Ny FN-indeks skal måle økonomisk sårbarhet

Et nytt FN-mål for økonomisk sårbarhet skal hjelpe små øystater og land i utvikling med å få tilgang til lån med lavere rente.

Publisert

Den nye sårbarhetsindeksen MVI (multidimensional vulnerability index) ble offisielt lansert av FNs hovedforsamling tirsdag. Den skal supplere bruttonasjonalprodukt (BNP) og andre mål på utvikling.

Siden 1990-tallet har mange små øystater som ikke er fattige nok, målt i BNP per innbygger, til å få tilgang på rimelige lån, men likevel er sårbare for ytre negative effekter som blant annet klimaendringer, bedt om et nytt verktøy.

Etter flere år med diskusjoner om hvordan det nye verktøyet skulle utformes, gikk hovedforsamlingen tirsdag inn for MVI og ga FN og en komité av uavhengige eksperter mandat til å oppdater indeksen.

Den nye indeksen tar hensyn til faktorer som et lands strukturelle sårbarhet og mangel på økonomisk, miljømessig og sosial motstandsdyktighet.

Resolusjonen som ble vedtatt, påpeker at det er frivillig å ta den nye indeksen i bruk, men den oppfordrer FN og multilaterale utviklingsbanker til å se på den som et nytt verktøy som utfyller de som allerede finnes.

Powered by Labrador CMS