Fredsprisen: Fengslet for å ha kritisert mektige menn

Pressefriheten i Zimbabwe er truet, nå som før. Kritiske journalister blir fortsatt forfulgt og trakassert.

Publisert

Mediefrihetens kår

I anledning årets Nobels Fredspris skriver våre korrespondenter om medie- og ytringsfrihetens kår i deres respektive hjemland.

En fri, uavhengig og faktabasert journalistikk beskytter mot maktmisbruk, løgn og krigspropaganda. Det er Nobelkomiteens overbevisning at ytrings- og informasjonsfrihet bidrar til en opplyst offentlighet. Disse rettighetene er viktige forutsetninger for demokrati og verner mot krig og konflikt.

- Begrunnelsen for tildelingen av Nobels Fredspris for 2021

For mange zimbabwiske journalister er det en utfordring å gjøre jobben sin. Blant dem er Pindai Dube, som arbeider for det sør-afrikanske TV-selskapet ENCA.

- Helt siden uavhengigheten har det vært tøft for mediefolk å operere i Zimbabwe. Journalister må alltid leke gjemsel med sikkerhetsstyrkene. Vi håper president Emmerson Mnangagwas regime vil oppheve alle lovene som gjør livet som journalist miserabelt, sier Dube til Bistandsaktuelt.

I juli i fjor ble angrepene på pressefriheten i Zimbabwe skjerpet. Den framstående journalisten Hopewell Chin‘ono ble arrestert, siktet for å oppvigle til offentlig uro, etter at han rettet søkelyset mot angivelig offentlig korrupsjon i forbindelse med innkjøp av korona-utstyr.

Politiet raidet huset hans i hovedstaden Harare, uten arrestordre, mens Chin‘ono streamet arrestasjonen direkte. Han var fengslet i 45 dager.

Tidligere samme år ble Chin‘ono arrestert etter at han la ut en twitter-melding om at en baby var blitt drept av politiet da de skulle spre folk i Harare, på grunn av de daværende korona-restriksjonene.

Situasjonen for journalister er blitt forverret under korona-pandemien. Regjeringen bruker krisen til å trakassere journalister og har innført drakoniske restriksjonene på deres muligheter til å drive journalistikk.

- Zimbabwe har lite å skryte av når det gjelder pressefrihet, og dette landet er ingen komfortsone for uavhengige skribenter. Journalister blir arrestert, truet og til og med torturert fordi de gjør jobben sin. Dette har pågått siden før uavhengigheten og helt til nå, og situasjonen er bitt verre nå, sier Mlondolozi Ndlovu, president i unge journalisters forening (YOJA).

Ifølge organisasjonen Media Institute of Southern Africa (MISA) var det 52 tilfeller av angrep mot mediefolk i Zimbabwe i 2020, mot 27 i 2019.

Ett av disse tilfellene involverte den 30 år gamle journalisten Samuel Takawira, som ble arrestert for å ha intervjuet opposisjonsaktivistene Joanna Mamombe, Cecilia Chimbiri og Netsai Marova. De var innlagt på sykehus etter en protestaksjon mot at regjeringen ikke ga støtte til fattigfolk under korona-nedstengningen.

Tidligere i år ble Takawira overfalt av anti-opprørspoliti utenfor en rettsbygning i Harare, der opposisjonsaktivisten Makomborero Haruzivishe ble dømt til 14 måneders fengsel for oppvigleri.

Takawira arbeider for 263Chat, an nettavis i Zimbabwe.

Undertegnede, Bistandsaktuelts reporter i Zimbabwe, tilbrakte tidligere i år 21 dager under elendige forhold i Bulawayo Prison, ett av de eldste fengslene i Zimbabwe, anklaget for å ha hjulpet kollegaer fra The New York Times med å skaffe medieakkreditering for reportasjearbeid i Zimbabwe.

Powered by Labrador CMS