USA vil ikke støtte israelsk invasjon av Rafah – kan bli en «katastrofe»
Israel trapper opp luftangrepene mot Rafah. USA advarer Israel mot en mulig bakkeinvasjon av byen der over 1 million mennesker har søkt tilflukt i Sør-Gaza.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu har sagt at han har gitt sine soldater ordre om å «forberede seg på å operere» i Rafah. Det skjedde etter at Israel avviste det han beskrev som Hamas sitt «bisarre krav» i forhandlingene om en våpenhvile.
Flyangrepene mot byen er trappet opp de siste dagene. FN og en rekke hjelpeorganisasjoner har advart mot en israelsk bakkeoperasjon i Rafah, der situasjonen fra før er desperat.
– Dersom israelske styrker rykker inn i Rafah, vil det som skjer videre, overgå våre verste mareritt, sier Jason Lee, Redd Barnas landdirektør for de okkuperte palestinske områdene.
Anslagsvis 610.000 barn er fanget i Gaza uten noen steder å flykte, påpeker organisasjonen.
– Folk i Gaza har blitt fortalt at Rafah er trygt. Nå er 80 prosent av befolkningen – hvorav halvparten er barn – stuet sammen i dette området, mange uten vegger eller tak som kan beskytte dem, sier han.
Ikke støtte fra USA
Å utføre en bakkeoperasjon mot Rafah akkurat nå uten at det er planlagt eller gjennomtenkt, «kan bli en katastrofe», ifølge en talsperson i USAs utenriksdepartement.
– Vi vil ikke støtte gjennomføringen av noe slikt uten seriøs og troverdig planlegging når det gjelder de over én million menneskene som søker tilflukt der, eller uten å ta hensyn til konsekvensene for humanitær bistand og trygg avreise for utenlandske statsborgere, sier talsperson Vedant Patel til pressen torsdag.
Israels forsvarsminister varslet allerede for en uke siden en militæroffensiv mot Rafah, som ligger på grensa til Egypt. Men USA har ikke sett noen beviser for at Israel har noen seriøse planer for en slik operasjon, ifølge Patel. Det på tross av at utenriksminister Antony Blinken møtte Israels krigskabinett onsdag.
Også Det hvite hus sin talsperson John Kirby understreker at USA ikke vil ikke støtte noen slik militæroffensiv. Blinken klarte ikke å få i stand noen pause i krigshandlingene i løpet av sin femte tur til Midtøsten siden Gaza-krigen brøt ut 7. oktober.
Humanitær katastrofe
Rafah ligger helt på grensa til Egypt og er blant de få gjenværende stedene i Gaza som israelske bakkestyrker ennå ikke har rykket inn i.
Ifølge palestinske helsemyndigheter er minst 27.840 mennesker drept i israelske angrep i Gaza siden Hamas-angrepet mot det sørlige Israel der nesten 1200 mennesker ble drept 7. oktober.
Ytterligere 8000 er savnet, og det fryktes at mange av dem ligger i ruinene av bombede bygninger.
Minst 67.317 palestinere er såret i de israelske angrepene, og mange av dem er lemlestet for livet.
Rundt 70 prosent av ofrene i Gaza er ifølge helsemyndighetene kvinner og barn.