Regimet i Myanmar:
Har godkjent salget av Telenor Myanmar
Militærjuntaen har godkjent salget av Telenor Myanmar til libanesiske M1 Group.
– Telenorsalget er en skandale, sier Kristian Stokke, professor ved universitet i Oslo.
Salget, som ble bekreftet godkjent av Telenor i dag, skjer etter at militæret kuppet makten i Myanmar i februar i fjor. Gjennom den regulatoriske godkjennelsesprosessen i forbindelse med salget har det burmesiske regimet satt som vilkår at kjøperen, libanesiske M1 Group, skal ha en lokal partner som medeier.
Som Bistandsaktuelt tidligere har omtalt, har Reuters og Myanmar Now avslørt at Telenors datterselskap ikke bare selges til M1 Group, slik Telenors ledelse gang på gang har fremholdt – og nå bekrefter, men at det libanesiske selskapet har inngått partnerskap med Shwe Byain Phyu Group, et burmesisk selskap med tette bånd til juntaen. Den norske mobilgiganten understreker nå at avtalen som er godkjent av regimet kun er mellom Telenor Group og M1 Group.
– Telenor har ikke vært part i noen dialog mellom M1 og deres lokale partner, understreker Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor Group, i pressemeldingen.
Telenor: – Ikke under sanksjoner
Han mener salget var det beste alternativet for Telenor nå.
– Telenor må forlate Myanmar for å kunne etterleve våre verdier innen menneskerettigheter og ansvarlig forretningsdrift, og fordi lokale lover i Myanmar er i konflikt med europeiske lover. Sikkerhetssituasjonen er ekstrem og blir stadig verre, og vi må sørge for at måten vi forlater Myanmar på ikke øker sikkerhetsrisikoen for våre ansatte. Med få tilgjengelige alternativer, anser vi salget av Telenor Myanmar å være det mest realistiske alternativet for å holde våre ansatte trygge, sier Brekke.
- Les også: Lekket brev avslører Telenors dialog med juntaen: Gir tommelen opp for burmesisk majoritetseier
Etter at Telenor etablerte seg i Myanmar i 2014, vokste datterselskapet Telenor Myanmar raskt til å bli en av landets største mobiloperatører. Per i dag har selskapet 18 millioner kunder i Myanmar, men i fjor sommer kunngjorde Telenor at virksomheten skal selges til libanesiske M1 Group for 900 millioner kroner. Telenor forklarte den gang at bakgrunnen for salget var at militærjuntaen krever å få overvåke kundene.
Telenor opplyser også i dagens pressemelding at selskapet har forsikret seg om at Shwe Byain Phyu og dets eiere ikke er under gjeldende internasjonale sanksjoner.
Frykten blant menneskerettighetsorganisasjoner er at informasjon om aktivister og andre kan bli lekket til militærjuntaen, gitt Shwe Byain Phyus angivelige bånd til dem.
– Vi føler med samfunnet og folket i Myanmar som opplever en dypt alvorlig og ekstremt vanskelig situasjon. Å forlate Myanmar var en avgjørelse vi tok med tungt hjerte, og jeg vil takke våre ansatte og kunder for deres engasjement for Telenor gjennom årene i Myanmar, fortsetter Brekke.
Professor: – Salget er en skandale
Salget har vært gjenstand for massiv kritikk, både i Myanmar og i Norge.
– Telenors ledelse og eiere, inkludert den norske regjeringen, må ikke under noen omstendighet bidra til forbrytelser mot menneskeheten, uttalte Maung Maung Myint nylig til Bistandsaktuelt.
Han er National Unity Governments (NUG) representant i Norge, og sier Telenor-salget, etter mye fram og tilbake, nå fremstår som et slags kompromiss.
Da Næringsminister Jan Christian Vestre noen dager senere svarte Stortinget om det omstridte salget, sa han at norske myndigheter ikke kan hindre at metadata fra 18 millioner Telenor-kunder tilfaller det burmesiske regimet.
– Jeg vil gjerne være helt åpen og tydelig. Som eier av et teleselskap med et datterselskap i Myanmar, kan vi ikke forhindre at metadata havner i hendene til militærjuntaen. Det er et veldig krevende svar å gi, men det er et rett fram ærlig og klart svar, sa næringsminister Vestre (Ap).
Aktivistgruppa Justice for Myanmar har tidligere delt dokumenter med Bistandsaktuelt som underbygger påstander om at salget til libanesiske M1 Group vil bidra til at militæret både får tilgang til lukrative mobilinntekter og til Telenor-kunders brukerdata. Telenor har ikke villet kommentere JFMs funn, men ifølge aktivistgruppa har det burmesiske selskapet eierandeler i det Singapore-registrerte selskapet Investcom Pte. Ltd, som M1 Group registrerte kort tid etter at Telenor annonserte salget sist sommer.
– Telenors avvikling i Myanmar er en skandale, sier professor ved universitet i Oslo, Kristian Stokke, til Bistandsaktuelt.
Han mener Telenor og den norske stat tilrettelegger for alvorlige menneskerettighetsbrudd og bidrar til å styrke og legitimere militærdiktaturet.
– Alvorlighetsgraden er godt kjent, men ignoreres. Dette viser at norsk næringsliv og den norske stat ikke er troverdige, prinsippfaste og ansvarlige partnere i kampen for demokrati og menneskerettigheter i Myanmar. Det er skamfullt og utilgivelig, og vil ikke bli glemt, sier Stokke