Internasjonalt team skal forske på Chikungunya-feber
Et internasjonalt team av forskere fra Storbritannia, Kenya og Tanzania har startet den største studien noensinne for å kartlegge forekomsten av chikungunya-virus i Øst-Afrika.
Studien, kalt ACHIEVE, ledes av Universitetet i Oxford og er støttes av CEPI, den internasjonale vaksinekoalisjonen CEPI, som igjen er støttet av Norge.
Chikungunya er en myggbåren sykdom som forårsaker feber og kraftige leddsmerter som kan vare i uker, måneder eller år. Til tross for at viruset forårsaker store utbrudd globalt, er testing begrenset i Øst-Afrika, og mange tilfeller antas å ikke bli rapportert.
Fra våren 2025 vil forskere teste pasienter med feber og nevrologiske symptomer ved ti helsesentre i Kenya og Tanzania. Målet er å bedre forstå sykdommens omfang og symptomer, spesielt blant barn og gravide, som er særlig utsatte.
– Vi mangler gode estimater på forekomsten av chikungunya i Øst-Afrika. Denne studien er et viktig skritt mot å styrke vår kunnskap og forbedre strategier for sykdomskontroll, sier George Warimwe som er professor ved Universitetet i Oxford, i en pressemelding.
Planen er at studien skal bidra til utviklingen av en chikungunyavaksine. Den første vaksinen mot sykdommen ble godkjent i USA i fjor, og forskerne håper å fremme vaksinasjonsprogrammer i regioner som er hardest rammet.
Studien skal i tillegg undersøke virusets innvirkning på gravide, de økonomiske kostnadene for lokalsamfunn og helsevesen, og variasjonen i virusstammer i området. Resultatene vil være avgjørende for fremtidige vaksinestrategier og utbruddsberedskap.