
Holmås kritiseres for Unicef-kutt
Utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås møtte kraftig kritikk for kutt i støtten til Unicef under Stortingets spørretime onsdag. - Opptrer i strid med egne løfter, mener opposisjonen.
Høyres utviklingspolitiske talsmann Peter Gitmark viste til uttalelser fra Holmås’ i pressen om «å anerkjenne organisasjoner som klarer å gjøre en god jobb». Han mener dette rimer dårlig med den rødgrønne regjeringens forslag om å kutte i bevilgningen til FNs barnefond, Unicef. Samtidig har regjeringen foreslått mer penger til FNs internasjonale arbeidsorganisasjon ILO som mange mener er tungrodd og byråkratisk.
- Forunderlig
- Høyre har etterspurt i mange år å evaluere alle organisasjoner Norge gir penger til ut fra våre utviklingsmålsettinger og ut fra deres interneffekt og effektmål. Det må bety at man skal prioritere deretter, prioriteringer betyr penger og prioriteringer betyr signaleffekter. Ut fra budsjettet som ligger nå, er det noen forunderlige signaleffekter og prioriteringer som finner sted, sa Gitmark.
Han påpekte at Unicef har fått meget gode evalueringer både i Storbritannia og Sverige. Likevel har regjeringen foreslått kutt i Unicef-støtten, noe Gitmark tolket som et ledd i en «kronisk nedprioritering av utdanning». Derimot mente han at både Storbritannia og det norske Utenriksdepartementet er enige om at ILO har dårlige resultater å vise til.
Avviste kutt
Utviklingsministeren avviste imidlertid påstandene om kutt i utdanningsstøtten.
- De 50 millioner kroner som vi har kuttet i støtten til Unicef, har vi istedenfor flyttet over til Det globale partnerskapet for utdanning, sånn at akkurat like mye penger kommer til å fortsette å gå gjennom de multilaterale eller internasjonale organisasjonene til utdanningsopplegg, sa Holmås.
Han lovte samtidig at regjeringen ville gi mindre av den bistanden som ikke funker, og mer av den bistanden som funker.
Like mye penger
– Unicef er en av våre viktigste samarbeidspartnere, men vi har gjennom flere år gitt beskjed om at vi mener at de ikke er gode nok til å rapportere på resultater. Vi mener at de ikke er gode nok til å sørge for å drive på en effektiv måte, sa Holmås.
Han mente videre at budsjettforslaget reelt sett innebar en styrking av utdanningsbistanden.
- Regjeringen setter av flere millioner kroner – 75 nye millioner kroner – til sivilsamfunnsorganisasjoner som driver i land der det er vanskelig å nå ut for de internasjonale organisasjonene, sa Holmås.
USA opptrer rabiat
Utviklingsministeren ble i spørretimen også utfordret på om regjeringen ville støtte et forslag fra Venstre om å øke norsk støtte til Unesco, og kom i den forbindelse med kraftig kritikk av USAs opptreden overfor FN-organisasjonen. Ifølge Holmås opptrer USA «på helt rabiat vis».
– Jeg er veldig klar over situasjonen i Unesco, for det er ikke noen tvil om at etter at Norge blant annet stemte for at Palestina skulle opptas som medlem i Unesco, har amerikanerne på etter min oppfatning helt rabiat vis bestemt seg for å kutte all støtte til den organisasjonen, som gjør et viktig arbeid internasjonalt for kunnskap, kultur og for hele det området som vi også oppfatter som viktig, sa Holmås.
Ifølge statsråden har Norge i sine budsjetter «rom for å vurdere å gi mer penger til Unesco når det gjelder de programmene og de oppleggene som vi mener er bra».