Enorme oppgaver for Syrias nye statsminister

Syrias nye statsminister Mohammad al-Bashir lyktes ganske bra med å få orden i kaoset i opprørsbastionen Idlib. Nå skal han forsøke å gjøre det samme for hele landet.

Publisert

I Idlib ledet han en såkalt «frelsesregjering», som sørget for at offentlige tjenester fungerte sånn noenlunde tross stor nød og jevnlige angrep fra Assad-regimet.

Nå skal Bashir, som er utdannet ingeniør og i begynnelsen av 40-årene, lede Syrias nasjonale regjering i et tid som trolig vil avgjøre landets framtid i lang tid framover. Hans fremste oppgave er å skape tillit og samle landet igjen. Mandatet hans varer inntil videre fram til mars.

Bashir ble født i 1983 i Jabal al-Zawiya i Idlib-provinsen, et område som de siste årene stort sett er blitt styrt av den islamistiske opprørsgruppa Hayat Tahrir al-Sham (HTS) og allierte grupperinger med mindre innflytelse.

Han studerte til elektroingeniør ved universitetet i Aleppo, samt islamsk lov og sivilrett ved universitetet i Idlib. Han har også tidligere arbeidet for et statseid gasselskap.

Rollen som leder av administrasjonen i Idlib har han hatt siden januar. Før dette var han opprørsregjeringens «utviklingsminister».

«Frelsesregjeringen» i Idlib ble opprettet i 2017 for å hjelpe innbyggerne som ikke lenger hadde tilgang til landets offentlige tjenester. Den var inndelt i ulike departementer og hadde egne etater med ansvar for rettsvesen og politi.

Den har allerede utvidet tjenestene sine til å omfatte Aleppo, den første storbyen som opprørsalliansen greide å innta i lynoffensiven, som startet 27. november og som første til at Assad-regimet falt i helgen.

Men å styre en region med om lag fem millioner innbyggere er noe ganske annet enn å ta ledelsen på nasjonalt nivå i et land preget av dyp splittelse og stor fattigdom etter 13 år med krig.

Og i tillegg til HTS og allierte opprørere er det flere andre grupper som søker makten i Damaskus.

Likevel har HTS-leder Abu Mohammed al-Jolani insistert på at myndighetene i Idlib har tung erfaring i å styre, ikke minst fordi de i Idlib greide seg sånn noenlunde til tross for svært få ressurser.

Samtidig har Jolani lovet at den nye regjeringen også kommer til å trekke på erfaringen fra det styrtede regimets regjering, noe blant annet FN-utsendingen Geir O. Pedersen mener er et godt tegn.

I sin første offentlige opptreden utenfor Idlib, sitter Bashir ved siden av Jolani i et møte med den av avtroppende statsministeren. I videoen, som ble publisert mandag, er Bashir kledd i en grå dress og han har også på seg gullklokke.

Ifølge forskeren Radwan Ziadeh ved Arab Center Washington DC er Bashir tett på både Jolani og opprørernes felles kommandosenter. Men utfordringene han står overfor er store, understreker han.

– Akkurat som revolusjonen var en revolusjon for alle syrere, er overgangsprosessen ansvaret til alle syrere for at den skal være vellykket og garantere en fredelig overgang til demokrati, sier han.

Powered by Labrador CMS