Lange køer når turbulent indisk delstat avholder valg for første gang på ti år
Indias delstat Jammu og Kashmir, som grenser mot Pakistan i vest, holder sitt første regionalvalg på ti år.
Regionen har de siste årene vært rammet av voldelige aksjoner fra separatrister som vil løsrive delstaten og danne en egen stat. Området med rundt 13 millioner mennesker er også gjenstand for strid mellom India og Pakistan, og det er ofte væpnede trefninger mellom indiske og pakistanske soldater.
Regionen er de siste årene blitt styrt av føderale myndigheter etter at en koalisjonsregjering brøt sammen i 2018.
Statsminister Narendra Modis regjering trakk tilbake regionens delvis selvstyre i 2019 og delte opp området i to territorier: Jammu og Kashmir og Ladakh.
Valget blir holdt over tre runder og gjennomføres under strenge sikkerhetstiltak. Av lokale medier framgår det at folk først og fremst ønsker seg fred og framgang, men også misnøye med at det begrensede selvstyret ble fjernet. Mange snakker om å få verdigheten tilbake.
Denne statusen ga retten til eget flagg og egen grunnlov, så vel som retten til å eie land. Modis forklaring på beslutningen var å innføre like forhold i Jammu og Kashmir som i resten av landet. Delstaten er den eneste med muslimsk flertall.
Valget på de 90 representantene i regionalforsamlingen holdes 18. og 25. september og 1. oktober. Resultatet vil bli gjort kjent 8. oktober.
Politiske kommentatorer sier at forsamlingens makt vil bli begrenset og at det er stor mulighet for at valget ender i politisk lammelse, uten noe klart flertall.