Presidentens talsperson George Charamba har tidligere bekreftet at det er han som bruker pseudonymet Jamwanda på Twitter. Det kommer han med direkte trusler mot opposisjonelle. Foto: NTB

Zimbabwe: Opposisjonelle forfølges og trues på sosiale medier

En opposisjonsaktivist i Zimbabwe ble truet på Twitter med «ei kule i hodet» av presidentens talsperson. Hun er ikke den eneste. Opposisjonelle i Zimbabwe hevder regjeringen forfølger kritikere på sosiale medier med utskjelling, trusler og trolling.

Publisert

Dødstrusselen kom tidligere i februar, etter at aktivisten postet en twittermelding med teksten «En dag i framtida, da Zimbabwe er frigjort, skal vi invadere alle farmene til Zanu-PF-eliten. Landet tilhører Zimbabwes folk, ikke Zanu-PF-kjeltringer». Hun skrev under pseudonymet «misfornøyd MDC-medlem», og vil ikke oppgi sitt virkelige navn, av frykt for represalier fra voldelige aktivister knyttet til regjeringspartiet Zanu-PF. (MDC Alliance er det største opposisjonspartiet.)

Åpne trusler

Og den frykten kan kanskje være berettiget. For samme dag fikk hun svar fra en som kaller seg Jamwanda: «Invadere er ordet, ei kule i hodet er kuren». Presidentens talsperson George Charamba har tidligere bekreftet at det er han som bruker pseudonymet Jamwanda på Twitter.

Politiske aktivister i opposisjon til Zanu-PF-regimet opplever hyppige, åpne trusler på sosiale medier. Mange er derfor blitt redde for å engasjere seg fritt og åpent i diskusjoner på sosiale medier, og bruker falske navn eller pseudonymer. Men det sparer dem ikke for skremmende trusler. Mange aktivister hevder med styrke at regjeringen og Zanu-PF-apparatet har spioner ute på de mange sosiale medier-plattformene, der de lusker rundt på jakt etter regjeringskritiske aktivister. De skal også ha lurt seg inn i lukkede WhatsApp-grupper for folk de oppfatter som regjeringskritiske.

Mange menneskerettsadvokater, som Beatrice Mutetwa og Douglas Coltart, har opplevd å bli terrorisert av det de mener er statlige spioner på sosiale medier.

- Jeg er ikke lenger med på sosiale medier, for jeg har ikke tid til troll. Jeg blir skjelt ut som det ene og det andre, men jeg vet hvem jeg er og bryr meg egentlig ikke om hva en som er innleid for å begå karakterdrap finner på å kalle meg på sosiale medier, sier Mutetwa til Bistandsaktuelt. Hun har hatt mange sammenstøt med zimbabwiske myndigheter.

Douglas Coltart har tilsvarende erfaringer:

- Det virker som om regimet har gitt noen troll i oppdrag å følge min twitterkonto. Hver gang jeg poster noe, er de ofte de første til å kommentere og angripe meg, ofte med nedsettende slarv eller falske påstander om min angivelige rolle under frigjøringskrigen (som endte ti år før jeg ble født), og noen ganger med dødstrusler, sier Coltart til Bistandsaktuelt.

- Hensikten ser ut til å være å rakke ned på det jeg sier, særlig hvis jeg har postet noe som er kritisk til regjeringen, og skremme meg til selvsensur på nettet, legger han til.

- Uttrykk for desperasjon

Job Sikhala, assisterende nasjonal talsperson for opposisjonspartiet MDC Alliance, sier dette er et uttrykk for desperasjonen til et autoritært regime.

- Alle regimer som mangler legitimitet hos sine borgere tyr til slike taktikker. Og Emmerson Mnangagwa-regimet er det verste marerittet i sivilisasjonens historie, sier Sikhala til Bistandsaktuelt.

- I Zimbabwe er det folk som snoker rundt overalt, og truer med alt mulig, legger han til.

Takudzwa Ngadziore er president i Zimbabwe National Students Union (ZINASU). Han kan bekrefte at de daglig blir fotfulgt på sosiale medier, ofte for å skremme. ZINASU er en regjeringskritisk nasjonal studentorganisasjon for studenter som tar høyere utdanning.

Ngadziore forteller at han en gang fikk melding fra en person som han regner med er regjeringsspion, med beskjeden: «Du er for ung og vet at ditt liv er i våre hender».

- Dette viser regimets faste vilje til å skremme. Innskrenkningene i handlingsrommet for det sivile samfunnet demonstreres også i hvordan regimet tyr til koordinert despotisme på sosiale medier, sier Ngadziore.

Avsporing

Med regjeringens nett-troll på sosiale medier som Twitter og Facebook, med oppgave å spionere på kritikere, blir det ikke rom for å diskutere viktige saker. De stemples eller omtolkes i forsøk på å avspore folkets kamp, mener Ngadizore.

Tidligere i år ble den kjente journalisten Hopewell Chin‘ono arrestert for å ha angivelig publisert falske påstander, etter en twittermelding om at et barn var blitt drept av en politimann som handhevet reglene for nedstengning i hovedstaden Harare.

På samme tid ble Job Sikhala fra MDC Alliance arrestert for det samme lovbruddet. Fadzayi Mahere, talsperson for MDC Alliance, ble siktet og fengslet for et tilsvarende lovbrudd, før hun ble smittet av koronaviruset i fengselet.

Claris Madhuku, direktør i Platform for Youth Development, sier regjeringen ikke nekter seg noe, heller ikke på sosiale medier, for å knuse opposisjonen.

Omfattende overvåking

- Regimet setter store krefter inn for å overvåke all aktivitet som truer dets makt, også på sosiale medier, og jeg kan forsikre deg om at de er klare til å gripe og straffe alle som kritiserer dem, sier Madhuku til Bistandsaktuelt.

Andre opposisjonsledere blir heller ikke spart for angrep på sosiale medier. Blant dem er Jacob Ngarivhume, som leder opposisjonspartiet Transform Zimbabwe. Han regner med at regjeringsagenter står bak angrepene.

- Fra det øyeblikket jeg bestemte meg for å bruke sosiale medier til å konfrontere korrupsjon, ble hele systemet rigget mot meg. Jeg blir grisebanket og slaktet på sosiale medier hver eneste dag, sier Ngarivhume til Bistandsaktuelt.

- Regjeringen har opprettet en spesialenhet for å trolle ikke bare meg, men alle som forsvarer menneskerettigheter, og som oppfattes som statens fiender. De oversvømmer kontoen min hver gang jeg poster noe de ikke vil at nasjonen skal vite. De kaster skjellsord etter meg, de har aktivert all sin cyber-mobbing og voldsstrukturer for å prøve å kneble mitt budskap, sier Ngarivhume.

Regjeringsagentene tyr også til løgner og falske historier, legger han til.

Men den lojale Zanu-PF-tilhengeren Taurai Kandishaya ser ikke noe galt i at regimekritikere angripes på sosiale medier.

- Det er ikke snakk om noen undertrykkelse. Cyber-mobbing og spredning av falske nyheter er kriminelle lovbrudd over alt. De fornærmede har også rettigheter, sier Kandishaya til Bistandsaktuelt.

Powered by Labrador CMS