
Fire av fem Valentines-roser kommer fra Afrika
Kjøper du en bukett roser til din kjære i dag, kommer den mest sannsynlig fra Afrika.
Valentindagen har blitt dagen for roser. Det mange kanskje ikke vet er at de fleste av dem har reist helt fra Øst-Afrika før de kommer i norske forretninger.
Nulltoll og satsing på kvalitet har gjort at afrikanske produsenter nesten fullstendig har tatt over markedet for roser i Norge.
- De afrikanske farmene er veldig gode, og produktene har høy kvalitet, sier administrerende direktør Erling Ølstad i blomsterkjeden Mester Grønn.
Han anslår at mer enn fire av fem roser som selges i Norge nå kommer fra Afrika. En stor del av dem selges med Fairtrade-merket.
Suksess med roser
Norge kjøper ikke særlig mye varer fra Afrika. Roser er imidlertid en sjelden suksesshistorie.
Tall Bistandsaktuelt har innhentet fra Statistisk sentralbyrå viser at det i 2013 ble importert avskårne blomster fra afrikanske land for 313 millioner kroner. Det var ny rekord.
Kenya var størst med en blomstereksport til Norge på 239 millioner i 2013. Det var en økning på 12 prosent fra året før.
Eksporten fra Etiopia er også i sterk vekst, mens Tanzania er det tredje viktigste landet. Det aller meste av blomsterimporten fra Afrika er roser.
- Positiv utvikling
Erling Ølstad i Mester Grønn peker på at eksporten til Norge og andre europeiske land skaper arbeidsplasser og utvikling i stor skala i Øst-Afrika.
Ringvirkningene er omfattende.
- Dette er en stor og positiv utvikling, sier Ølstad.
Mester Grønn-kjeden står selv for importen til sine butikker, og Ølstad har fulgt utviklingen i Øst-Afrika på nært hold. Om få dager skal han reise til Kenya.
- Jeg er stolt av det vi har fått til, og jeg ser at det virker, sier han.
Null toll
De afrikanske produsentene nyter godt av nulltoll hele året. Andre eksportører, som Nederland, har tollfrihet bare deler av året.
Disse har i stor grad falt fra. Den norske innenlandske produksjon av roser har også blitt kraftig redusert.
Daglig leder Dag Henrik Rølmann i kjeden Interflora bekrefter at kvaliteten og antallet sorter som tilbys fra Afrika har utviklet seg kraftig i positiv retning de siste åra.
Han sier at mange nederlandske produsenter har flyttet sin produksjon til Afrika, og tatt teknologi og dyrkingsmetoder med seg.
Fly og bil
Det ligger dessuten et imponerende transportsystem bak de afrikanske rosene. Det meste går med fly til Amsterdam og deretter med trailer til Norge.
På tross av avstanden er det beregnet at klimautslippene ikke er høyere enn ved produksjon i Norge, transporten inkludert.
Det norske markedet for roser kan være i ferd med å bli mettet, og det er ikke alle typer blomster seg egner seg for produksjon i Afrika.
- Det må være produkter det kan være regningssvarende å produsere og som kan tåle lang frakt, sier Rølmann.
Kan vokse
I Norge selges det mye tulipaner, men de tåler neppe lang frakt. Heller ikke potteplanter vil det lønne seg å sende den lange veien.
Derimot kan Afrika produsere liljer, nelliker og grønne greiner som brukes i blomsterdekorasjoner. Her kan det være et vekstpotensial for afrikanske land på det norske markedet, i konkurranse med blant annet land i Sør- og Mellom-Amerika.
I 2013 var det ikke bare eksporten av blomster som økte til Norge. Afrikas eksport av landbruksvarer som kjøtt, grønnsaker og frukt er også i vekst.
Veksten starter imidlertid på et lavt nivå. Til sammen utgjorde varer fra afrikanske land bare 2,5 prosent av Norges totale import i fjor.