Israelsk opprop mot bosettervold på Vestbredden – ber verdenssamfunnet gripe inn

31 menneskerettsorganisasjoner og okkupasjonsmotstandere i Israel ber verdenssamfunnet gripe inn mot bølgen av bosettervold på den okkuperte Vestbredden.

Publisert Oppdatert

– Vi ber verdenssamfunnet få en slutt på den statsstøttede volden utført av bosettere, heter det i et opprop søndag.

Oppropet er underskrevet av den norskstøttede menneskerettsorganisasjonen B'Tselem og 30 andre israelske organisasjoner.

Siden Hamas gikk til angrep på Israel for tre uker siden, har også volden på den okkuperte Vestbredden økt. Organisasjonene sier volden har ført til og fortsetter å føre til tvangsforflytning av palestinere på Vestbredden.

– Bosettere utnytter den manglende oppmerksomheten rundt Vestbredden til å trappe opp sine voldelige angrep, med det mål å fordrive palestinere, står det i oppropet.

Olivenbonde drept

Palestinske bønder er særlig utsatt, siden det nå er sesong for å høste oliven, skriver organisasjonene.

Lørdag ble den palestinsk bonden Bilal Saleh (40) drept av en israelsk bosetter mens han tok seg av oliventrærne sine sør for Nablus.

Salehs onkel Tayseer Mahmoud sier til nyhetsbyrået AP at Saleh arbeidet i åkeren i nærheten av landsbyen Sawiya sammen med sin kone og deres fire barn. Da skal de ha blitt angrepet av israelske bosettere.

Da Saleh prøvde å forlate området, ble han skutt i brystet, ifølge onkelen og øyevitner som blant andre avisa Haaretz har snakket med.

En av lederne for bosettingen sier i en video i sosiale medier at bosetterne skjøt i selvforsvar da de ble angrepet med steiner av palestinerne.

Mener volden støttes av staten

Bilal Saleh er den sjuende palestineren som er drept av bosettere siden den siste krigen brøt ut, ifølge oppropet fra menneskerettsorganisasjonene. De sier bosettervolden støttes av den israelske staten.

– Medlemmer av regjeringen og andre politikere støtter volden, og i mange tilfeller er soldater til stede eller deltakende i de voldelige handlingene, står det.

– Vi erkjenner at den eneste måten å få slutt på dette er en tydelig, sterk og direkte involvering fra det internasjonale samfunnet. Tiden for å handle er nå, avsluttes oppropet med.

Ifølge palestinske helsemyndigheter er minst 114 palestinere drept av israelske soldater eller bosettere på Vestbredden siden 7. oktober.

Ingen israelere er drept i sammenstøtene mellom bosettere og palestinere, ifølge Haaretz.

Internasjonal fordømmelse

Fransk UD fordømte søndag bosettervolden på Vestbredden.

– Frankrike fordømmer sterkt angrep fra bosettere som har ført til at flere palestinske sivile har mistet livet de siste dagene i Qusra og Sawiya, heter det i en uttalelse fra fransk UD.

USAs president Joe Biden anklager bosettere for å helle bensin på bålet i regionen. Hans nasjonale sikkerhetsrådgiver fordømte også volden søndag kveld.

– Statsminister Netanyahu må tøyle ekstremistiske bosettere og holde dem ansvarlige for angrep på palestinere, sier Jake Sullivan.

Sullivan sier også at USA vil fortsette å presse Israel til å stille bosetterne til ansvar.

Powered by Labrador CMS