FN: Nord-Gaza nesten uten nødhjelp i to måneder
De to siste månedene har nesten all nødhjelp til Nord-Gaza blitt blokkert, ifølge FN-koordinator. Hun ber verdens land vise politisk vilje til å gjøre noe.
Blokkeringen innebærer at mellom 65.000 og 75.000 palestinere har vært uten tilgang på mat, vann, elektrisitet og helsetjenester siden Israel startet en ny bakkeoffensiv i nord 6. oktober, ifølge FN.
Israel beleirer fortsatt byene Beit Lahiya, Beit Hanoun og Jabalia, og nylig ble rundt 5500 mennesker tvangsfordrevet fra tre skoler i Beit Lahiya til Gaza by, opplyser FNs nødhjelpskontor (OCHA).
På hele Gazastripen er det nå kun fire FN-støttede bakerier i drift, og alle ligger i Gaza by, opplyser OCHA videre.
Etter et lukket orienteringsmøte i FNs sikkerhetsråd tirsdag, opplyste FN-koordinator for hjelpearbeidet i Gaza, Sigrid Kaag, at sivile palestinere på Gazastripen befinner seg i en ytterst grusom situasjon.
Hun pekte på at lovløshet og plyndring gjør forholdene enda verre, og at FN og andre hjelpeorganisasjoner derfor ikke greier å levere nødhjelp til hundretusener av palestinere som trenger det.
Ifølge Kaag har hun og andre FN-ansatte gang på gang bedt Israel om å åpne for nødhjelpssendinger til Nord-Gaza og andre steder. De har også bedt om at Israel slipper inn varer som kan selges på markeder og i butikker, og at de gjenåpner grenseovergangen mellom Egypt og Gaza – Rafah-overgangen.
Kontoret til Israels FN-ambassadør i New York vil ikke kommentere Kaags uttalelser.
FN opplyser at logistikken for en eventuell nødhjelpsoperasjon for hele Gazastripen er klar. Men Kaag understreker at det hjelper lite så lenge det ikke finnes politisk vilje til å få den gjennomført. Slik vilje må komme fra FNs medlemsland, sier hun.