HRW: Tusenvis er døde fordi Israel nekter palestinerne i Gaza nok vann

Israel nekter palestinerne i Gaza tilgang til nok rent vann, noe som er en forbrytelse mot menneskeheten og kan bidra til folkemord, ifølge en ny rapport.

Publisert

Ifølge den USA-baserte menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch har Israel siden oktober i fjor «bevisst» nektet palestinerne på Gazastripen tilgang på nok rent drikkevann.

– Det har sannsynligvis forårsaket tusenvis av dødsfall, lyder konklusjonen i den 184 sider lange rapporten «Extermination and Acts of Genocide: Israel Deliberately Depriving Palestinians in Gaza of Water».

Israelske myndigheter og den israelske hæren kuttet tidlig i krigen all vanntilførsel til Gaza. Etter omfattende press fra omverdenen ble noe av tilførselen senere gjenåpnet, men i svært begrenset omfang, går det fram av rapporten.

Slipper ikke inn 

Vannforsyningen og kloakknettet på Gazastripen er rasert av israelske styrker, og Israel nekter ifølge HRW å slippe inn utstyr for å reparere det som er ødelagt. Det samme gjelder utstyr for vannrensing.

Nok tankbiler med drikkevann slipper heller ikke inn, konstaterer rapporten.

Det samme gjelder lastebiler med mat og medisiner, har FN gjentatte ganger slått fast, men israelsk UD avviser kritikken.

– Israel slipper humanitærhjelp inn på Gazastripen og har ikke innført noen restriksjoner på mengden, sa talsmannen Oren Marmorstein tidligere i måneden.

– Vann er avgjørende for menneskeliv, men i over ett år har den israelske regjeringen bevisst nektet palestinere i Gaza et minimum av det de trenger for å overleve, sier HRWs leder Tirana Hassan.

– Dette er ikke bare uaktsomhet, det er en kalkulert politikk for å frata innbyggerne i Gaza rent drikkevann, noe som har resultert i tusenvis av dødsfall på grunn av dehydrering og sykdom, sier hun.

– Dette er en forbrytelse mot menneskeheten og en folkemordhandling, sier Hassan.

– Helt bevisst

Etterforskere fra Human Rights Watch har under arbeidet med rapporten intervjuet en rekke sivile palestinere i Gaza, ansatte i vannverket der, helsearbeidere, FN-ansatte og hjelpearbeidere.

Menneskerettsorganisasjonen har også analysert satellittfoto, bilder og videoer av ødeleggelsene, samt data som er innhentet av leger, epidemiologer, hjelpeorganisasjoner og eksperter på vann- og sanitærforhold.

På bakgrunn av dette konkluderer de med at Israel helt bevisst har skapt forhold som skal gjøre hele eller deler av Gazastripen ubeboelig for sivilbefolkningen.

– Denne politikken er ledd i et massedrap på sivile palestinere i Gaza og innebærer at israelske myndigheter gjør seg skyldige i forbrytelser mot menneskeheten som definert i Folkemordkonvensjonen av 1948, sier HRW.

Denne politikken, samt uttalelser fra israelske tjenestemenn, viser en intensjon om å begå folkemord og kan derfor utgjøre en folkemordforbrytelse, konkluderer rapporten.

HRW viser blant annet til en uttalelse fra Israels daværende forsvarsminister Yoav Gallant.

– Verken elektrisitet, mat, vann eller drivstoff vil bli sluppet inn, alt er stengt, sa han i oktober i fjor.

Stengte overganger

Gallants trussel ble fulgt opp, og de neste ukene kuttet Israel vann- og elektrisitetstilførselen og stengte grenseovergangene for lastebiler med nødhjelp.

Etter omfattende press utenfra lot Israel etter hvert noe nødhjelp slippe inn, men ifølge FN bare en brøkdel av det som er nødvendig. Det har resultert i omfattende sult.

Mangelen på drivstoff har samtidig tvunget mange av Gazas sykehus til å stenge ettersom de er avhengige av generatorer for å skaffe elektrisitet.

De fem første månedene av krigen var innbyggerne nord på Gazastripen ifølge FN helt uten tilgang på rent drikkevann. Fortsatt mottar de bare en brøkdel av det som ansees som et minimum for å unngå sykdom og død.

HRWs etterforskere fant i flere tilfeller at israelske styrker med overlegg har rasert vann- og sanitærinstallasjoner, også i områder der de har hatt full militær kontroll.

Døde og drepte

Stengte sykehus og en rasert primærhelsetjeneste har gjort det svært vanskelig å registrere alle som dør som følge av mangel på rent vann i Gaza, men helsearbeidere er ikke i tvil om at det dreier seg om tusenvis.

Hundretusenvis av palestinere har også blitt syke som følge av vannmangel og elendige sanitærforhold, og barn er særlig utsatt.

Dette kommer på toppen av de over 45.000 som ifølge palestinske helsemyndigheter er drept og de over 100.000 som er såret i israelske angrep siden oktober i fjor, flertallet av dem barn og kvinner.

Forbrytelse mot menneskeheten

Human Rights Watch går ikke like langt som Amnesty International, som i en 300 sider lang rapport nylig konkluderte med at Israel begår folkemord i Gaza.

HRW konkluderer med at det kan være snakk om et pågående folkemord, noe også FNs øverste juridiske organ, Den internasjonale domstolen (ICJ), har advart mot og nå gransker.

HRW mener at Israel utvilsomt driver kollektiv avstraffelse av palestinerne i Gaza, noe som er en krigsforbrytelse og en forbrytelse mot menneskeheten.

Kritiserer våpenhjelp

Menneskerettsorganisasjonen er kritisk til at flere land til tross for dette fortsetter å forsyne Israel med våpen og ammunisjon, men uten å nevne de fremste leverandørene – USA, Storbritannia og Tyskland – med navn.

– Regjeringer bør ikke bidra til de grove forbrytelsene israelske ledere begår i Gaza, blant dem forbrytelser mot menneskeheten og folkemordhandlinger, sier Hassan.

Hun oppfordrer alle land til straks å innføre våpenembargo og målrettede sanksjoner mot Israel, samt revurdere sine diplomatiske forbindelser og bilaterale avtaler med landet.

– Regjeringer som har væpnet Israel risikerer å medvirke til folkemordforbrytelser i Gaza, sier Hassan.

Powered by Labrador CMS