I fire  dager vil Angelina Jolie og utenriksminister William Hague samle eksperter for å arbeide mot voldtekt i krig, Foto:Jan Speed

Verdens vakreste kjemper for å straffe overgripere

Filmstjernen som en gang ble kåret til verdens vakreste kvinne er denne uken møteleder for den største mobilisering noen gang for å bekjempe bruk av seksualisert vold i konflikter. Angelina Jolie er talsperson for de mest utsatte kvinnene i verden. - Voldtekt må betraktes som den primære ondskapen i verden, sier hun.

Publisert

Denne uken samles representanter fra 117 land og over 900 forskere og aktivister til det globale toppmøtet «End Sexual Violence in Conflict» i London. 

- Det er en myte at voldtekt er en uunngåelig del av konflikter. Det er en bevisst politikk og handling. Voldtekt har ingenting med sex å gjøre, men dreier seg om maktmisbruk. Overgriperne må straffes, sier Angelina Jolie til aktivister samlet i London.

Den fire dager lange konferansen ledes av Angelina Jolie og utenriksminister William Hague.. I et felles innlegg i The Sunday Times skriver Jolie og Hague at 50 000 kvinner ble voldtatt i Bosniakrigen: "20 år har gått uten at de fleste av disse har opplevd at overgriperne er blitt stilt for retten."

Jolie leder toppmøtet i egenskap av å være spesialutsending for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). Hun har tidligere talt i FNs sikkerhetsråd. På møtet lanseres den første internasjonale protokollen om hvordan man skal dokumentere og granske seksualisert vold i krig. Den er utviklet av et hundretalls eksperter og er ment å bidra til å lettere kunne straffeforfølge overgripere.

34 grupper

FN har nylig identifisert 34 væpnede grupper i 20 land som bruker voldtekt i konfliktområder. Rapporten påpeker av seksualisert vold brukes av grupper til å sikre seg kontroll over mineralressurser og for å kontrollere annet illegal virksomhet.

Voldtekt forårsaker ofte masseflukt fra omstridte områder. Dette er noe som UNHCR har spesielt sett i det østlige DR Kongo, men også nylig i Sør-Sudan.

Mer enn to tredjedeler av FNs medlemsland har sluttet seg til Deklarasjonen for å så slutt på seksualisert vold i konflikt, som ble vedtatt i New York i september i fjor.

Stiller krav


I fjor reiste hun sammen med William Hague til det østlige Kongo som ledd i mobilisering mot voldtekt i konflikt. Kravene Jolie og Hague stiller er: alle overgripere må rettsforfølges, alle land må sørge for at lovgivningen om voldtekt følger internasjonale standarder, alle soldater og fredsbevarende styrker må læres opp slik at de kan hindre seksualisert vold.


Samtidig påpeker Jolie viktigheten av enkle tiltak som å sørge for lys i flyktningleirer og trygghet for kvinner som sanker ved.

- Voldtektsmenn opplever at de er hevet over loven, fordi de sjelden blir straffet. Det må det bli slutt på, sier Jolie. Det må ikke være et eneste fristed for overgriperne i denne verden.

- Straffefriheten for overgripere må knuses. Dersom regjeringer og sivilt samfunn står sammen er det mulig å kaste disse forferdelig overgrepene på historiens skraphaug, sier utenriksminister Hague.

Flyktninger

Det var under filmingen av Lara Croft: Tomb Raider i Kambodsja ved årtusenskiftet av Angelina Jolie fikk en forståelse av de humanitære krisene i verden. Hun tok kontakt med UNHCR for mer informasjon, og begynte å besøke flyktningleirer rundt om i verden. Målet med reisene ble etter hvert å rette søkelys på «glemte» konflikter. Etter ti år som «goodwill ambassador» for UNICEF ble hun i 2012 utpekt som «spesialutsending».

Jolie har også engasjert seg i prosjekter tilknyttet «Millennium Village» og Education Partnership for Children in Conflict.

Powered by Labrador CMS