Presidentkandidat pågrepet i demonstrasjoner mot valgutsettelse i Senegal

En presidentkandidat er pågrepet i Senegal i forbindelse med protester mot utsettelsen av valget i landet.

Publisert

Det er Anta Babacar Ngom som er pågrepet, opplyser en av hennes valgkampmedarbeidere. Hun tok del i protester mot beslutningen til president Macky Sall om å utsette valget.

Også den tidligere statsministeren og opposisjonslederen Aminate Toure er pågrepet, skriver hun i sosiale medier.

Utsettelsen ble kunngjort lørdag, kun timer før valgkampen skulle starte. Flere kandidater anerkjenner ikke utsettelsen som legitim.

Tåregass og steinkasting

Sall begrunnet beslutningen med en pågående granskning av to dommere i forfatningsdomstolen i forbindelse med utestengelse av to kandidater i valget.

Både EU, USA og tidligere koloniherre Frankrike har tatt til orde for at valget bør gjennomføres så tidlig som mulig for å unngå usikkerhet.

Søndag har politiet forsøkt å spre de demonstrerende folkemengdene med tåregass, og de har blitt møtt med steinkasting i retur.

Søndag kveld ble en TV-stasjon i landet stengt av myndighetene fordi den «oppfordret til vold», ifølge innenriksdepartementet.

Forslag om valg på sensommeren

Valget skulle vært holdt 2. februar, og Salls presidentperiode utløper egentlig 2. april. Men det må gå minst 80 dager fra kunngjørelsen av en valgdato til selve valget. Det betyr at valget ikke kan skje før tidligst i slutten av april.

Søndag kveld ble det kjent at nasjonalforsamlingen skal samles på mandag til debatt om et forslag om å avholde valget 25. august. Forslaget innebærer også at president Sall blir sittende til valgvinneren tar over.

Minst to av presidentkandidatene har sagt at de skal gjennomføre valgkampen som planlagt. Den tidligere ordføreren i Dakar, Khalifa Sall, har bedt landets borgere «komme sammen for å redde demokratiet vårt».

(©NTB)

Powered by Labrador CMS