FN-eksperter: Israel risikerer pariastatus

Israel kan ende opp som en pariastat, advarer flere uavhengige FN-eksperter som anklager landet for å begå folkemord på Gazastripen.

Publisert

– Jeg tror at det er uunngåelig. Israel vil bli en pariastat som følge av sine stadige angrep mot FN og palestinerne, sier FNs spesialrapportør for menneskerettigheter i de okkuperte palestinske områdene, Francesca Albanese.

Albanese har gjentatte ganger anklaget Israel for å begå folkemord i Gaza, til protester fra den israelske regjeringen som krever at hun sparkes som spesialutsending.

Den italienske advokaten avviser kritikken og stiller spørsmål ved om ikke de israelske angrepene mot FN bør få følger for landet.

– Bør medlemskapet deres i denne organisasjonen tas opp til vurdering, en organisasjon som Israel ser ut til å ha null respekt for, spør hun.

Dobbeltmoral og hykleri

FNs spesialrapportør for fremming av demokrati, George Katrougalos, fordømmer Israels verbale angrep på FN-organisasjoner og tjenestemenn.

Han krever at det blir stilt samme krav til Israel som til FNs øvrige medlemsland.

– Vi kan ikke lenger tåle slik dobbeltmoral og slikt hykleri, sier han.

– Jeg stoler på at progressive og demokratisk anlagte israelere ikke vil la landet bli en pariastat slik Sør-Afrika var under apartheidtiden, sier Katrougalos.

Bruker vann som våpen

FNs spesialrapportør for retten til rent vann og sanitæranlegg, Pedro Arrojo-Agudo, slutter også opp om kritikken av Israel.

Han advarer landet mot å ikke etterleve pålegg fra FNs sikkerhetsråd og internasjonale domstoler.

– Vi sprenger hele FN dersom vi ikke reagerer på dette, sier han.

Ifølge Arrojo-Agudo bruker Israel vann som våpen i krigen mot palestinerne i Gaza. Innbyggerne der må nå i gjennomsnitt nøye seg med 4,7 liter vann per person i døgnet, mens det ifølge FN trengs over 100 liter for å dekke helt grunnleggende behov.

Hatfylt agenda

FNs spesialrapportører er utnevnt av FNs menneskerettsråd og er uavhengige, og de uttaler seg ikke på vegne av FN.

Israel avviser anklagene de tre spesialrapportørene kommer med, blant annet Albaneses anklage om at landet begår folkemord i Gaza.

– Hun misbruker FN-mandatet sitt til å spre sin hatfylte politiske agenda, antisemittisme og desinformasjon, heter det i en uttalelse.

– Hennes holdninger, der hun blant annet forsvarer og rettferdiggjør handlingene til Hamas, sverter FN, heter det videre.

Powered by Labrador CMS