Risikerer livet for afghanske jenters rett til utdanning
– Jeg kan bli drept i morgen, men jeg kommer til å fortsette å kjempe for utdanning så lenge jeg lever, sier Matiuallah Wesa til Bistandsaktuelt. Aktivisten vil ikke la Taliban eller noen andre stanse utdanningsarbeidet han og andre frivillige driver i en av Afghanistans mest konservative provinser.
Mattiullah Wesa var bare 8-9 år da skjeggete menn med våpen kom til landsbyen og brant ned skolen han og vennene gikk på. Det var Matiullas far som hadde tatt initiativ til å bygge skolen, det hadde aldri vært en skole for barna i området tidligere. Fem år senere, i 2004, var Taliban tilbake. De kom hjem til familen Wesa og spurte etter faren og onkelen til Mattiullah. Begge to hadde engasjert seg tydelig for jenters utdanning. Det likte ikke Taliban.
- Forlat landsbyen innen en uke ellers dreper vi hele familien, var beskjeden.
Faren, som var en av lederen i landsbyen, visste at dette ikke var tomme trusler. Familien pakket sammen eiendelene sine og dro.
Over 100 skoler
I 2009 var Matiullah Wesa 18 år og student i Kabul. Han så hvordan de unge i hovedstaden fikk muligheten til å gå på skole, hvordan utdanningen ga dem muligheter.
- Jeg tenkte på barna i Kandahar, der jeg kom fra. At mange av dem aldri får muligheten til å gå på skole. Så jeg snakket med broren min og faren min. Jeg bestemte meg for å dra tilbake til Kandahar og jobbe for utdanning for alle. Vi startet organisasjonen Pen Path, forteller Wesa på telefon fra Kandahar.
Siden den gang har livet hans handlet om arbeidet for jenter og gutters rett til utdanning. Brødrene og søstrene hans hjelper til. Særlig broren Attullah Wesa. Pluss over 2400 frivillige.
Han forteller at Pen Path har gjenåpnet over 100 skoler. Mange av skolene hadde vært stengt i over 15 år. De har også åpnet rundt 50 nye skoler i de mest øde og fattige områdene av Kandahar, Zabul, Khost og Helmand. Ifølge Matiulla har det ført til utdanning for over 100 000 gutter og jenter som ikke ellers ville fått noen skolegang. Pen Path deler ut bøker og penner. De har etablert rundt 40 bibliotek på landsbygda.
Prøver å endre holdninger
Matiullah forklarer at Pen Path jobber tett med lokalbefolkningen. De forsøker å forklare hvorfor utdanning er viktig. Ofte drar frivillige fra Pen Path hjem til familene, særlig til jenters foreldre. De snakker med dem og forteller hvorfor skolegang er viktig. De tilpasser undervisningen til den lokale situasjonen. Blant annet sørger de for at jenter kan få undervisning hjemme. Og de sørger for at også foreldreløse barn får undervisning.
- Barna, særlig jentene, i disse områdene er utsatte. Blant annet blir mange giftet bort for tidlig. Vi prøver å endre holdninger til utdanning, sier Matiullah.
Han er nettopp tilbake fra en rundtur til vanskelig tilgjengelige områder.
- De siste dagene har jeg kjørt rundt på motorsykkel på landsbygda. Sikkerheten er bedre, men situasjonen er svært vanskelig. Folk har nesten ingenting å leve av. Mange har ikke jobb, de som har jobb får ikke lønn. Folk har mistet håpet for framtiden, sier han.
Wesa forklarer at han og de andre frivillige i Pen Path forsøker å mobilisere folk og spre optimisme.
- Jeg snakker med lokale stammeledere, religiøse ledere, studenter og vanlige folk. Vi forsøker å gi håp og forklarer at utdanning for jenter og gutter er nøkkelen til en fredelig og bedre framtid for landet vårt, sier han.
29-åringen sier at de får mye støtte i landsbyene.
- Vi får støtte og hjelp både fra lokale ledere og vanlige folk. Særlig mange kvinner støtter saken. Utdannelsen er en grunnleggende menneskerettighet, også i følge islam.
Jobber frivillig
Pen Path er basert på frivillighet. Wesa forteller at han ikke har noen lønn. Organisasjonen og de ulike kampanjene er basert på støtte fra venner, lokalsamfunn og en del forretningsfolk. Han forteller at de holder på å lage en nettside, men at de har hatt det for travelt til at de har rukket å gjøre den ferdig. Sammen med broren har han fått flere priser og utmerkelser for arbeidet de gjør, blant annet fra tidligere president Ghani. Men hverdagen kan være tøff.
- Jeg lever for dette arbeidet. Men det er ikke enkelt og jeg har ofret mye. Jeg har levd og jobbet tett på krigen i mange år. Jeg har sett forferdelige ting. I 2017 opplevde jeg et målrettet angrep mot bilen min. Jeg var to minutter fra å bli drept.
- Hva med din personlige sikkerhet nå?
Han puster dypt før han svarer.
- Å jobbe for kvinners utdanning i Afghanistan er ikke ufarlig. Jeg har i alle år fått mange trusler, brev og telefoner. De sier at de skal drepe meg og familien min hvis jeg ikke stopper arbeidet Men jeg kan bare svare at utdanning er en menneskerett, at utdanning er del av min kultur og religion. Hvis de dreper meg i morgen, er jeg klar.
Han vektlegger at han ikke er alene om innsatsen.
- Våre frivillige gjør en utrolig innsats. Over 400 av dem er kvinner, sier han.
Mange afghanske aktivister har valgt å forlate landet etter at Taliban tok over, men for Matiullah er det ikke noe alternativ.
- Jeg blir her. Det er så mye arbeid å gjøre, sier han.
Usikker på Taliban
Han understreker betydningen av at Norge og andre land ikke glemmer Afghanistan. Poengterer at det er millioner barn som ikke får skolegang. Og at vestlige land må fortsette å arbeide for afghanske jenters rett til utdanning.
- Afghanistan trenger hjelp. Men ikke våpen og soldater, vi trenger bøker, penner og skoler, sier han.
Matiulla forteller at arbeidet til Pen Path har fortsatt som før, også etter at Taliban tok makten. Han har ikke hatt møter med de nye makthaverne ennå, men sier han planlegger å snakke med dem.
- Jeg vil forklare dem hvordan vi jobber og hvorfor alle bør få utdanning, sier han.
Han er kritisk til at jenter og unge kvinner foreløpig er stengt ute fra mange skoler og universiteter.
- Vårt standpunkt er tydelig. Vi vil at skoler og universiteter skal åpne igjen så fort som mulig, selvfølgelig også for jenter. Vi vil ikke være stille om dette, men si tydelig fra. Hvis Taliban ikke gjenåpner skoler og universiteter vil vi demonstrere fredelig for retten til utdanning, sier han.