Med tiårene med borgerkrig og islamistopprør friskt i minne, er mange innbyggere i Mogadishu redde. Her forlater folk hjemmene sine i Hodan-distriktet. Foto: Farah Abdi Warsameh / AP / NTB

Somalias president gir etter for press og sier ja til valg

Somalias president Mohamed Abdullahi Mohamed, også kjent ved kallenavnet Farmajo, tar til orde for valg og dropper forsøket på å forlenge sin periode med to år.

Publisert

I en tale som ble sendt på somalisk kringkasting klokken 1 natt til onsdag, sa han at han skal tale i nasjonalforsamlingen lørdag for å be de folkevalgte om tilslutning til å holde valg.

I talen ba han også om at det må holdes umiddelbare diskusjoner rundt hvordan valget skal avvikles.

- Som vi har understreket flere ganger, har vi alltid vært beredt til å gjennomføre fredelige valg til rett tid i landet, sa Farmajo i talen.

- Men beklageligvis har våre forsøk blitt hindret av individer og utenlandske elementer som ikke har noe annet mål enn å destabilisere landet og bringe det tilbake til tiden med splittelse og ødeleggelse for å kunne skape et konstitusjonelt tomrom, sa presidenten.

Utsatte valget

I februar utløp Farmajos fireårige periode etter at han og ledere for Puntland og Jubaland, to av Somalias fem delvis selvstyrte delstater, ikke klarte å enes om hvordan valget skulle gjennomføres.

En avtale om gjennomføring av valg var blitt meislet sammen i september. Siden kollapset den, og flere runder med FN-støttede samtaler for å mekle, førte ikke fram.

Presidenten besluttet å utsette valget og forlenget tidligere denne måneden sitt eget mandat med to år.

Eskalering

Beslutningen hans ble erklært grunnlovsstridig av opposisjonen, og avvist av Somalias vestlige støttespillere, som oppfordret ham til å sette seg ned igjen ved forhandlingsbordet. Han ble truet med sanksjoner dersom han ikke fulgte oppfordringen.

Beslutningen førte også til at hovedstaden Mogadishu nå rystes av den verste politiske volden på flere år. Regjeringsstyrker og soldater som støtter opposisjonen har inntatt stillinger i Mogadishu etter sammenstøt søndag der sivile la på flukt.

Søndag støtte regjeringsstyrker sammen med soldater som støtter opposisjonen, og siden har situasjonen i Mogadishu vært svært spent.

Minst tre mennesker ble drept da det brøt ut skuddveksling mellom styrker som er lojale mot presidenten, og fraksjoner som støtter hans politiske rivaler.

Tirsdag vendte viktige allierte ham ryggen.

Livredde

Samtidig pakket flere innbyggere sammen eiendelene sine og forlot Mogadishu, der rivaliserende soldater er synlig til stede i ulike deler av byen.

Med tiårene med borgerkrig og islamistopprør friskt i minne, er mange innbyggere i Mogadishu livredde.

- Væpnede menn i militæruniform kom til oss og ba oss rømme med våre koner og barn, sier Abdi Ali Abdi.

- Vi frykter for våre liv. Vi har bestemt oss for å komme oss bort herfra før det er for sent, sier fembarnsmoren Shamis Ahmed.

FN advarer

FN, Den afrikanske union (AU) og USA er blant dem som denne uken har advart mot følgene av den klanbaserte splittelsen i Somalias nasjonale hær.

Samtidig vendte regionsmyndighetene i Hirshabelle og Galmudug ryggen til presidenten og ba om nye forhandlinger for å kunne avholde valg. Statsminister Mohamed Hussein Roble sluttet seg til oppfordringen og har bedt soldatene vende tilbake til brakkene.

Klantilhørighet er fortsatt en avgjørende faktor i somalisk politikk og andre deler av dagliglivet

Den skjøre nasjonen har ikke hatt noen effektiv sentralregjering siden militærregimet brøt sammen i 1991. Flere tiår med borgerkrig og lovløshet fulgte.

Siden 2008 har regjeringen kjempet mot islamistopprørere fra al-Shabaab.

Powered by Labrador CMS