Våpenhvilesamtaler om Sudan i gang i Sveits – juntaen dropper å møte
En sjelden innsats for å få på plass en våpenhvile i krigsherjede Sudan pågår i Sveits. Men den ene krigende parten, landets militærjunta, er ikke til stede.
Det er USA som har invitert de krigende partene, Sudans militærhær og RSF-militsen, til våpenhvilesamtaler i Sveits. Nøyaktig hvor det vil foregå i Sveits er hemmelig av sikkerhetshensyn.
Til tross for at Sudans militærjunta ennå ikke har akseptert invitasjonen, er RSF-delegasjonen på plass i Sveits.
Våpenhvilesamtalene begynner uansett onsdag, insisterer USAs spesialutsending til Sudan, Tom Perriello, som sier den lidende sudanske befolkningen ikke kan vente lenger.
– Tiden for fred er nå, sier Perriello.
– Det sudanske folket har ikke råd til å vente lenger.
Pågår i flere dager
Samtalene, som kan vare i opptil 10 dager, arrangeres av Saudi-Arabia og Sveits, med Den afrikanske union, Egypt, De forente arabiske emirater og FN til stede som observatører.
Tidligere forhandlingsrunder i Jeddah i Saudi-Arabia har ikke ført fram, og Sudans regjeringshær har gjentatte ganger anklaget De forente arabiske emirater for å støtte RSF.
Hvis regjeringshæren ikke dukker opp denne gangen, blir det ingen formell mekling mellom de krigende partene, men andre deltakere vil likevel gjennomføre samtalene, ifølge Perriello.
Verdens verste flyktningkrise
FN omtaler situasjonen som utspiller seg i Sudan, som verdens verste flyktningkrise og en humanitær katastrofe.
Over 10,7 millioner mennesker er internt fordrevet, mens 2,3 millioner har flyktet ut av Sudan, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM). Over 25 millioner mennesker – halvparten av befolkningen – står overfor kritisk matusikkerhet, mens 755.000 står i akutt fare for sult, ifølge den tyske veldedige organisasjonen Welthungerhilfe.
Ifølge FN hindrer begge parter i konflikten at nødhjelp når fram til befolkningen. I tillegg har FN kun klart å samle inn rundt en tredel av donasjonene som trengs for å yte den nødvendige bistanden.
Det har gått 16 måneder siden Sudan ble kastet ut i en blodig borgerkrig mellom regjeringshæren og deres tidligere allierte i RSF-militsen.
Striden står mellom Sudans to mektigste menn, hærsjefen Abdel Fattah al-Burhan og hans tidligere nestkommanderende, krigsherren Mohamed Hamdan Dagalo, ofte omtalt som Hemetti.