![Langt over hundre millioner barn er i dag på jobb, ifølge FNs barnefond (Unicef). De fleste av disse utfører ofte tungt fysisk og psykisk belastende arbeid, under dårlige arbeidsforhold, med tvang og utnyttelse. Barnearbeid var del av bildet da Marta Santos Pais denne uken ledet det første toppmøtet på vold mot barn i Norge.](https://image.panoramanyheter.no/135307.webp?imageId=135307&width=960&height=642&format=jpg)
– Alle barn har rett til et liv uten vold
Det sier Marta Santos Pais, FNs spesialrepresentant på vold mot barn. Denne uken møttes eksperter fra hele verden for å lage nye globale retningslinjer for å hindre at 1,5 milliarder barn hvert år utsettes for overgrep.
Hvert år rammes opp mot 1,5 milliarder barn av ulike typer vold
Marta Santos Pais, SRSG
– Det er en fundamentalt viktig prioritering for verdenssamfunnet, at vi skaper samfunn der vold mot barn er ikke-eksisterende, sier Marta Santos Pais til Bistandsaktuelt.
Sammen med eksperter fra hele verden var FNs spesialrepresentant på vold mot barn (Special Representative of the Secretary-General on Violence against Children (SRSG)) denne uken på Klækken i Buskerud for å utarbeide nye globale retningslinjer for å stoppe at barn verden rundt utsettes for vold, overgrep og utnytting.
Ekspertkonsultasjonen var et initiativ fra Plan International og ble arrangert i samarbeid med FNs spesialrepresentant med støtte fra Utenriksdepartementet. Hensikten er å gi myndigheter og lokalsamfunn veiledning om hvordan man kan styrke lokale og nasjonale tiltak for å beskytte barn rettigheter.
Mellom 500 millioner og 1,5 milliard barn er utsatt for vold hvert år. Volden skjer overalt, i alle land og samfunn og på tvers av sosiale grupper, heter det i FN-rapporten «Informal Justice Systems».
– Hvert år rammes opp mot 1,5 milliarder av ulike typer vold; fysisk eller psykisk - og den er ofte utført av barnas nærmeste. At vold i familien er så omfattende gjør at problemet ofte er usynlig for storsamfunnet – og i noen samfunn er det helt tabu å melde fra om familievold, seksuelle overgrep eller andre former for fysisk eller psykiske overgrep, sier Santos Pais:
Opplæring i lokalsamfunnene
– Dette handler om mangel på kunnskap og forståelse for barns rettigheter. Og det kan vi gjøre noe med. Men det vil ikke ikke bli forandring om vi ikke investerer ressurser i kampen.
Og det er ute i lokalsamfunnene denne kampen må stå, mener FN-toppen.
– Det er der vi må endre holdninger. Og for å få til det må man øke kunnskapen til religiøse ledere, lærere, eldre i samfunnet og voksne i familien – så disse skjønner hvilke ringvirkninger vold mot barn har, sier Santos Pais.
– Vold mot barn koster samfunnet enorme summer. Det kan handle om tapt skolegang, psykososiale problemer og så videre. Ringvirkningene er enorme, også på et lands bruttonasjonalprodukt. Vi snakker milliarder av dollar hvert eneste år.
Selv om spesialrådgiveren i utgangspunktet ikke har fokus på de økonomiske kostnadene, men på barnas rettigheter for å vokse opp med trygge rammer rundt seg, mener hun en slik tallfesting kan bidra til å tydeliggjøre hvor stort problemet er.
– Vold mot barn er så kostbart, både økonomisk, sosialt og psykologisk, at vi må starte dette viktige arbeidet umiddelbart, sier hun til Bistandsaktuelt.
Hun mener opplysningsprogram må startes i skolen, i hjemmet og i lokalsamfunnet. Opplæring og undervisning som gir folk kunnskap om problemet er essensielt for å skape en bedre verden for unge, sier hun:
Norge og Somalia
– Dette gjelder både gutter og jenter. Om vi får stoppet volden, kan barna bidra til utviklingen av sitt hjemland i stedet for å bli en «byrde», sier hun og peker på rapporten «Informal Justice Systems» der 800 000 barn over hele verden er intervjuet.
– Undersøkelsen viste at barn opplever vold i like stor grad over hele verden.
– Så barn, la oss si, i Norge og Somalia har like stor fare for å oppleve vold - det er litt overraskende?
– Man skulle tro at færre barn var utsatt for vold i et land som Norge enn i et land som Somalia. Det er kanskje overraskende, men dette stemmer ikke. Vold mot barn er universelt problem. Men volden har forskjellig ansikt fra region til region, fra land til land. Noen steder er omskjæring et stort problem, andre steder er barnebryllup, trafficking eller fysisk og psykisk vold problemet.
Santos Pais fremholder at mange land har fine planer for å bekjempe vold mot barn.
– I Norge finnes det en god strategi for å bekjempe denne type problemer. Det har man ikke i andre land, så de må starte på et annet sted. Vi kan ikke sammenligne et land som Norge med et land som Somalia, det er forskjellige innfallsvinkler og staretegier - men målet for de ulike landene er like - et samfiunn der barn ikke utsettes for vold. Poenget er at vi må dele kunnskapen slik at alle verdens barn kan leve med trygge rammer i sin oppvekst.
Santos Pais påpeker at Norge er en ledende spiller på utviklingsagendaen innen helse og utdanning.
– Begge er fundamentale rettigheter som også kan spille en rolle i kampen mot vold. Vi håper Norge også vil ta en ledende rolle i denne viktige kampen. Norge har erfaringene og ressuresene; jeg håper også den politiske viljen er der, for dette er en kamp vi ikke kan tape. Om vi kan få på plass mekanismer i alle lokalsamfunn som forebygger vold, stopper barnearbeid og forhindrer barneekteskap, så vil barn mer effektivt beskyttes mot vold.