
Nå tar global vaksine-distribusjon endelig av
4 av 10 mennesker i verden er fortsatt ikke vaksinert mot covid-19. Tilgangen på vaksiner er fortsatt urettferdig fordelt mellom fattig og rik, men nå kan bildet være i ferd med å endres.
Det globale vaksinesamarbeidet Covax leverte i desember 300 millioner doser vaksiner til de 92 fattigste landene i verden. Det er det høyeste volumet under pandemien, og kan være et første skritt på veien mot å tette det globale vaksinegapet.
Samtidig er ikke jobben avsluttet før alle får vaksine.
Generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors sier til Bistandsaktuelt at det nå blir en viktig oppgave å sørge for at vaksinedosene faktisk blir distribuert ut til folk i lav- og mellominntektsland.
- Det er et viktig ansvar for det internasjonale samfunnet å bidra til at man ikke bare leverer vaksiner til en flyplass, sier Apeland.
I mange land med svake helsesystemer vil det være en krevende oppgave å få vaksinene fra flyplassene og ut til helsestasjoner og klinikker, å nå hele befolkningen.
Greide ikke målet om to milliarder doser
Covax skulle være det internasjonale samfunnets løsning på at fattige land kunne risikere å komme bakerst i vaksinekøen etter at de rike landene hadde dekket sine behov. Målet fra i vår var å fordele to milliarder doser innen utgangen av 2021.
Det slo helt feil. Covax endte på under én milliard faktisk leverte doser, og et noe høyre volum om man tar utgangspunkt i doser som er fordelt på land men ikke sendt av gårde.
Tallene omfatter både de 92 fattigste landene i verden, og leveranser til høyinntektsland og øvre mellominntektsland.
Tall fra Unicef, som inkluderer de første dagene av det nye året, sier at Covax til nå har levert 840 millioner vaksinedoser til de 92 fattigste landene. I tillegg er det levert 119 millioner doser fra Covax til de mer velstående landene.
Beinhard konkurranse med rike land
Hvorfor ble ikke målet om to milliarder doser nådd? Den beinharde konkurransen om innkjøp rammet Covax. I tillegg kom produksjonsproblemer hos flere av vaksineprodusentene. Rike land lot seg ikke rokke fra sin plass først i køen.
At indiske Serum Institute falt bort som en viktig leverandør etter at India i mars 2021 stoppet eksport av vaksiner, var også en vesentlig årsak.
Resultatet ble at det i stor grad ble lommeboka som i 2021 bestemte hvem som skulle få vaksiner. I lavinntektsland er nå bare fire prosent av befolkningen vaksinert, ifølge tall fra Multilateral Leaders Task Force on Covid-19.
Kun innad i Europa bidro EUs felles vaksineinnkjøp til at rike og fattige land stilte på samme fot når det gjaldt tilgang på vaksiner. Et tilsvarende globalt system lot seg ikke gjennomføre.
Kraftig vekst i desember
Det positive nå er at så mye som en tredel av de totale leveransene fra Covax i 2021 kom i desember, og at prognosene tyder på et fortsatt høyt volum av tilgjengelige vaksinedoser i månedene som kommer.
To kinesiske vaksiner er nå en del av Covax‘ vaksinetilbud. I tillegg er det håp om at den nylig EU-godkjente vaksinen fra amerikanske Novavax vil bidra til å øke det globale volumet av vaksiner vesentlig i året som kommer.
Denne krever ikke superkald lagring og egner seg godt for distribusjon i land uten høy kapasitet for kjølelagring.
Verdens helseorganisasjon (WHO) har godkjent Covovax, en variant av Novavax-vaksinen produsert ved Serum Institute i India. Det alene kan gi 1,1 milliard doser ekstra til Covax når leveransene kommer i gang.
Viktig å nå alle
Røde Kors er en av organisasjonene som har fulgt den globale vaksinedekningen, og tar utviklingen som et tegn på at perioden med manglende tilgang på vaksiner til det enkelte land er på hell. Generalsekretær Bernt G Apeland i Røde Kors Norge mener at innsatsen nå må rettes inn mot å fjerne flaskehalser i distribusjon av vaksiner.
- Det er flott at man endelig har kommet dit at tilbudet av vaksiner ikke lenger er den største utfordringen, sier han.
Apeland legger til at dette synliggjør den kanskje enda større utfordringen med å nå ut til hele befolkningen i lav- og mellominntektsland, og arbeide mot vaksineskepsis.
- Det som har vært vårt budskap det siste året er at tilbud av vaksiner er viktig, men vel så viktig er det å sørge for at vaksinene blir distribuert og at folk er villige til å ta dem, sier han.
- Enorm utfordring
Afrika er den delen av verden med den laveste vaksinasjonsgraden. Det vil være en stor oppgave å få vaksinene ut til alle, ikke minst når volumene med vaksinedoser øker. Apeland peker på at med unntak for små øynasjoner, er det bare fire land i Afrika som nådde WHOs mål om at 40 prosent av befolkningen skulle være fullvaksinert innen utgangen av 2021.
- Det sier noe om at utfordringene er enorm. Når nå tilgangen på vaksiner ser ut til å bli lettere, er det viktig at man fokuserer på distribusjon ut til folk, sier Apeland.
Han viser også til at det globalt er et stort behov for å nå mennesker i krig- og konfliktområder. Anslag fra Røde Kors sier at om lag 100 millioner mennesker lever i områder som er kontrollert av ikke-statlige grupper.
- Den internasjonale Røde Kors-komiteen har jobbet med å dele ut vaksiner i denne typen områder, sier Apeland.
Rike land gir bort vaksiner
Årsaken til at Covax, som administreres fra Vaksinealliansen Gavi i Sveits, nå har langt flere vaksinedoser å tilby enn for bare noen måneder siden skyldes ikke bare økte leveranser fra legemiddelprodusentene.
Det hører også med i bildet at Covax også har fått omfattende donasjoner av vaksiner fra rike land som disse landene har bestilt, men nå ikke trenger.
Norge har til nå gitt 3 millioner doser gjennom Covax, ifølge en oppdatering fra Unicef. Pakistan, Uganda, Rwanda, Angola og Etiopia er de største mottagerne. I tillegg har Norge lovet ytterligere 3,4 millioner doser, som foreløpig ikke er levert.
Gavi-sjef Seth Berkley advarte rett før jul om at flere land kunne være i ferd med å revurdere sine vaksine-gaver i lys av den eksplosive spredningen av omikron-varianten.
G7-landene har lovet å gi bort 1,6 milliarder vaksinedoser, ifølge en rapport fra Duke University i USA. Om disse og andre land trekker sine gaver, kan det ramme volumet som kan fordeles gjennom Covax.