Wagner-gruppen bekrefter at Prigozjin er død
Wagner-gruppen skriver på Telegram at leder Jevgenij Prigozjin og grunnlegger Dmitrij Utkin begge er døde. Det var trolig russiske styrker som skjøt ned flyet, mener tankesmien Institute for the study of war.
Wagner-gruppa viser til den prorussiske embetsmannen Vladimir Rogov i Zaporizjzja-regionen.
Ti mennesker meldes omkommet etter at et privat jetfly onsdag styrtet i Russland. Wagner-sjefen Jevgenij Prigozjin sto ifølge russiske myndigheter på passasjerlisten.
Flyet styrtet i fylket Tver, som ligger mellom Moskva og St. Petersburg.
Privatflyet var på vei fra den russiske hovedstaden til St. Petersburg, ifølge det russiske departementet for krisehåndtering.
Den russiske nettavisa Meduza viste tidligere onsdag til meldinger på Telegram om at Prigozjin og Utkin omkom i flystyrten.
Mislykket opprør
Leiesoldatgruppen Wagner har tidligere spilt en viktig rolle i den russiske krigføringen i Ukraina. I juli sto Prigozjin og Wagner bak et mislykket opprør mot den russiske forsvarsledelsen.
I etterkant av opprøret ble Prigozjin omtalt som en forræder av Russlands president Vladimir Putin. Likevel ble det inngått en avtale der Prigozjin og Wagner-soldatene fikk lov til å reise til Belarus.
I slutten av juli ble det publisert et bilde som tilsynelatende viste Prigozjin i St. Petersburg under et toppmøte med afrikanske statsledere som Putin arrangerte.
For noen dager siden ble det publisert en video med Prigozjin der han lovet fortsatt støtte til afrikanske land.
Putins ordre?
Det er nesten sikkert at det var Vladimir Putin som beordret angrepet som trolig tok livet av Wagner-gruppens leder Jevgenij Prigozjin, mener en tankesmie.
Tankesmia Institute for the study of war (ISW) følger krigen i Ukraina tett og skriver i sin daglige rapport at det trolig var russiske styrker som skjøt ned flyet med Wagner-ledelsen om bord.
Ifølge tankesmia er det nesten helt sikkert at det var Putin som beordret angrepet. De slår fast at det er usannsynlig at noen i den russiske forsvarsledelsen gjennomførte et slikt angrep uten at Putin sto bak.
ISW har tidligere sagt at de mente det var usannsynlig at Putin ville drepe Prigozjin ettersom det kunne føre til sinne blant leiesoldatene i Wagner-gruppen. Nå skriver de at de tok feil.
– Putin kan ha konkludert med at han har lyktes med å separere Prigozjin fra Wagner og kunne drepe ham uten å gjøre Prigozjin til en martyr, skriver tankesmia nå.
Mindre trussel
Forsvarseksperter mener trusselen fra Wagner-gruppen mot den russiske stat er kraftig redusert etter at Jevgenij Prigozjin angivelig døde i en flystyrt onsdag.
– Jeg tror dette er veldig beleilig for Moskva, sier Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, til NTB.
Prigozjin var en utsatt person, slår Røseth fast.
– Jeg spekulerte etter militæropprøret, og det han kalte rettferdighetsmarsjen mot Moskva, at hans dager nok ikke kom til å bli mange og lange. Han har vært det Putin mener er en forræder mot Russland, og det har Putin tidligere sagt at han aldri tillater.
– Det er i hvert fall et mulig motiv, om dette ikke er en hendig ulykke, fortsetter Røseth.
Røseth påpeker at Moskva både har hatt motiv og evne til å ta Prigozjin etter militæropprøret i juni og kan ha sett at dette var et gunstig tidspunkt.
– Moskva har svekket hans omdømme, det har gått en del tid siden Wagner-gruppen ble erklært som helter etter Bakhmut, og gruppen har opplevd splittelse.
– Ikke overrasket
– Veldig lite overraskende, sier Aage Borchgrevink om Prigozjins antatte død.
Borchgrevink er seniorrådgiver i Den Norske Helsingforskomité og forfatter av boken «Krigsherren i Kreml».
Han påpeker i likhet med Røseth at Putin kalte Prigozjin en forræder etter Wagner-gruppens marsj mot Moskva. Likevel fikk både Prigozjin og leiesoldatene hans innvilget amnesti i Belarus.
– Det virket veldig rart at den avtalen ble inngått, sier Borchgrevink.