Denne type energisatsing fra Norfunds side er det WWF ønsker seg. Her er Erna Solberg i Rwanda. Foto: Scatec Solar

Norsk bistand må utrydde fattigdom – ikke utsette den

Norfund har investert norske bistandspenger i fossil energi, selv om Stortinget har slått fast at det ikke skal skje. Utenriksminister Børge Brende bør snarest mulig avklare mandatet til Norfund for å unngå slike feilinvesteringer.

Publisert

Stortinget bestemte allerede i 2011 at norske bistandspenger ikke skal brukes til å investere i fossil energi. Likevel har Norfund investert norske bistandspenger i gasskraftverk og oljefyrte kraftverk i Afrika.

Bare for å ha sagt det først som sist: WWF er enig i at fattige land trenger mer energi. Tilgang til energi er en forutsetning for økonomisk og sosial utvikling. WWF forstår at utviklingsland ønsker å utnytte sine ikke-fornybare ressurser, slik rike land som Norge har gjort og fortsatt gjør. Men norske bistandspenger skal ikke brukes til å øke forbruket av fossil energi. De skal fremme bærekraftige, fornybare energiløsninger.

En slik bruk av bistandspenger er ikke lettvint, korttenkt eller dumt, slik Bistandsaktuelt hevder i sin leder i marsutgaven. Faktisk er det mange ting som tyder på at det er både nødvendig, smart og den beste løsningen på lang sikt. Det samme mener Stortinget. Stortingsmelding 14 Mot en Grønnere Fremtid (2010-2011) slår fast at norsk bistand skal bidra til at det bygges ut mer fornybar energi i utviklingsland. Bare unntaksvis skal støtte gis til utbygging av fossile energikilder. Mange utviklingsland har gode forutsetninger for å utvikle fornybare energikilder som vannkraft, vind, sol og biomasse.

Unik rolle

Norfund har en unik rolle å spille for å utløse dette potensialet gjennom sin bruk av norske bistandsmidler. Norfund utløser investeringer i fornybar energi som er langt større enn sitt eget bidrag; de går aldri inn et prosjekt alene. For hver krone Norfund investerer i et solkraftverk eller vindpark, skaffer de 5 til 10 kroner fra andre investorer. 

Klimaendringer, energimangel og fattigdom må sees i sammenheng. Det er ikke mulig å sikre en langsiktig løsning på de to siste problemene uten å løse klimakrisen. Det er fordi klimaendringene gjør fattigdomsreduksjon langt vanskeligere, ifølge FNs klimapanel (IPCC). Et klima i endring skaper nye fattigdomsfeller, særlig i urbane områder hvor flesteparten av jordens befolkning snart skal bo. Løsningen er ikke å investere norske bistandspenger i det som skaper problemet.

Varig utvikling

Det er ifølge FN bruken av fossil energi som har størstedelen av skylden for at verden nå føler klimaendringene på kroppen. I de fattigste landene kan økte investeringer i fossil kraftproduksjon på kort sikt bidra til utvikling. Men dette er investeringer som allerede er attraktive for andre private investorer, som Globeleq. Norske bistandspenger bør derfor brukes til å sikre varig utvikling og fattigdomsreduksjon. Når vi vet at Norfunds investeringer utløser nye investeringer også fra andre, blir det spesielt viktig at vår bistand inngår i en plan for lavutslippssamfunn – slik Stortinget har forutsatt. 

Venstre, KrF og regjeringspartiene ble under budsjettforhandlingene høsten 2014 enige om å gi Norfund instruks om ikke å investere i fossil energi med midler som bevilges over statsbudsjettet for 2015. I januar i år ble det klart at Norfund i løpet av 2014 investerte i nettopp gasskraftverk for penger som allerede var bevilget. Norfund har kjøpt 30 prosent av eierandelen i Globeleq Africa. Globeleq eier og driver elektrisitetsverk i Tanzania, Sør-Afrika, Kamerun, Elfenbenskysten og Kenya. 80 prosent av kraften produseres med bruk av fossile energikilder, mens 20 prosent er fra vind og solenergi (målt i installert kapasitet). 

Vi mener at investeringen i Globeleq er i strid med hensikten i stortingsmeldingen Mot en Grønnere Fremtid. Meldingen slår fast at bistand gjennom ren energi-initiativet, som Norfunds energiinvesteringer er en del av, bare unntaksvis skal kunne støtte utvikling av fossile energiløsninger: 1) utvikling av fossile energiløsninger i land der løsningen er et ledd i en helhetlig lavutslippsstrategi, og 2) investeringer i land der vurderinger knyttet til sikkerhet og fred taler for fleksibilitet.

Globeleq har ingen uttalt strategi på å levere fossile energiløsninger som et ledd i en helhetlig lavutslippsstrategi. Norfund beskriver strategien som et ledd i å øke kraftproduksjonen i Afrika uten å henvise til en eventuell lavutslippsstrategi fra myndighetenes side. Dermed oppfyller ikke Norfund de unntakene som Stortinget har forutsatt for investeringer i fossile energikilder.

At Norfund har foretatt en investering som ikke er i tråd med Stortingets presiserte unntak, understreker viktigheten av at Børge Brende nå klargjør Norfunds mandat slik at det eksplisitt utelukker investeringer i fossil energi for fremtiden.

Powered by Labrador CMS