Norfund-svindel: Forretningsmann dømt til 2 1/2 års fengsel
En forretningsmann i Trondheim er dømt til to og et halvt års fengsel for heleri av penger i forbindelse med bedrageri av Norfund i 2018.
Den såkalte «direktørsvindelen» ved bruk av falske e-poster og fakturaer skjedde i 2018. Det var knyttet tilbakebetaling av et lån fra Alios, en afrikansk finansinstitusjon. Trøndelag tingrett dømte mannen etter en tiltale om grovt heleri av om lag 8,8 millioner kroner, skriver Adresseavisen.
Denne saken skjedde to år før den store svindelen av Norfund for 100 millioner kroner forbindelse med en overføring til en ny partner i Kambodsja. Under gjennomgangen av 100 million-svindelen ble også saken fra 2018 av eksterne granskere trukket fram. Norfund fikk kritikk av både granskere og Riksrevisjonen for ikke å ha satt i verk grundige nok tiltak etter den hendelsen.
Falsk email og konto
Under rettssaken mot mannen i Trondheim som det fram, ifølge Adresseavisa, at Norfund sommeren 2018 hadde sendt en purring til Alios i Tanzania om nedbetaling av et lån. Alios svarte at åtte millioner kroner allerede var overført til Norfunds nye konto etter avtale med en økonomimedarbeider i det norske utviklingsfondet. Men Norfund hadde ikke mottatt penger og heller ikke sendt Alios informasjon om en ny konto.
Svindleren hadde noen dager i forveien kommet seg inn en email korrespondanse mellom Norfund og Alios. Mottagerne i Alios oppdaget ikke forskjellen - språkbruken, subjektet, undertegneren og de som var satt i kopi var helt likt. Det som var annerledes var domenen på den fiktive Norfund-emailen og den «nye» kontoen som var til et selskap i Trondheim.
Da Norfund oppdaget svindelen varslet de politiet. Ifølge Adresseavisen fikk politiet fryst en konto hvor det stod fire millioner kroner. Pengene ble etter hvert overført til Norfund med tiltaltes samtykke.
Fengsel og erstatning
Ifølge dommen skal mannen ha vært i oppstartsfasen med et selskap og trengte kapital da han kom i kontakt med en som sa han kunne skaffe penger fra afrikanske finansselskaper. Han lånte ut sin BankID og åtte bankkontoer til vedkommende som sa at det kunne komme inn omtrent 70 millioner kroner på kontoene.
I retten erkjente mannen de faktiske forholdene, men ikke straffeskyld etter tiltalen. Retten dømte ham likevel for å ha mottatt 8,8 millioner kroner av pengene som kom inn på kontoene hans. Foruten fengselsstraffen må forretningsmannen også betale erstatning til Norfund på 2,7 millioner, samt 220.000 kroner til et annet firma. Han dømmes også til å tåle en inndragning på 186.000 for å dekke opp for erstatningen til Norfund.
Etterforskningen har ennå ikke avdekket hvordan gjerningspersonene fikk tilgang til Norfunds eposter.
Kambodsja-saken er fortsatt under etterforskning. De 100 millionene kronene havnet først på en konto i Mexico, men har senere forsvunnet.
- Les tidligere sak: Da nett-kriminelle stjal 100 norske bistandsmillioner