Storbritannia stiller spørsmål om Russlands angivelige ønske om fred i Ukraina
Storbritannias utenriksminister David Lammy sier han ikke merket noen appetitt for fred i Ukraina da han hørte på G20-innlegget til Russland i Johannesburg.
Lammy snakket med pressen etter å ha hørt utenriksminister Sergej Lavrov på en lukket seanse for utenriksministre som deltar på møtet i Sør-Afrika.
Lammy sa at han ikke hørte noe som kunne tyde på at Russland virkelig søker noen form for fred i Ukraina.
– For øyeblikket har vi samtaler om samtaler. Vi er ikke kommet noe i nærheten av en forhandlingsløsning. Her inne hørte jeg bare en russisk herremanns slitne fabrikasjoner, sa Lammy om Lavrovs innlegg.
Lavrov forlot møtesalen da det var Lammys tur til å holde innlegg.
Imperialistisk logikk
– Jeg håpet å høre noe sympati for de uskyldige ofrene for aggresjonen. Jeg håpet å få tegn til at russerne er innstilt på en varig fred. Det jeg fikk høre, var imperialistisk logikk forkledd som realpolitikk. Og jeg sier til dere alle, vi bør ikke være overrasket, og vi må ikke la oss lure, sa den britiske utenriksministeren.
I sitt eget innlegg, som ble offentliggjort av det britiske utenriksdepartementet, kritiserte Lammy russiske myndigheter for det han kalte imperialisme fra tsartiden.
– Modne land lærer av sine koloniale feilgrep og sine kriger, og europeerne har hatt mye å lære gjennom generasjoner og århundrer. Men jeg er redd Russland ikke har lært noe som helst, sa Lammy.
Ikke noe klassebilde
Spenningene under møtet kom klart fram i dagen da det ble tid for det sedvanlige gruppebildet. Det ble avlyst uten at det ble gitt noen forklaring.
USAs utenriksminister Marco Rubio boikottet G20-møtet, og fraværet ble tolket som en protest mot sørafrikanske holdninger og uttalelser som Trump-administrasjonen skal ha kalt antiamerikanske. USA var representert på møtet av fungerende ambassadør Dana Brown.
Blant deltakerne var EUs utenrikssjef Kaja Kallas, Kinas utenriksminister Wang Yi og Frankrikes utenriksminister Jean-Nöel Barrot.
G20-møtenes framtid som samarbeidsforum blir stadig vanskeligere i takt med økte geopolitiske spenninger og verbale utladninger mellom toneangivende land. Rubios fravær blir lagt merke til, spesielt hans varsel om at han heller ikke kommer til hovedmøtet i Sør-Afrika i november.