Han skal ha blitt innlagt på samme sykehus 14. mars, ifølge henne.
Den tidligere statsården for offentlige prosjekter John Pombe Magufuli kom til makten i 2015. Han ble gjenvalgt i et omstridt valg i november i fjor. Valget var preget av uregelmessigheter, vold, trusler og trakassering av opposisjonspolitikere. Magufuli fikk da 84 prosent av stemmene, ifølge landets valgkommisjon, men valget var ifølge opposisjonen preget av omfattende fusk.
For to uker siden forsvant presidenten fra offentligheten, og det ble derfor spekulert flittig på hvor han befant seg og om han var syk.
Ifølge enkelte rykter var Magufuli smittet av koronaviruset og lå i respirator, men regjeringen i landet nektet å svare på spørsmål om helsetilstanden hans.
Tidligere denne uka ble flere personer som hadde omtalt presidentens fravær og mulige koronasykdom på facebook arrestert anklaget for ryktespredning
Les mer:
Får Tanzanias president korona-behandling i Kenya?
To arrestert i Tanzania for å ha spredt rykter om presidentens helse
Koronarykter
Magufuli var fra før av kjent som Afrikas mest uttalte koronaskeptiker. Den sterkt religiøse presidenten omga seg med luftige teorier om både sykdommen og hvordan den kunne bekjempes. Allerede i april i fjor sluttet Tanzania å rapportere inn smitte- og dødstall til Verdens helseorganisasjon. Landet lot også være å rette seg etter de fleste av de helsefaglige råd som ble gitt av WHOs eksperter og annen internasjonal ekspertise.
Presidenten hevdet at Tanzania var fritt for smitte og at landet hadde kvittet seg med koronaviruset gjennom tre dager med landsomfattende bønn. Av samme grunn hevdet han at vaksine og ulike smitteverntiltak derfor var unødvendig. Til befolkningen har han også anbefalt dampbad og te laget på lokale urter dersom noen skulle bli koronasyke.
- Hans fornektelse av covid-19 har drept mange uskyldige tanzanianere, skriver opposisjonens tidligere presidentkandidat Tundu Lissu på twitter.
Det offisielle dødstallet knyttet til korona i Tanzania er fortsatt 21, det samme som det var i april i fjor. Landet har samtidig rundt 61 millioner innbyggere.
WHO-kritikk
I lokalbefolkningen og på sosiale medier har det imidlertid lenge gått rykter om sykdom og død i kjølvannet av koronapandemien. Blant annet dukket det i fjor opp videoer på sosiale medier av påståtte nattlige begravelser.
Diplomater i Tanzania har rapportert om kraftig smittespredning de siste månedene, og tidligere i måneden ble det kjent at Magufulis nære medarbeider John Kijazi var død. Myndighetene nektet å oppgi dødsårsaken.
Kort tid etter ble det også meldt at visepresidenten på delvis selvstyrte Zanzibar, Seif Sharif Hamad, var død. Partiet hans opplyste at han hadde fått påvist koronasmitte.
WHO-sjef Tedros Ghebreyesus ba i februar på nytt Tanzania ta koronapandemien på alvor.
Ikke sett på 18 dager
Før dødsfallet ble annonsert onsdag kveld hadde president Magufuli ikke blitt sett offentlig på 18 dager. Dette var høyst uvanlig, blant annet fordi katolske Magufuli alltid møtte opp til gudstjenester i sin lokale kirke hver søndag.
Tirsdag denne uka krevde en framstående opposisjonspolitiker fra partiet Alliance for Change and Transparency (ACT-Wazalendo) at befolkningen måtte få vite hvor presidenten befant seg og i hvilken tilstand han var.
Fredag sist uke hadde imidlertid statsministeren i landet avgitt en forklaring der det ble hevdet at presidenten var ved god helse og skjøttet sine presidentoppgaver. Ryktene hadde da gått i flere dager om at presidenten var koronasyk og lå i respirator på et sykehus i Nairobi. Den vanligvis velinformerte kenyanske avisen Daily Nation var blant de som omtalte saken og hadde kilder som bekreftet at en utenlandsk statsleder var innlagt på sykehuset.
Kvinnelig president overtar
Magufulis død innebærer at landet nå ventelig for første gang får en kvinnelige president. Ifølge landets grunnlov er visepresident Samia Suluhu Hassan allerede å betrakte som fungerende president. Datoen for når hun vil bli avlegge president-eden er ennå ikke kjent.
Suluhu Hassan er 61 år og har vært visepresident siden 2015. Hun tilhører regjeringspartiet CCM og er fra øygruppa Zanzibar, der 99 prosent av befolkningen er muslimer. Zanzibar har i mange år vært et arnested for motstand og opposisjon mot regjeringen i landet. Avisen Africa Report skriver at hun møtes med skepsis og er lite populær i regjeringspartiet.
Tanzania har gjennom flere tiår vært blant Norges aller fremste samarbeidspartnere for bistand. I ti-årsperioden 2010-2019 mottok landet 4,9 mrd. kroner i norsk bistand. I 2019 var beløpet 411,5 millioner kroner. "Miljø og energi" har vært blant de viktigste sektorene.
Det mangeårige varme forholdet mellom Norge og Tanzania har kjølnet noe under president John Magufulis regjeringstid. Blant annet har Norge kritisert den demokratiske utviklingen i landet, herunder trakassering og arrestasjoner av opposisjonspolitikere og journalister.