Høy utdannelse, null jobbtilbud:
Nå lager Zimbabwes unge sine egne jobber
De kan ha fine universitetsgrader, men har aldri vært i nærheten av et jobbtilbud.
Nå tar mange unge zimbabwere grep for å skaffe seg en inntekt.
De nye lederne kom inn med store ord og fagre løfter, men et toppstyrt og korrupt regime – arvtakerne etter landets mangeårige autoritære leder Robert Mugabe – har i liten grad maktet å få sving på næringslivet i Zimbabwe.
Blant dem som får svi for det, er også mange unge, velutdannede mennesker. De kommer fra universiteter og høyskoler og med betydelig kompetanse på ulike fagområder, men jobbmulighetene innen de samme fagområdene glimrer med sitt fravær. Mange unge mennesker satser nå i økende grad på å opprette firmaer for å skape sine egne jobber.
En av dem er 32 år gamle Godknows Muswaire fra hovedstaden Harare. Han er ferdig utdannet teleingeniør, men har i stedet satset på produksjon av gardiner og persienner. Og bedriften blomstrer.
Tawanda Mawodzoke (33) er en annen ung zimbabwer som har startet eget firma for å skape sin egen jobb. Han har en universitetseksamen i sosialt arbeid, men har i stedet satset på sveising etter at han mislyktes med å få seg en jobb som passet til hans formelle kvalifikasjoner.
Etter kort tid måtte han ansette flere i sitt nystartede firma.
Firma med 15 ansatte
– Jeg klarte ikke å få jobb med min utdannelse, så nå er jeg kjelemaker med et vellykket sveisefirma, sier Mawodzoke til Bistandsaktuelt.
Han forteller at firmaet Demao Engineering har 15 faste ansatte og inntekter på rundt 2500 dollar (om lag 22 000 kroner) i måneden.
For unge mennesker som Mawodzoke og Muswaire har det å etablere egne bedrifter betydd at de kommer bedre ut økonomisk enn jevnaldrende med jobb som offentlige tjenestemenn. Zimbabwes offentlig ansatte tjener i gjennomsnitt 175 dollar (drøyt 1500 kroner) i måneden – i et land der inflasjonen ligger på rundt 100 prosent i året.
Men for Muswaire, som tidligere arbeidet som teleingeniør i mobilselskapet Netone, hører pengemangel fortiden til. For nå er han sin egen sjef.
Muswaire startet Curtain Solutions i 2016. Selskapet har nå tolv fast ansatte, og Muswaire skryter av å tjene over 2000 dollar i måneden.
Kona hans, Sharon Mupwanyiwa, som selv har en universitetseksamen i sosiologi, har gått inn som partner i gardinfirmaet.
Resten av arbeiderne i firmaet har fullført vanlig skolegang, men etter å ha mislykkes med å skaffe seg videre utdanning eller jobb andre steder har de endt opp i Muswaires selskap, der de har en hederlig inntekt.
Muswaire forteller at han arbeidet som tekniker i mobilselskapet Netone i ett år før han sa opp på grunn av dårlig lønn. Han fikk ideen om et eget gardinselskap fordi han så behovet for slike tjenester i området der han bodde.
Installerer gardiner og fikser dekor
– Jeg fant ut at dette kunne være en lukrativ bransje etter at jeg hadde utført installasjoner i et hus i Southlea Park i Harare. Kona mi og jeg skjønte at de fleste bygninger hadde behov for tjenester når det gjaldt gardiner og persienner. Det var da vi investerte i denne bransjen, sier Muswaire.
De spesialiserer seg nå i å installere gardiner i boliger og på arbeidsplasser, i tillegg til at de også driver med kontordekor.
– Vi designer og lager gardinstenger, gardiner, persienner og markiser, sier Muswaire, som tror selskapet kan vokse inn i himmelen.
– Jeg skulle faktisk ønske jeg hadde startet dette selskapet for mange år siden. Sammen med kona mi og teamet mitt ser jeg nå at vi virkelig får det til, sier Muswaire.
Arbeidsledighet: 90 prosent
Selskaper som Muswaires Curtain Solutions og Mawodzokes Demao Welding har klart å skape økonomisk overskudd, selv i et land der den formelle arbeidsløsheten ifølge fagorganisasjonen Zimbabwe Congress of Trade Unions ligger på 90 prosent. De er representanter for en ny trend. Unge gründere satser på jobber de aldri er blitt utdannet til, etablerer sine egne servicefirmaer og skaper seg en bedre skjebne, samtidig som den økonomiske situasjonen i landet blir stadig verre.
– Fordi selskapet drives godt, har jeg fått økonomisk frihet til å leve et skikkelig liv. Jeg har klart å kjøpe to biler og en landeiendom der jeg nå har bygd ei treroms hytte, forteller Muswaire.